Didier Drogba-tripla, dupla Inter-betli

Didier Drogba-tripla, dupla Inter-betli

, anfield.focitipp.hu

BL, 2. forduló

A-D csoport

Két kör után pont nélkül áll az Internazionale, remekelnek viszont az angolok: a Manchester United és az Arsenal után szerdán a Liverpool és a Chelsea is győzött.



A csoport

Tavaly két gólt lőtt a Barcelona Brémában, s nyert 2:0-ra. Most is két gólt lőttek a katalánok, de ezúttal 1:1 lett a végeredmény, a csapatkapitány Puyol ugyanis egy szerencsétlen öngóllal besegített a Werdernek. A bajnokságban kifejezetten rosszul játszó németek letámadásos játékukkal meglepték a favoritot, ráadásul Eto'o sérülés miatt cserét kért, így Messi egyenlítő gólja aranyat ért a Barcának. (Cikkünk a mérkőzésről)


Semmit sem bízott a véletlenre a Chelsea, amely utolsó nyolc idegenbeli BL-meccsére nem lehetett büszke (egy győzelem - Anderlecht 2:0 - mellett két döntetlen és öt vereség...). Ezúttal Szófiában vizitáltak Lampardék, ellenfelük az a Levszki volt, amely az első bolgár csapat a BL-főtáblán. A Chelsea eddig ötször indult a BL-ben, s mind az ötször túlélte a csoportkört. Rajta kívül csak két csapat rendelkezik még százszázalékos mérleggel: a Real Madrid tízből tízszer, a francia Nantes pedig kettőből kétszer jutott tovább a csoportból. A Chelsea idén is ott lesz a nyolcaddöntőben, két meccs után ugyanis százszázalékos. Szófiában előbb Drogba és Ballack is csak a kapufát találta el, de aztán az elefántcsontparti berámolt egy hármast a Levszkinek. Ez volt Drogba első triplája a Chelsea-ben (a BL történetének pedig 50. mesterhármasa). Mourinho a kezdőbe nevezte Jon Obi Mikelt, „minden idők legtehetségesebb nigériai futballistáját" (Kanu és Okocha már a múlté), mi mégis Ognyanov góljának örültünk a legjobban: ez volt a bolgárok első BL-gólja. „Szamo Levszki, ollé!"


B csoport

Kevesen gondolták volna, hogy két meccs után pont és rúgott gól nélkül áll majd a sorozat egyik favoritjának tartott Inter. A milánóiak a Bayerntől kaptak leckét, immár másodszor: az 1988/89-es szezonban a Bayern 3:1-re nyert a San Siróban. Ezúttal 2:0 lett a bajorok javára, az Interben pedig elgondolkodhatnak azon, ne vezessenek-e be szigorúbb szankciókat felesleges kiállítások esetére: a Sporting ellen Vieira, a Bayern ellen Ibrahimovic és Grosso kapott pirosat. (Cikkünk a mérkőzésről)


A Szpartak Moszkva-Sporting meccs kapcsán két dolgot érdemes említeni: ez volt az első meccs a BL-ben, amelyet műfüves pályán játszottak, és most debütált BL-meccsen Bojarincev is, aki azonnal egy bődületesen nagy gólt lőtt.


C csoport

A játéknap legizgalmasabb meccsét hozta a Liverpool-Galatasaray párharc. Pedig az előjelek nem voltak kedvezők: a hazaiak utóbbi öt BL-csoportmeccsükön nem tudtak gólt rúgni, ráadásul a legutóbbi Liverpool-Galata meccs 0:0-ás döntetlent hozott. Ahogy azonban egy hete a bajnokságban a Newcastle ellen megtört az átok (a Liverpool 344 ínséges perc után lőtt gólt, Kuijt révén, akinek az volt a 150. találata pályafutása során), most is hamar betalált a Liverpool, az első negyedóra után 2:0 volt az állás.


Az angol-török párharcok az 1999/2000-es szezontól kezdve fokozottan rizikósak: akkor egy Galata-Leeds UEFA-kupa mérkőzés előtt késeltek halálra két angol szurkolót Isztambulban. Most a két csapat esett egymásnak óriási elánnal, de amikor Crouch akrobatikus mozdulattal, ollózva 3:0-ra alakította az állást, eldőlni látszott a meccs. A Galatasaray előtt azonban éppen a Liverpool példája lebegett, a 2005-ös - mellesleg Isztambulban játszott - BL-döntőn a Vörösök 0:3 után álltak fel a Milan ellen. Most a Galata próbálta meg a bravúrt, kis híján sikerrel: Ümit Karan duplája azonban csak ahhoz volt elég, hogy thrillerré változtassa a hajrát.


Az isztambuliak még soha nem nyertek Angliában (0-2-5), bár a két döntetlen emlékezetes: az egyik a már említett UEFA-kupa párharc visszavágója a Leeds ellen (2:2), amivel döntőbe jutottak (ott aztán az Arsenalt is megverték, tizenegyesekkel), illetve az 1993/94-es szezonban elért ikszük (3:3) az Old Traffordon a Manchester United ellen, amivel akkor BL-csoportkörbe jutottak.


Rafa Benítez, a Liverpool edzője korábban a Valencia trénereként kétszer került szembe török csapattal: 2004-ben a Besiktas után a Genclerbirligit is búcsúztatta (s végül megnyerte a sorozatot). Eric Geretsnek, a Galata belga trénerének már nincsenek ilyen szép emlékei: Angliában játékosként járt utoljára, a Standard Liege-zsel azonban 4:0-ra kikapott a Manchester Citytől.


A Liverpool győzelme várható volt: az Anfield Road bevehetetlen a bajnokságban, az LFC utolsó 18 hazai meccsének mérlege: 16-2-0.


Amire felfigyeltünk még: a Galatasaray kameruni légiósa, Rigobert Song az 1999/2000-es idényben a Liverpool játékosa volt, és 33 bajnoki meccsen szóhoz jutott.


A csoport másik meccsén az Eindhoven a csapatkapitány Cocu nélkül is nyerni tudott Bordeaux-ban a Girondins ellen - Ronald Koeman csapata még nem kapott gólt a BL-ben.


D csoport

Négy gólt esett Donyeckben, ahol kétszer is vezetett az Olimpiakosz, de végül nem tudta megőrizni előnyét a Sahtarral szemben.


Harmincadik születésnapján gólt lőtt Francesco Totti, de az AS Romának ez sem volt elég a pontszerzéshez Valenciában. Azért nem, mert David Villa ismét elemében volt: a 24 éves támadó (aki tavaly 25 gólt lőtt a spanyol élvonalban) egy góllal és egy gólpasszal kivégezte az olaszokat.


(anfield.focitipp.hu)



Bajnokok Ligája, 2. forduló

2006. szeptember 27.


A csoport

Werder Bremen-Barcelona 1:1
Weser Stadion, 41 256 néző
Werder Bremen: Wiese - Fritz, Naldo, Mertesacker, Schultz - Frings, Baumann, Borowski, Diego - Klose (90. Klasnic), Hunt (90. Owomoyela)
Barcelona: Victor Valdes - Oleguer, Thuram, Puyol, Silvinho (83. Zambrotta) - Iniesta, Motta, Deco - Guily (65. Messi), Eto'o (65. Gudjohnsen), Ronaldinho
gól: 56. (öngól) Puyol, ill. 89. Messi


Levszki Szófia-Chelsea 1:3
Narodovy Stadion, 27 950 néző
Levszki: Petkov - Lucio, Tomasiæ, Topuzakov, Milanov - S. Angelov, Borimirov (79. Koprivarov), Eromoigbe, Telkiszkij (67. Ivanov) - Bardon (71. Ognijanov), Jovov
Chelsea: Cech - Carvalho, Terry, Ferreira, Obi Mikel (63. Kalou) - Essien, Lampard, Ballack, Bridge - Sevcsenko (83. Wright-Phillips), Drogba (70. Robben)
gól: 89. Ognijanov, ill. 39., 53., 68. Drogba


Az A csoport teljes menetrendje >>>


B csoport
Szpartak Moszkva-Sporting Lisszabon 1:1
Lusznyiki Stadion, 75 101 néző
Szpartak: Kovalevszki - Siskin, Stranzl, Geder, Jiranek - Bojarincev, Mozart (80. Rebko), Kovac, V.Bisztrov - Tyitov, Pavliusenko (80. Owusu-Abeyie)
Sporting: Ricardo - Caneira, Tonel (58. Paredes), Polga, Miguel Garcia (46. Alecsandro) - Tello, Veloso, Joao Moutinho - Liedson, Nani, Yannick (82. Joao Alves)
gól: 5. Bojarincev, ill. 59. Nani

Internazionale-Bayern München 0:2
Giuseppe Meazza, 79 000 néző
Inter: Julio Cesar - Grosso, Materazzi, Cordoba, Maicon - Sztankovics (77. Solari), Dacourt, Zanetti, Figo (67. Gonzalez) - Ibrahimovic, Crespo (77. Adriano)
Bayern: Kahn - Lahm, Sagnol, Lucio, Van Buyten - Van Bommel, Salihamidzic (70. Scholl), Schweinsteiger, Ottl - Makaay (82. Santa Cruz), Pizarro (89. Podolski)
gól: 81. Pizarro, 91. Podolski
kiállítva: 58. Ibrahimovic, 85. Grosso


A B csoport teljes menetrendje >>>


C csoport
Girondins Bordeaux-PSV Eindhoven 0:1
Stade Chaban-Dalmas, 26 000 néző
Bordeaux: Rame - Jurietti (74. Dalmat), Enakarhire, Henrique, Jemmali (89. Laslandes) - Wendel, Menegazzo, Mavuba, Faubert - Darcheville, Micoud (46. Samah)
PSV: Gomes - Lamey, Salcido, Alex, Kromkamp - Méndez, Simons, Vajrinen (79. E. Addo), Afellay (72. Aissati) - Arouna Kone, Diego (85. Beerens)
gól: 65. Vajrinen

Liverpool FC-Galatasaray 3:2
Anfield Road, 41 976 néző
Liverpool: Reina - Finnan, Agger, Fabio Aurelio, Carragher - Pennant (78. Sissoko), Gerrard, Luis Garcia, Xabi Alonso - Crouch (90. Bellamy), Kuyt (66. Gonzalez)
Galata: Mondragon - Cihan (46. Umit), Tomas, Song, Orhan - Topal (46. Hasan Sas), Ayhan, Ilic, Sabrı, Arda (86. Carrusca) - Hakan Sükür
gól: 9., 52. Crouch, 14. Luis Garcia, ill. 59., 65. Ümit

A C csoport teljes menetrendje >>>


D csoport
Valencia-AS Roma 2:1
Mestalla, 48 000 néző
Valencia: Canizares - Moretti, Albiol, Miguel, Ayala - Albelda, Angulo, Vicente (92. Gavilán), Edu - Morientes (87. Regueiro), D. Villa (72. Silva)
Roma: Doni - Panucci, Chivu, Tonetto, Ferrari - Pizarro, Aquilani (46. Montella), De Rossi, Cassetti (64. Okaka), Perrotta - Totti
gól: 13. Angulo, 29. D. Villa, ill. 18. (11-es) Totti

Sahtar Donyeck-Olympiakosz Pireusz 2:2
Olimpiai Stadion, 20 000 néző
Sahtar: Suszt - Rat, Lewandowski, Hübschman, Srna - Timoscsuk, Fernandinho, Matuzalem - Brandao (76. Vorobej), Marica (89. Aghahowa), Elano (76. Jadson)
Olympiakosz: Nikopolidisz - Kosztoulasz, Georgatosz, Pantosz (85. Rivaldo), Anatolakisz (46. Pacacoglu), Julio Cesar - Sztoltidisz, Castillo, M. Maric, Djordjevic - Konsztantinu (90. Okkasz)
gól: 34. Hübschman, 70. Marica, ill. 24. Konsztantinu, 68. Castillo

A D csoport teljes menetrendje >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább