Torinói intelligencia, monacói lendület

Torinói intelligencia, monacói lendület

, Kiss Tibor Noé

BL-negyeddöntő

A sorsolás pillanatában esélytelenebbnek tűnt ellenfelénél a Juventus és a Monaco is, azonban mindkét csapat nagyon simán búcsúztatta ellenfelét.



Tizenkettedik alkalommal jutott be a legjobb négy közé a BEK/BL-ben a Juventus, miután a hazai 3:0-s győzelem után a Camp Nouban 0:0-ra végzett a Barcelona vendégeként. S bár a játék képe alapján az eredmény teljesen reális, a fénykorától lassan távolodó Barcelona stadionjában mostanában sem gyakori a gól nélküli eredmény. Luis Enriquével a csapat az eddigi 15 hazai Bajnokok Ligája-mérkőzését egyaránt megnyerte, gól nélkül pedig 2013 májusa óta maradt először a katalán sztárcsapat a saját közönsége előtt (akkor a Bayern nyert a BL elődöntőjében 3:0-ra).

 

Ez az eredmény azonban nem is annyira a Barca kritikája, hanem a Juventus dicsérete. A két évvel ezelőtti BL-döntőben is ez a két csapat találkozott, és azt a meccset a Barcelona viszonylag simán nyerte meg 3:1-re. Most fordított volt a helyzet, a 180 perc alapján teljesen egyértelmű, hogy jelenleg a Juventus összeszedettebb, kompaktabb csapat a Barcelonánál. Épp ez a szervezettség mutatja a Juventus igazi erejét, a zebrák tipikusan „okos” olasz focit mutattak be mindkét meccsen. Racionalitás, dörzsöltség és szenvedély – ez szövődött megbonthatatlan egységgé szerdán este Katalóniában. Ne feledjük: a Barcelona két mérkőzésen sem tudott gólt szerezni a Juventus ellen, emberemlékezet óta nem volt ilyesmire példa a BL-ben a katalánoktól.

 

„A klub nagyszerűen dolgozott annak érdekében, hogy minőségi játékoskeretet állítson össze olyan emberekkel, akiknek más-más erősségeik vannak. Az meg már az én feladatom volt, hogy találjak egy olyan rendszert, amelyben kiteljesedhetnek” – ezt nyilatkozta Massimiliano Allegri a mérkőzés után. Ebből a gondolatmenetből pontosan az az intelligencia sugárzik, amilyen intelligens játékot a Juventustól láttunk. A tréner keze alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a klub, amely az idei BL-sorozat talán legnagyobb esélyesévé nőtte ki magát (ne feledjük, hogy az olaszok tíz mérkőzésen csupán két gólt kaptak, a kieséses szakaszban pedig egyet sem), Buffonék hihetetlenül motivált és pszichikailag erős csapat benyomását keltik.

 

A titkos favoritunk pedig a Monaco. A franciák a dortmundi 3:2 után odahaza is megverték a német csapatot (3:1-re). A fiatal csapat játéka és lendülete ámulatba ejti a kontinenst, a Monaco a kieséses szakaszban lejátszott négy mérkőzésének mindegyikén három-három gólt szerzett, s ez a statisztika egyben jellemzi a gárda offenzív játékát is. A négy meccsen kapott kilenc gól ellenben kicsit sok. A monacói focisták rekordok sorát döntik meg ezekben a hetekben, lássunk ezek közül néhányat.

 

Kylian Mbappé (18) a legfiatalabb játékos, aki már öt gólnál jár a Bajnokok Ligájában, ráadásul ő az első focista, aki az első négy, egyenes kieséses szakaszban játszott BL-meccsén eredményes tudott lenni. Dicsérhetjük a 21 éves Thomas Lemart is, Andres Iniesta 2011-es sorozata óta ő az első játékos, aki egymást követő négy kieséses körben játszott BL-meccsen adott gólpasszt. Nem titkoljuk: idén szívesen megnéznénk egy Monaco–Juventus BL-döntőt.

 

A nap játékosa: Kylian Mbappé (Monaco)
Ki más lehetne a nap sztárja? A tinédzser mérlege a BL kieséses körében: hét lövés, ebből kettő eltalálta a kaput, a másik ötből pedig gól lett. Ez maximalizmus!

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább