Boniek a kortársaiban bízna

Boniek a kortársaiban bízna

, focitipp.hu

Zbigniew Boniek álomcsapata

A Juventus legendás támadója a hetvenes-nyolcvanas évek sztárjaiból állította össze álomcsapatát. Mlynarczyk, Camacho, Krol, Cabrini, Neeskens és Lato - Zbigniew Boniek nem felejtette ki a szürke eminenciásokat sem a sorból.



Josef Mlynarczyk

(kapus, Porto és Lengyelország)
Az 1982-es világbajnokságon bronzérmet nyert Lengyelországgal, a Portóval pedig az 1987-es BEK serleget gyűjtötte be. Erős ember, erős karakter. Amiben különbözött a többi jó kapustól, az a képessége, hogy 40-50 méteres kidobásaival gyors kontratámadásokat tudott indítani.

Jose Antonio Camacho

(jobbhátvéd, Real Madrid és Spanyolország)
Nem sokszor találkoztunk a pályán, de nagyon tiszteltem őt. Tökéletes emberfogó volt, jó előretörésekkel. Tudta, hogyan ossza be erejét, mindig kemény és agresszív volt. Nem tudom miért, de mindig szerettem őt nézni, még televízión keresztül is.

Ruud Krol

(középhátvéd, Ajax és Hollandia)
Egy hatalmas, erőteljes holland, aki pokollá tudta tenni az életedet. Érdekes, ennek ellenére legjobb meccseim egyikét pont ellene játszottam, amit azt hiszem, Krol leginkább elfelejteni szeretne! Amikor Lengyelország megverte Hollandiát 1979-ben, Chorzówban, nagyon megkeserítettem az estéjét. De, ettől függetlenül, egy világklasszis emberfogóról volt szó, kétség nem férhet hozzá.

Gaetano Scirea

(középhátvéd, Juventus és Olaszország)
A három védős rendszerben ő volt a tökéletes liberó. Rendkívül elegáns stílusú védő és úriember volt, aki úgy tudta megállítani az ellenfelét, hogy még veszélyes helyzetben sem szabálytalankodott ellene. Emlékszem a napra, amikor meghalt autóbalesetben - összetörtem. Mindig mosolygott és viccelődött: egy igazán pozitív személyiség volt, aki nagyon hiányzik.

Antonio Cabrini

(balhátvéd, Juventus és Olaszország)
A Juventus leginkább támadó szellemű szélsőhátvédje, a mi titkos fegyverünk volt. Hátba szúrta az ellenfeleket - nem számítottak veszélyes támadásokra tőle, ami megbosszulta magát. Cabrini rendkívül gyors volt a labdával, és jól lőtt távolról is. Nem volt egy domináns figura az öltözőben, sosem játszotta a vezért. Elfogadta a szerepét, és minden esetben megtette a tőle telhető legtöbbet, hogy ezt a pályán is megmutassa.

Grzegorz Lato

(jobboldali középpályás, Stal Mielec és Lengyelország)
Gólkirály a 74-es németországi vb-n, és egy tapasztalt csapattárs a 82-es világbajnokságon - Lengyelország mindkétszer bronzérmet szerzett. Jól megértettük egymást. Ő egy harcos volt, aki sosem adta fel. Technikásnak mondható, de ami igazán naggyá tette, az a gyors döntési képessége volt - ha a labda a lábára került, azonnal lőtt, így szerezte a legtöbb gólját.

Michel Platini

(középső középpályás, Juventus és Franciaország)
Az én generációm második legjobb játékosa, csak Maradona volt nála is jobb. Egy szabadrúgás-zseni, és kreatív játékos: mindig tudta, hogyan kerüljön helyzetbe a két ék mögött játszva. Mi ketten voltunk a Juventus külföldi kontingense, és általában mi alkottuk a csatársort, így nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk a pályán. Egy nagyszerű ember, aki sosem arrogáns vagy nagyszájú, jobban szerette csendben tenni a dolgát. Csak azokban bízott, akiket igazán jól ismert.

Diego Maradona

(középső középpályás, Napoli és Argentina)
Minden idők legjobbja, nincs vita. Az egyetlen olyan játékos a történelemben, aki egymagában meg tudott nyerni egy fontos mérkőzést. A Juventus ellen, a Napoli színeiben olyan jól játszott, hogy már rosszul voltunk tőle. Egyes csapattársaim szét akarták rugdosni, hogy így tanítsák móresre, azonban hozzá sem tudtak érni - szinte repkedett közöttük, azt csinált, amit csak akart. Remekül cselezett, lőtt és látott a pályán, a nagybetűs futballzseni, de egyben egy nagyon rendes srác is. Néhányszor együtt vacsoráztunk és nagyon barátságos volt.

Johan Neeskens

(bal oldali középpályás, Ajax és Hollandia)
Egy keményen dolgozó futballiparos briliáns megmozdulásokkal. Kőkemény ellenfél volt, aki sosem fáradt el - 90 percen keresztül ugyanabban a tempóban tudott futni. Neeskens egy nagyon sokoldalú játékos volt, nemcsak megszerezte, de jól is osztotta el a labdákat. Emellett rendkívül fegyelmezett is - mindig ő volt az első berobbanó ember a szélről belőtt labdákra.

Zico

(csatár, Udinese és Brazilia)
A világ legjobbja labdatartásban és cselezésben; nem volt valami gyors, de a védők nem tudtak mit kezdeni azzal, ahogy kezelte és fedezte a labdát. Csapatemberként is nagyszerűnek bizonyult, nem játszotta a szupersztárt, Falcaóval ellentétben, akit mindig túlértékeltek. Zico egy nagyszerű sporttárs is volt: amikor a brazilok ellen játszottunk a 86-os mexikói vébén, csereként beállva ötven métert sprintelt a pálya másik oldalára, hogy üdvözöljön. Aztán hozzásegítette a csapatát, hogy megverjenek bennünket 4-0-ra...

Roger Milla

(csatár, Montpellier és Kamerun)
Az első afrikai játékos, aki világszerte letette a névjegyét. Lehet, hogy George Weah volt az első, aki megkapta az Aranylabdát, de minden Millával kezdődött. Nagyon nehéz volt lefogni, erejét és gyorsaságát kihasználva verte meg a védőjét.


Cserék

Emilio Butrageno, Marco Tardelli, Karl-Heinz Rummenigge, Kazimierz Deyna
Butrageno volt a kedvenc csatárom, imádtam nézni a játékát. Tardelli űzött-hajtott minket: ha nem játszottunk jól, addig üvöltözött velünk, amíg kétszer olyan gyorsan nem futottunk. Nem tudok azonban eltekinteni Passarellától, Deynától vagy Rummeniggétől. Annyi kitűnő játékos volt az én időmben - míg most csak egy ilyet látok, Ronaldinhót.

Edző

Antoni Piechniczek

(Lengyelország)
Ha olasznak születik, minden trófeát megnyert volna a nagy klubokkal. De ő a lesajnált Lengyelországot vezette bronzéremig. A legtöbb edzőnek jó pár kapus- és pályaedzőre van szüksége, a gyúrókról nem is beszélve; ő mindezt egymagában elintézte hatalmas háttértudása és a játékosaival ápolt jó kapcsolatai révén.

(A Four Four Two nyomán.)

(fs.focitipp.hu)

Philip Cocu álomtizenegye >>>
Henrik Larsson álomcsapata >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább