Hunyadi János albán kapcsolatai

Hunyadi János albán kapcsolatai

, focitipp.hu

Albán futball

Hétközben a Kastrioti Kruje játékosai is a nyolcas számmal álmodtak - rémeket. A tengerpatri városka csapata ugyanis nyolc gólt szedett be az SK Tirana elleni bajnokin. Mentségükre szóljon, hogy háromszor legalább ők is válaszoltak. Irány Albánia.



Azok a boldog kilencvenes évek

A Kastrioti Kruje csapata tíz év után tért vissza az albán első osztályú bajnokságba: 1996-ban az akkor újoncként induló csapat utolsó előttiként (17. helyezett) kiesett az élvonalból. A futballklubot 1926-ban alapították, és a névváltoztatások után 1958-ban kapta vissza eredeti nevét; a piros-feketék a hatezerötszáz férőhelyes Kastrioti stadionban játszanak. A klub legnagyobb bravúrja, hogy a kilencvenes évek elején három egymást követő szezonban is az élvonalban játszott (1991: 12. hely, 1992: 14. hely, 1993: 14. hely).

A szerencsés és szerencsétlen tizennégyes

A 14. hely először még szerencsét hozott a csapatnak. A Kastrioti 1992-ben 27 pontot szerezve maradt bent az élvonalban, de csak jobb gólarányának köszönhetően, mert a Selenice is ugyanennyit szerzett. Ekkoriban az albán bajnokság sajátosságai közé tartozott, hogy a hazai meccseit szinte minden csapat megnyerte... Így fordulhatott elő, hogy ebben a szezonban a 6. helyezett Flamurtari Vlora is csak 33 pontot gyűjtött. A legextrémebb évadnak mégis az 1994/95-ös számít, amikor az utolsó előtti (15.) Besa Kavaje 26, az ezüstérmes Teuta Durres pedig 32 pontot szerzett. Ekkor azonban a Kastrioti már nem volt tagja az élvonalnak, hiszen 1993 tavaszán hiába végzett ismét a 14. helyen, abban a szezonban már három csapat esett ki az élvonalból. Pedig ha megismétlik az egy évvel korábbi 27 pontos teljesítményüket, bent maradtak volna az élvonalban.


Hová lett a krujei védelem?

Idén a létszámemelésnek köszönhetik az újabb első osztályú tagságukat: az albán szövetség tizenkettőről tizennégyre emelte a liga indulóinak számát. A Kastrioti Kruje a másodosztályban a harmadik helyet szerezte meg tavasszal, és ezzel feljutott. A csapat által bekapott nyolc gól mindazonáltal meglepő, ugyanis a Kastrioti éppen a kőkemény védekezésnek köszönhette tavalyi sikereit. A piros-feketék a másodosztály 26 mérkőzésén összesen 14 gólt kaptak - ráadásul ebből ötöt az utolsó két fordulóban, amikor már eldőlt, hogy kvalifikálták magukat az első osztályba. Most viszont nyolcat szedtek össze a tavalyi ezüstérmes SK Tirana otthonában (Salihi és Sinani is mesterhármast szerzett), de legalább hárommal válaszolni tudtak (Abazaj kettő, Osusi egy gólt lőtt).


Mi köze Hunyadi Jánosnak a Kastriotihoz?

Kruje városa egyébként a tengerparton fekszik, egy 608 méteres hegy oldalában, 32 kilométerre Tiranától, az ország szívében. Kruje a középkori Albánia első fővárosa volt, sokáig ellenállt a bizánci, Anjou- és szerb támadásoknak. A városnak magyar kapcsolatai is vannak. A törökverő Hunyadi János 1443-ban a „hosszú hadjárat" során Nis mellett mért végzetes csapást a ruméliai beglerbég seregére. Ebben az ütközetben szökött át a keresztényekhez a Krujéban született Kastrióta György, aki később Szkander bég néven vonult be a történelembe. Szűk húsz éven keresztül volt az albánok vezetője. Hunyadival együtt támadták a törökre - sikertelenül. Kitartását és szervezőkészségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a szultán - megunva a sok sikertelen albániai hadjáratot - megvárta 1468-as halálát és csak azután tudta elfoglalni Albániát. És hogy mi köze ennek a futballcsapathoz? Nos, igen egyszerű: Kastrióta György (Gjergj Kastrioti-Skenderbeg) azóta is az albánok nemzeti hőse, a Kastrioti Kruje futballcsapatának névadója.



(ktn.focitipp.kruje)
(kl.focitipp.nis)

*****


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább