Bilbao: nincs tűzszünet!

Bilbao: nincs tűzszünet!

, focitipp.hu

Spanyolország, 29-30. forduló

Örömteli hír, hogy az ETA nevű baszk szeparatista szervezet csütörtökön tartós tűzszünetet jelentett be. Még örömtelibb, hogy a baszk Athletic Bilbaóra mindez nem vonatkozik.



A piros-fehérek szombaton az ambíciózus Osasunát verték odahaza.

A Bilbao a 13. forduló után még az utolsó helyen szerénykedett, de a baszkok nem adják föl egykönnyen: utóbbi 18 bajnokijukon csak egyszer fordult elő, hogy ne lőttek volna gólt. Már csak azt kell megtanulniuk, hogy mihez kezdjenek, ha meccs közben véletlenül előnybe kerülnek: eddig ugyanis hiába szerezték meg a vezetést a Real Madrid (1:3), a Villarreal (1:3), a Celta Vigo (1:1), az Espanyol (1:1), a Valencia (1:1), a Zaragoza (2:3) vagy Barcelona (1:2) ellen, ezt egyik esetben sem tudták győzelemre váltani.

A baszk rangadón azonban visszavágtak az Osasunának: ősszel Pamplonában hiába vezettek, Webo 93. percben lőtt góljával 3:2-re kikaptak. Szombaton viszont 38 ezer néző előtt Luis Prieto találatával elhallgattatták a BL-felé kacsingató Osasunát, amely három győztes meccs után a három pontért érkezett a San Mamés stadionba.

A Valencia-rejtély
Március közepén még 16 meccses nyeretlenségi szériával büszkélkedett a Valencia, és amikor 8 pontra megközelítette a Barcát, üldözést hirdetett, és nyíltan bejelentkezett a bajnoki aranyért. Azóta azonban fordult a kocka: Enrique Sanchez Flores csapata immár hat mérkőzés óta (0-4-2) nyeretlen, ráadásul a szerencsére sem panaszkodhattak ezeken a találkozókon: a Real Madrid (Ronaldo), a Villarreal (Riquelme) és a Sevilla (Jordi) is büntetőt hibázott ellenük. ågy történhetett meg, hogy szép csendben odaért mögéjük az UEFA-kupában is menetelő FC Sevilla: Saviola, Kanouté, Maresca és társaik már csak 2 pontra vannak a Bajnokok Ligáját jelentő 4. helytől.

A Real Madrid hétközben Zaragozában vizitált: a La Romareda stadion aligha tartozik a galaktikusok kedvenc helyei közé, hiszen február elején a Király Kupa negyeddöntőjében megalázó vereséget (1:6) szenvedtek ott Zidane-ék. Most visszavághattak volna, csakhogy a hazaiaknál ott volt az argentin Diego Milito, aki azon a bizonyos kupameccsen négy gólt lőtt a Realnak, s most ismét beköszönt. A vége iksz lett, s miután vasárnap a Real tetszetős játékkal verte a Deport, a királyi gárda hívei máris előhozakodtak a pozitív statisztikákkal: az elnökcsere óta még nem kapott ki (2-3-0) a Real!

A Barca két arca
Két Barcelonát is láthattunk a héten: előbb az A-csapat tartott gálaelőadást a Getafe ellen, győzelemmel köszöntve a március 21-én huszonhatodik születésnapját ünneplő Ronaldinhót, hétvégén viszont megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor hátul Puyol, Edmilson és Marquez, elöl pedig Messi, Deco és Ronaldinho is hiányzik a Barcából. A katalánok ennek ellenére jobbak voltak a Malagánál, de balszerencséjük volt: a játékvezető előbb megadta, majd érvénytelenítette Eto’o szabályos gólját, az utolsó percben pedig a kameruni csatár a felső lécet találta telibe. A Focitipp mindenesetre már alig várja a hétvégét és az El Clasicót: szombaton este tíz órakor Barcelona–Real Madrid a Camp Nouban!

Színes fordulók Spanyolországban
Nem hazudtolják meg magukat a Primera División csapatai: az elmúlt héten lejátszott két fordulóban a játékvezetők összesen 118 alkalommal mutatták fel a sárga lapot, tíz játékost pedig kiállítottak. Az ellenfeleket leginkább a Racing Santander tartja rettegésben (98 sárga és 8 piros lap), a játékosok közül pedig a Valenciai Albelda érdemelte ki a Hóhér becenevet: eddig 13 sárga és egy piros lapot kapott. De nem panaszkodhat a „lapjárásra” Duscher (La Coruna, 12+0), Gravesen (Real Madrid, 8+1) és a Barcelona brazil védője, Edmilson (11+0) sem.

Repült a whiskys üveg – botrány Madridban
Amikor januárban a Betis Sevilla–Atletico Madrid (1:0) meccsen Ayza Gaméz játékvezető piros lapot adott mind a nyolc labdaszedő fiúnak, még senki nem sejtette, hogy az ügynek folytatása lesz.
A 29. fordulóban az Atletico az FC Sevillát fogadta a Vicente Calderónban, és Ayza Gaméz kimutatta foga fehérjét: az első félidőben két büntetőt is megítélt a madridiak ellen, de Leo Franco, az Atletico kapusa előbb Kanouté, majd Saviola tizenegyesét is hárította. A 72. percben a bíró kiállította a hazai Luccint, majd a vendégek lesgyanús helyzetből megszerezték a vezetést – ekkor szabadultak el az indulatok a lelátón, záporoztak a szitkok a játékvezető és a vendégjátékosok felé, de ami veszélyesebb volt, záporoztak a pályára a whiskys üvegek is.
Gaméz megfontoltan beszüntette a játékot, elejét véve a balhénak, s csak negyven perc múlva adott engedélyt a folytatásra. A kockázati tényezők figyelembevételénél azonban nem számolt saját magával: a folytatásban ugyanis újabb két Atletico-játékosnak (Petrov, Perea) mutatta fel a pirosat, így a hazaiak hét mezőnyjátékossal fejezték be a botrányba fulladó meccset.
Az Atletico egyébként sem számít fegyelmezett csapatnak: az egy héttel korábbi, Villarreal elleni meccsen Kezsmant, az azt megelőző fordulóban pedig a Santander ellen Gabit állították ki.

- vss -

*****

Spanyolország, 29. forduló, eredmények:

Barcelona–Getafe 3:1 (1:1)
Gólszerzők: 23. Matellán (öngól), 52. és 68. Eto’o, ill. 5. Nano
Athletic Bilbao–Espanyol 1:1 (0:1)
Gólszerzők: 90. Yeste, ill. 39. Juanfran
Alaves–Celta Vigo 1:0 (0:0)
Gólszerző: 87. Aloisi (11-es)
Deportivo–Malaga 2:1 (0:1)
Gólszerzők: 55. és 71. Victor, ill. 35. Duda
kiállítva: 90. Rodriguez (Malaga)
Mallorca–Cádiz 1:0 (1:0)
Gólszerző: 16. Victor
Osasuna–Real Sociedad 2:0 (1:0)
Gólszerzők: 6. Munoz, 90. Funal (11-esből)
Real Betis–Racing Santander 1:0 (1:0)
Gólszerző: 38. Edu
kiálltva: 30. Pinillos (Santander)
Valencia–Villarreal 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 38. Baraja, ill. 70. Forlan
kiállítva: 44. Angulo (Valencia)
Real Zaragoza–Real Madrid 1:1 (0:0)
Gólszerzők: 48. Milito, ill. 90. Ronaldo
Atletico Madrid–Sevilla 0:1 (0:0)
Gólszerző: 75. Puerta
kiállítva: 72. Luccin, 80. Petrov, 85. Perea (mind Atletico).


30. forduló

Villarreal–Betis 1:2 (0:2)
Gólszerzők: 79. Sorin, ill. 11. és 23. Robert
Malaga–Barcelona 0:0
Bilbao–Osasuna 1:0 (0:0)
Gólszerző: 60. Prieto
kiállítva: 90. Urzaiz, ill. Delporte
Celta Vigo–Mallorca 2:0 (2:0)
Gólszerzők: 7. Contreras, 20. Baiano
Espanyol–Alaves 0:0
Getafe–Real Socidad 2:1 (1:1)
Gólszerzők: 19. Pernia (11-es), 54. Guiza, ill. 45. Gonzalez
kiállítva: 69. Viafara (Sociedad)
Racing Santander–Zaragoza 0:0
Sevilla–Valencia 1:0 (0:0)
Gólszerző: 90. Yordi
kiállítva: 76. Ayala
Real Madrid–Deportivo 4:0 (0:0)
Gólszerzők: 9. Hector (öngól), 37. Ronaldo, 70. S. Ramos, 83. Baptista
Cádiz–Atletico Madrid 1:1 (0:1)
Gólszerzők: 68. Lobos (11-esből), ill. 34. Kezsman.


Következik / Tippünk
(2006. április 1–2.)


Barcelona–Real Madrid 60-30-10 1
Valencia–Cádiz 60-30-10 1
Betis–FC Sevilla 30-40-30 1x
Deportivo–Santander 50-30-20 1
San Sebastian–Malaga 50-30-20 1x
Alaves–Bilbao 30-40-30 x
Mallorca–Espanyol 40-30-30 x2
Atletico–Celta 50-30-20 x2
Osasuna–Getafe 60-30-10 1
Zaragoza–Villarreal 40-30-30 1x

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább