Robbantottak az ágyúsok

Robbantottak az ágyúsok

, focitipp.hu

Anglia, 32. forduló

A Highburyben öt fogásból állt a menü: az Arsenal elfogyasztotta ebédre az Aston Villát. Az MU szép lassan becserkészi a Chelsea-t, míg a Liverpool hallatán a West Brom-drukkerek gyomra rándul össze.



David O’Leary, az Aston Villa edzője játékosként 721 meccset játszott az Arsenalban, két bajnoki címet (1989, 1991) és két FA-kupa-győzelmet (1979, 1993) szerezve. De szombaton nem csak ezért lehettek felemás érzései a kispadon ülve.

Arsenal
A Villának ugyanis ez a 96. szezonja az élvonalban, de olyan kiadós verésekbe ritkán szalad bele, mint amilyenben a Highburyben volt része. Az Arsenal tudja, hogy a BL-be a 4. helyen át vezet a legbiztosabb út, bár az Ágyúsok jelenlegi formáját elnézve még a BL-győzelmet sem lehet kizárni (de erre azért nem fogadnánk). Henryék mindenesetre nem tartalékoltak a Juventus elleni szerdai visszavágóra, hanem eszeveszett offenzívával lerohanták a Villát, s mire a Baroš nélkül játszó briminghamiek levegőhöz jutottak, már 2:0 volt az állás. Márpedig az Arsenal eddig minden olyan mecccsét megnyerte, amikor a félidőben vezetett (tizenegyszer). Az Aston Villa zsinórban ötödik mérkőzésén maradt nyeretlen, az Arsenal elleni párharcai pedig kifejezetten rosszul sülnek el mostanában: az utóbbi 15 egymás elleni meccsen 4 győzelem és 11 vereség a mérleg.

Chelsea
„Eszem ágában sincs fehér zászlót lengetni. Harcolni fogunk!” – jelentette ki Steve Bruce, a bentmaradásért küzdő Birmingham edzője. És lőn: védencei a „kékek csatájában” pontot raboltak az éllovas Chelsea-től, s egy kis szerencsével akár a győzelmet is megszerezhették volna. Hasonló bravúr utoljára 1980-ban sikerült nekik, még a másodosztályban. Az egy pont jelen helyzetben aranyat érhet, de azért Steve Bruce nem lehet elégedett: csapata az utolsó nyolc bajnokin mindössze két gólt lőtt.

Manchester Utd.
Most sajnálhatja igazán a Blackburn elleni vesztes csatákat (1:2, 3:4) a Manchester United. Ha azokat megnyerték volna, most már csak egyetlen pont választaná el őket a Chelsea-től, mi pedig izgalmas finisnek néznénk elébe. A Vörösök azért így is komolyan veszik az üldözést: zsinórban nyolcadik bajnokijukat is megnyerték, hétvégén ráadásul Boltonban tomboltak a ManU-hívek, pedig a Wanderers utoljára tavaly augusztusban kapott ki hazai pályán (Everton 0:1). Alex Ferguson ezúttal is a Rooney–Saha csatárduót jelölte a kezdőbe, Van Nistelrooy csak csereként állt be a második félidőben, hogy végül ő döntse el a meccset.

Liverpool
A West Brom szurkolói előtt nem ildomos a Liverpoolt emlegetni. A beszélgetés elhalkul, a mosoly lehervad az arcokról, s csupa lidérces emlék idéződik fel bennük: 2003-ban 6:0-ra, 2004-ben pedig 5:0-ra kaptak ki odahaza a Liverpooltól. Ehhez képest a szombati kétgólos vereség (0:2) előrelépésnek számít, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi 34 évben a WBA csak egyszer tudta legyőzni a Vörösöket. Bryan Robson számára a meccs egyetlen pozitívumát Gera Zoltán játéka jelentette: a középpályás a Tottenham ellen még csak epizódszerepet kapott, szombaton viszont végigjátszotta a második félidőt, s az angol lapoktól kivétel nélkül magas osztályzatokat kapott: a The Sun kommentátorától 7-est (a legmagasabbat a birminghamiek közül), a The Times szakírójától pedig 8-ast (a liverpooli Xabi Alonso után „Gerzson” volt a mezőny legjobbja).
Ennek ellenére a kiesés elleni harc nem lesz könnyű, hiszen Geráék utóbbi 7 bajnokijukon a megszerezhető 21 pontból csupán egyet gyűjtöttek be.
Kellemesebb gondjai vannak az utolsó kilenc meccséből hetet megnyerő Liverpoolnak: az Anfield Roadon ismét új befektetőjelölttel tárgyalnak, Robert Kraft amerikai milliárdos után ezúttal egy spanyol iparmágnás érdeklődik Anglia legpatinásabb klubja iránt.

- vss -

*****

Premier League, 32. forduló, eredmények:

Birmingham City–Chelsea 0:0
26.364 néző.
Arsenal–Aston Villa 5:0 (2:0)
38.183 néző
Gólszerzők: 19. Adebayor, 25. és 46. Henry, 73. Van Persie, 80. Diaby
Bolton–Manchester Utd. 1:2 (1:1)
27.718 néző
Gólszerzők: 26. Davies, ill. 33. Saha, 79. Van Nistelrooy
West Bromwich–Liverpool 0:2 (0:2)
27.570 néző
Gólszerzők: 7. Fowler, 38. Cissé
Everton–Sunderland 2:2 (2:1)
38.093 néző
Gólszerzők: 5. Osman, 26. McFadden, ill. 16. Stead, 80. Delap
Fulham–Portsmouth 1:3 (1:2)
22.322 néző
Gólszerzők: 10. Malbranque, ill. 1. és 62. O’Neil, 24. Lua-Lua
kiállítva: 74. Brown (Fulham)
Newcastle–Tottenham 3:1 (3:1)
52.301 néző
Gólszerzők: 3. Bowyer, 27. Ameobi, 30. Shearer (11-esből), ill. 19. Keane
kiállítva: 60. Dawson (Tottenham)
Manchester City–Middlesbrough 0:1 (0:1)
40.256 néző
Gólszerzők: 42. Cattermole
West Ham–Charlton 0:0
34.753 néző


Következik Tippünk
Kedd, április 4.:

Birmingham–Bolton
30-50-20 1x

Szombat, április 8.
Charlton–Everton
40-40-20 1x
Portsmouth–Blackburn
30-40-30 1x
Sunderland–Fulham
20-50-30 x2
Tottenham–ManCity
50-30-20 1
Wigan–Birmingham
50-30-20 1

Vasárnap, április 9.

Aston Villa–West Brom
40-40-20 1x
Chelsea–West Ham
60-30-10 1
Liverpool–Bolton
55-35-10 1
ManUtd–Arsenal
50-30-20 1
Middlesbrough–Newcastle
40-40-20 1

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább