A futball sokat köszönhet az Evertonnak

A futball sokat köszönhet az Evertonnak

, focitipp.hu

Anglia, 31. forduló

"A Mersey partján két jó csapat játszik: a Liverpool és a Liverpool B" - élcelődött annak idején Bill Shankly, a vörösök egykori legendás menedzsere. Az Everton-drukkerek alighanem más véleményen vannak.



A futball – és ezt még az FC Liverpool legvérmesebb szurkolói is kénytelenek elismerni – sokat köszönhet az Evertonnak: a stollverkosok vezették be a kapuháló használatát, és ők voltak az elsők, akik soros meccseikre műsorfüzetet adtak ki. Az Everton otthona eredetileg az Anfield Roadon volt, ám a pálya bérleti díja körül folyó viták odáig fajultak, hogy 1892-ben a vezetőség és a játékosok egy része felnyalábolta a mezeket és a sportszereket, s a dühös galeri a közeli Goodison Parkba vonult. Ezzel a szakítással jött létre az FC Liverpool: a gatyátlan maradékot ugyanis John Houlding sörgyártulajdonos vette pártfogásába, és azonnal szerződéseket íratott alá sebtiben verbuvált játékosaival, nehogy a jobb anyagi helyzetben levő rivális elcsábítsa a használható futballistákat. 1898-ban aztán a „proli” Liverpool klubszínt váltott: az eredeti, s a továbbiakban az Everton által használt kék-fehér színkombinációt vörösre cserélték, s ekkor hangzott fel a lelátókon először a „You’ll never walk alone” kezdetű himnusz is, a szurkolók és a csapat közti erős kötelékre utalva – szemben a felsőbb osztály által pártfogolt Evertonnal.

Az arisztokrata Everton
szombaton a 203. derbire látogatott az Anfield Roadra, s mindkét oldalon fokozott várakozás előzte meg a meccset. A hazaiak a BL-kiesés óta megtáltosodtak, az Everton viszont egyenesen sziporkázik: tavaly októberben, a 9. forduló után még reménytelenül sereghajtó volt (1-1-7), a tavaly decemberi, Liverpool elleni vesztes derbi (1:3) óta azonban szárnyal, és 2006-ban a legeredményesebb csapat az angol élvonalban: 11 bajnokin 8-2-1 volt a mérlege. Szombatig. A Liverpool görcsösen kezdte a meccset, az első negyedórában Cahill révén kétszer is helyzetbe került az Everton, az ex-southamptoni Beattie (aki utóbbi öt meccsén négyszer volt eredményes) pedig gólt is lőtt – csak éppen lesről. Nem sokkal később mégis tombolt a vendégszektor, a Liverpoolban 300. meccsét játszó Steven Gerrard megkapta második sárga lapját: a csapatkapitányt kiállították!

Az addig célratörőbben és szervezettebben játszó Evertonnak több mint 70 perce maradt arra, hogy gólra váltsa az emberelőnyt, és megszerezze „szokásos” egygólos győzelmét: idén 13-szor nyert a bajnokságban, s ebből 11-szer 1:0-ra...

De nem így történt. Gerrard szerepkörét Xabi Alonso vette át, s a tíz emberrel játszó, felhergelt Liverpool lett a kezdeményezőbb, olyannyira, hogy a 45. percben a dezorientált Phil Neville saját kapujába csúsztatott: 1:0! A vendégek ekkor szívesen feledték volna a statisztikákat, hiszen bármilyen masszív csapattá is nőtte ki magát az Everton, vesztes helyzetből eddig még egyszer sem tudott talpra állni ebben a szezonban, s eddig csak egyszer sikerült pontot szereznie olyan meccsen, amikor az ellenfél lőtte az első gólt (West Ham 2:2). Persze, ezúttal emberhátrányban játszott az ellenfél, ráadásul azt remélték, hogy a szezonbeli 54. tétmeccsét abszolváló Liverpoolt ki lehet fárasztani. Tévedtek. Alig kezdődött el a második felvonás, Luis Garcia bal külsővel átemelte Wrightot: 2:0!

Mindent vagy semmit
alapon kitámadott az Everton, és Cahill gólja (2:1) után sokakban felrémlett a tavalyi derbi: akkor 2:0-ás hazai vezetésnél szintén Cahill szépített, és a Liverpool Baroš kiállítása után szintén emberhátrányban játszott. David Moyes azonban elszámolta magát: a totális offenzíva jegyében csereként pályára küldött Van der Meyde ötpercnyi játék után lekönyökölte Xabi Alonsót (aki szabadrúgásból a kapufát találta el), és azonnal piros lapot kapott. A derbi legszebb jelenete a 84. percben jött el: az ausztrál Harry Kewell 20 méterről, nekifutás nélkül óriási gólt lőtt: 3:1!

Statisztikák
A Liverpool zsinórban 4. győzelmét aratta, több mint négy gólt lőve meccsenként (Fulham 5:1, Newcastle 3:1, Birmingham 7:0, Everton 3:1), és hazai pályán immáron 14 mérkőzés óta veretlen (12-2-0). A frusztrált Everton-drukkerek pedig csak a fejüket csóválják: csapatuk utoljára hét éve, 1999-ben tudott nyerni az Anfield Roadon.

A többiek
A Chelsea tavaly egyedül a Manchester Cityt nem tudta megverni (0:0, 0:1) a bajnokságban, szombaton azonban Drogba duplájával könnyedén elintézték a hét alapemberét (A. Cole, Barton, Samaras, Sibierski, Reyna, Sinclair és Jordan) nélkülöző Cityt. ågy aztán hiába rúgott egy sima hármast a Manchester United a hétközben hetest kapó Birminghamnek, a Chelsea megőrizte 12 pontos előnyét az élen.

- vss -

*****

Premier League, 31. forduló, eredmények:

Liverpool–Everton 3:1 (1:0)
44923 néző
Gólszerzők: 45. Neville (öngól), 47. L. Garcia, 84. Kewell, ill. 61. Cahill
kiállítva: 18. Gerrard, ill. 73. Van der Meyde
Aston Villa–Fulham 0:0
32065 néző
Chelsea–Manchester City 2:0 (2:0)
42321 néző
Gólszerző: 30. és 33. Drogba
kiállítva: 45. Distin (Man. City)
Sunderland–Blackburn 0:1 (0:1)
29593 néző
Gólszerző: 15. Reid
Wigan–West Ham 1:2 (1:0)
18736 néző
Gólszerzők: 45. McCulloch, ill. 52. Harewood, 90. Reo-Cocker
Middlesbrough–Bolton 4:3 (2:1)
25971 néző
Gólszerzők: 8. és 47. Hasslebaink, 30. Viduka, 90. Parnaby, ill. 4. Jannakopulosz, 57. Okocha, 81. Jaidi
Charlton–Newcastle 3:1 (2:1)
24187 néző
Gólszerzők: 24. D. Bent (11-es), 37. Bowyer (öngól), 89. Bothroyd, ill. 35. Parker
Manchester United–Birmingham 3:0 (2:0)
69070 néző
Gólszerzők: 3. és 15. Giggs, 83. Rooney
Tottenham–West Bromwich 2:1 (0:1)
Gólszerzők: Gólszerzők: 68., 89. R. Keane, ill. Davies 21.

A Portsmouth–Arsenal mérkőzést a pálya használhatatlansága miatt elhalasztották.


„VÖRÖSÖK VIDÁM HADA“
A Liverpool és az Everton a nyolcvanas években két emlékezetes FA-kupa döntőben is összemérte erejét, mindkétszer a londoni Wembleyben, s mindkét párharc a Liverpool sikerét hozta: 1986-ban 3:1-re, 1989 májusában pedig 3:2-re verték az Evertont. Az ősi rivális felett aratott győzelmeket a vörösök szurkolói azonmód dalba foglalták:

„Now if you go down Goodison way,
Hard luck stories you hear each day,
There‘s not a trophy to be seen,
‘Cos Liverpool have swept them clean.
Now on the glorious 10th of May,
There‘s laughing Reds on Wembley Way,
We‘re full of smiles and joy you see,
It‘s Everton 1 and Liverpool 3.
Now on the 20th of May,
We‘re laughing still on Wembley Way,
Those Evertonians feeling blue,
At Liverpool 3 and Everton 2.“

„A Goodison utcán haladva végig,
csak a kudarcsztorikat mesélik,
nem láthatsz ott sehol trófeát, serleget,
a Liverpool gyűjtött be mindent, mit lehetett.
Azon a dicsfényes május 10-én
vörösök vidám hada haladt a Wembleynél,
láthattál örömöt és mosolyt is persze:
a Liverpool az Evertont 3:1-re verte.
S azon a bizonyos május 20-án szintén
ott vigadhattunk mind a Wembley tribünjén,
az Everton-mezesnek rossz volt a kedve:
a Liverpool az Evertont 3:2-re verte.“


Következik / Tippünk
Szerda, március 29.


Manchester United–West Ham 60-30-10 1

Szombat–hétfő, április 1–3.

Arsenal–Aston Villa 60-30-10 1
Birmingham–Chelsea 10-20-70 2
Bolton–Manchester United 30-30-40 x2
Everton–Sunderland 70-20-10 1
Fulham–Portsmouth 50-30-20 1x
Newcastle–Tottenham 40-30-30 1x
West Brom–Liverpool 20-30-50 x2
ManCity–Middlesbrough 40-40-20 1x
West Ham–Charlton 50-30-20 1
Blackburn–Wigan 50-30-20 1x

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább