Nem mind arany, ami fénylik

Nem mind arany, ami fénylik

, focitipp.hu

Serie A, 2005/2006 szezonértékelő

Nem estünk hasra a Juvétól, erkölcsi győztesnek kihoztuk a Milant, kalapot emeltünk a Fiorentina előtt, és megjegyeztük a hondurasi Suazo nevét. A Focitipp értékelt.



Véget ért az olasz pontvadászat, bajnok lett a Juventus. A torinói játékosok konfettiesőben ünnepeltek, de a következő hetekben még kellemetlen meglepetések érhetik a Zebrákat a bundaügy kapcsán.

Az első 9 bajnokiját megnyerő Juventus gyakorlatilag már a szezon kezdetén megszerezte a bajnoki címet. A Zebráknak még az is belefért, hogy tavasszal leeresszenek: március-áprilisban volt egy negyvennapos nyeretlenségi szériájuk, de csak a Bajnokok Ligájában kellett megfizetniük ennek az árát. Annak ellenére, hogy a csapat mindössze egyetlen vereséget szenvedett idén, a Focitipp nem esett hasra az Öreg Hölgy unalmas, gépies fociját látva. A kibontakozóban lévő bundaügy pedig bizonyára a legszomorúbb aranyszerzést jelenti a torinóiak számára.

A Juventust egyedül az AC Milan tudta legyőzni Olaszországban, de nemcsak ezért tekintjük Carlo Ancelotti csapatát a szezon erkölcsi győztesének. A Rossonerik hazai mérlege (18-1-0) mellett a topligákban is ők szerezték idén a legtöbb gólt (85): számunkra ez imponáló. Ahogy a csapat játéka is az volt. Kaká tavasszal kiegyensúlyozottan, élete legjobb formájában futballozott, Kaladze a belső védő posztján új életre kelt, Inzaghi majdnem annyi gólt rúgott, mint ahányszor lesen állt, a negyvenéves Costacurta pedig bármikor, bárkit helyettesített az ezer sebből vérző védelemben.

Az Internazionale tizenhét éve képtelen megnyerni a Scudettót, noha minden szezonban ezzel a céllal indulnak neki a kék-feketék a bajnokságnak. A szokásos sztárigazolások ezúttal is megvoltak (érkezett Figo, Samuel és Solari a Real Madridból), de ez megint kevésnek bizonyult. Roberto Mancini két emlékezetes tettet így is végrehajtott a gárdával: az olasz kupa megvédése mellett az Inter ősszel 3:2-re legyőzte városi derbin a Milant, de Mancini számára ez is kevés lehet ahhoz, hogy megtartsa posztját.

A Fiorentina idén valamiben biztosan Európa topligáinak legjobb csapata volt. A tavalyi 17. hely után idén a 4. helyen végeztek a firenzeiek: ennél nagyobb fejlődésre senki sem volt képes a legerősebb bajnokságokban. A siker főként két névhez köthető. Cesare Prandelli egy év alatt erőtejes és ütőképes támadófocit játszó csapatot kovácsolt a viszonylag erős keretből. Luca Toni pedig harmincegy gólt rúgott az olasz bajnokság kőkemény bekkjei mellett: minimum egy kalapemelés megilleti ezért.

A fővárosban Luciano Spalletti nevét emlegetik a legtöbben. A Fabio Capello távozása után évek óta csak szenvedő, szétesett csapat benyomását keltő AS Roma idén a kopasz mester vezetésével kis híján a BL-indulást érő helyezést is megcsípte. Spalletti dolgát nehezítette, hogy tavasszal gyakorlatilag egyetlen csatára sem maradt, a Roma mégis képes volt megdönteni egy ligarekordot: a Farkasok zsinórban 11 mérkőzést nyertek.

A 6. helyre a másik római csapat futott be. A Lazio évről évre egyre gyengébb kerettel vág neki a szezonnak, ehhez képest jó eredménynek számít, hogy jövőre az UEFA-kupában próbálkozhatnak az égszínkékek. Mindenesetre Paolo Di Canio náci karlendítéseit szívesen elfelejtenék.

A veronai Chievót minden évben előre elsiratják, de a sárgamezesek idén sem estek ki az első osztályból. Sőt, 7. helyüknek köszönhetően jövőre ismét egy UEFA-kupa-kaland vár rájuk. A legjobb dél-olaszországi csapat büszke címét idén is a Palermo szerezte meg. Szimpatikus csapat benyomását keltették, de a kiegyensúlyozottság idén is hiányzott belőlük.

A Livorno Roberto Donadonival még a BL-helyezésért is versenyben volt ősszel. Az elnökség aztán egy furcsa döntéssel Carlo Mazzonét ültette a helyére, ami rossz ötletnek bizonyult. Az aggastyán maga sem emlékszik, mikor volt ilyen rossz sorozata edzői pályafutása során: a március és április fordulóján zsinórban elszenvedett hét vereség ellenére csapata a 9. helyen végzett.

A Parma tavaly csak osztályozó után maradt bent az élvonalban. Idén is sokáig kiesőhelyen állt a korábbi KEK- és UEFA-kupa-győztes, de a márciusban zsinórban megszerzett négy győzelem után fellélegezhettek Morfeóék. Az Empoli újoncként érdekesen szerepelt: vagy nagyon ment nekik, vagy nagyon nem. A jó rajt után a bajnokság közepén egy tizenkét meccses nyeretlenségi sorozatot számláltak, visszacsúszva a 18. helyre. Márciusban aztán a Parmával együtt halomra verték az útjukba kerülő ellenfeleket.

Az Udinese a BL-ben öt perc híján a nyolcaddöntőbe került, a Serie A-tól viszont majdnem elköszönhetett. A Sampdoria korábban masszív volt és szürke, idén már csak szürke. A bajnokság utolsó 13 meccsén 3 pontot, zsinórban elszenvedett hat vereségükkel pedig negatív klubrekordot szereztek Flachiék. A 15. helyezett Regginára már nem is emlékszünk.

A Cagliarira viszont igen. 15 forduló után ugyanis nyeretlenül, 7 ponttal álltak az utolsó helyen a szardíniaiak; aztán feléledtek, elsősorban a hondurasi Suazo jóvoltából: a csatár 22 gólt lőtt, és bent tartotta a szárdokat az élvonalban. A Siena is maradt az első osztályban, pedig játékosai mindent megtettek a kiesésért: a bajnokság utolsó 9 fordulójában csak 6 pontot szereztek.

Három csapat azonban még náluk is rosszabb volt. A Messina csak Zoro Kpolo karakán viselkedésére lehet büszke: a tavalyi újonc idén simán kiesett. Az is kiderült, hogy a Lecce Zdenìk Zeman nélkül is ugyanolyan rosszul védekezik, viszont eredményes támadójátékra már képtelen. A Treviso az esélytelenek nyugalmával játszotta végig a szezont, még az ex-artmediás Vasèák és a Filippini-ikrek sem tudtak segíteni a lagúnaváros csapatán.

- ktn -

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább