Az angol beteg

Az angol beteg

, focitipp.hu

Wayne Rooney-interjú

Ki lesz a világbajnokság gólkirálya? A bukmékerek válasza egy hónapja még egyértelmű volt: Wayne Rooney! Csakhogy Rooney azóta lábközépcsont-törést szenvedett, s egyelőre az is kérdéses, pályára léphet-e egyáltalán Németországban. A csodacsatár azonban nem adja fel. "Egész Anglia mögöttem áll, és ez erőt ad" - üzente a szurkolóknak.



Még csak húsz éves. Mire emlékszik az előző világbajnokságokról?

Owen góljára az argentinok ellen, az 1998-as vb-n. Az felejthetetlen este volt számomra. A legszomorúbb élmény pedig a négy évvel ezelőtti, brazilok elleni vereség.

Két éve az Európa-bajnokságon négy gólt lőtt. Tizennyolc évesen. Sven-Göran Eriksson akkor Peléhez hasonlította...
Engem akkor is csak egyetlen dolog foglalkoztatott: az, hogy csak a futballra összpontosítsak. Nem zökkenthet ki semmi és senki. Történhet bármi a „fejem felett", lehet bárki az ellenfél, nekem a saját stílusomban kell futballoznom.

A szakemberek a nyári vb előtt Brazíliát favorizálják. Egyetért ezzel?
A braziloknak nagyon erős csapatuk van. Elég megnézni a névsort: félelmetes nevek. De ha világbajnokok akarunk lenni, akkor meg kell vernünk őket is, nincs mese. A csatársoruk és a középpályájuk hibátlan, de a defenzívájuk sebezhető, ha nyomás alá kerül. Rajtuk kívül az argentinok is esélyesek, kiváló egyéniségeik vannak, Messi vagy a csapattársam, Heinze...

...vagy az a Riquelme, aki a Villarreallal kiejtette a Manchestert a BL csoportkörében.
Amikor idegenben játszottunk ellenük, a szünetben azt kérdezgettük egymástól az öltözőben: Mi a fene történik itt? Riquelme annyira jól bánt a labdával, hogy megközelíteni sem lehetett, nemhogy szerelni!

További esélyesek?
Az olaszok, a hollandok és a németek is kellemetlenek lehetnek.

És a csehek? Vagy Petr Èechnek könnyű gólt lőni?
Na nem, azt nem mondanám, Petr rendkívül jó kapus, s nem csupán megbízható, hanem nagyon sportszerű is. A bajnokságban még nem lőttem gólt neki, talán majd a világbajnokságon.

Még csak néhány éve van jelen a futballban, mégis rengeteg sikerélménye volt már. Melyikre emlékszik vissza a legszívesebben?
Erre könnyű válaszolnom: az eddigi legizgalmasabb mérkőzés a törökök elleni 2003-as Eb-selejtező volt, Isztambulban. A vége 0:0 lett, azzal jutottunk tovább. Szó szerint tombolt a lelátó, amikor a meccs előtt kijöttünk melegíteni. Az a döntetlen ott, abban a közegben nagyon nagy eredménynek számított.

Két éve hagyta el az Evertont a Manchester Utd kedvéért. Nem bánta meg?
Megbánni? Épp ellenkezőleg. Tudtam, hogy Alex Ferguson odafigyel a fiatal játékosokra, hogy sok tehetségből faragott valódi futballistát. Én is érzem magamon a fejlődést. Idén a sérülésemig olyan erőben voltam, hogy akár naponta meccset játszhattam volna.

Amikor Manchesterbe érkezett, az első számú gólfelelős Ruud van Nistelrooy volt. Mi a véleménye róla?
A rekordjai önmagukért beszélnek. Ruud egyszerűen imád gólt lőni. Sokan csak azt látják, ahogy berúgja, de érdemes megfigyelni, hogy hogyan helyezkedik előtte, azt a rengeteg rövid sprintet a tizenhatoson belül. Mindig pontosan tudja, hol kell lennie, hova fog lepattanni a labda.

Futballistaként egy bokszoló a példaképe: Mike Tyson. Miért?

Gyerekként sok meccsét megnéztem, és nagyon imponált a stílusa. Ahhoz képest pedig, hogy hol kezdte, milyen körülmények között nevelkedett, milyen közegből indult, óriási eredményt ért el. Nálam ő minden idők legjobb nehézsúlyú bokszolója.


(A Mladá Fronta Dnes és külföldi sportlapok alapján.)


(stoke.city.focitipp.hu)

Névjegykártya: Wayne Rooney

Születési év/hónap/nap: 1985. október 24.
Születési hely: Croxteth (Liverpool)
Magasság: 181 cm
Testsúly: 78 kg
Poszt: csatár
Klubjai: Everton (2002-2004, 67 meccs/15 gól), Manchester United (2004-, 65/27).
Az angol válogatottban: 29 mérkőzés/11 gól.
Debütálás a válogatottban: 2003 februárjában, Ausztrália ellen.

Rooney rekordjai

  • - Wayne Rooney-t még sérülten sem lehet kihagyni a vb-keretből. Jól tudja ezt Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya is, aki annak ellenére válogatta be a csatárt, hogy az orvosok optimista prognózisai szerint is csak a csoportkör utolsó meccsén léphet pályára először a csatár.
  • - De elképzelhető-e Rooney nélkül a mai angol válogatott? A „hentesképű Pelé" még 17 éves sem volt, amikor az Everton-Arsenal bajnokin 1:1-es állásnál csereként beállhatott. S ha már pályára küldték, a „nagyok közé", hát meg kellett mutatnia, mit tud: az utolsó percben bombagólt lőtt David Seamannek. Ezzel ért véget az Arsenal 30 tétmeccsen át tartó veretlenségi szériája...
  • - De ő volt minden idők legfiatalabb angol válogatott játékosa (2003-ban, az ausztrálok elleni debütálásakor 17 éves és 311 napos volt), és ő az angol válogatott történetének legfiatalabb góllövője is (Macedónia ellen, 2003 szeptemberében).
  • - A 2004-es Európa-bajnokságon négy meccsen négy gólt lőtt, s bekerült a kontinesviadal álomcsapatába. A Manchester United 27 millió fontot fizetett érte az Evertonnak. Az Old Traffordon is álomszerűen mutatkozott be: első BL-meccsén mesterhármast ért el a Fenerbahce ellen.


Érdekességek

  • - Egy bokszoló és egy iskolai szakácsnő gyermeke
  • - Nem volt még 17 éves sem, amikor már az Arsenal ellen bajnoki gólt lőtt - utána még lejátszott a haverjaival egy mérkőzést az utcai pályán
  • - Akkoriban 90 fontot keresett hetente, ma heti 50 ezer font a fizetése (cca 3 millió korona)
  • - 2004-ben egy órával az átigazolási idő letelte előtt írta alá szerződését a Manchester Uniteddel
  • - Ronaldinho és Beckham mögött a világ harmadik legértékesebb futballistája
  • - A Harper-Collins könyvkiadóval 25 évre szóló szerződést kötött alá, ötmillió font honoráriumért kell addig öt életrajzi könyvet írnia
  • - Kedvenc énekese Eminem, kedvenc együttese a walesi Stereophonics
  • - Kedvenc filmje a Pomádé, John Travoltával
  • - Kedvenc könyve a Harry Potter-sorozat


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább