G14: egy ellentmondásos szervezet

G14: egy ellentmondásos szervezet

, focitipp.hu

A G14 olyan, mint a jeti. Vagy inkább a Loch Ness-i szörny. Sokan beszélnek róla, de kevesen látták vagy ismerik. Mit akar ez a szervezet? Tényleg a futball sikerét? A foci esélyegyenlőségét?



Az elitklubok félelmei

A G14 nevű konglomerátumot 2000-ben alapította tizennégy, úgynevezett európai elitklub: AC Milan, Ajax, Dortmund, Barcelona, Bayern München, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Marseille, Porto, PSG, PSV Eindhoven, Real Madrid. Azóta négy újabb egyesület is csatlakozott: Arsenal, Bayer Leverkusen, Lyon, Valencia. Jelszavuk a következő: „A G14 az európai klubok szóvivője, érdekvédelmezője". Csakhogy a G14 egy olyan szervezet, amely pontosan arra épül, hogy csak és kizárólag a saját tagjait védje meg, azokat helyezze előtérbe minden egyes cselekedetével. Az alábbiakban arra próbálunk meg rávilágítani, hogy ezt a szervezetet semmi más nem működteti, mint a félelem. A G14 tagjainak félelme a saját sikertelenségüktől.

G14: a futball őskövületei

A G14 legnagyobb rémképe a kis pénzből működtetett, európai porondon is sikeres klub. Mint például a Werder Bremen, a Bolton Wanderers, a Lille vagy legújabban a Sevilla. Az a fajta egyesület, amely képes elorozni a „nagyok" elől az utolsó Bajnokok Ligája selejtezőt jelentő pozíciót, vagy kiüti a mamutklubokat a kvalifikáció során. A G14 úgy festi le magát, mintha a futball jövőjéért dolgozna, pedig ők élnek leginkább a múltban, ők a futball őskövületei. Azt szeretnék mindenáron elérni, hogy pontosan úgy működjenek a dolgok, mint az elmúlt évtizedekben. Még saját berkeiken belül is nevetséges módon osztják el a szerepeket. A legtöbb szavazattal az a Real Madrid bír, mely legnagyobb sikereit közel ötven évvel ezelőtt érte el. A kifacsart G14 logika szerint az európai futball irányításában éppen annak a csapatnak van a legnagyobb szava, amely az elmúlt évek során pontosan arra hozott eklatáns példát, hogy hogyan nem szabad működtetni egy klubot.

Fizessenek a válogatottak is

A G14 azonban nemcsak az európai foci működésébe próbál beavatkozni, hanem az egész világ labdarúgását meg kívánja változtatni. Hangosan támogatják például a belga Charleroi-t a FIFÁ-val vívott küzdelmében. A flamandok kártérítést követelnek a világszervezettől, ugyanis szerintük azért veszítették el a 2004-05-ös bajnokságot, mert egyik marokkói nemzetiségű játékosuk, Abdelmajid Oulmers a Burkina Faso elleni válogatott mérkőzésen nyolc hónapra lesérült. Természetesen a G14 ezzel azt a követelését próbálja érvényre juttatni, mely szerint a kontinentális szervezeteknek (UEFA, CAF stb.) és a nemzetközi labdarúgó-szövetségnek (FIFA) kellene állnia a játékosok fizetését, amíg azok a válogatottban szerepelnek.

A rögbit így már tönkrevágták

Amennyiben ez az elképzelés megvalósulna, az körülbelül olyan szintre süllyesztené le a kontinentális-, és világbajnokságokat, mint amit a rögbi esetében már tapasztalhattunk. A 2003-ban, Ausztráliában rendezett rögbi világkupán a Fidzsi-szigetek és Szamoa csapata azért nem tudta szerepeltetni legjobbjait, mert nem volt képes a játékosokat két hónapra kivásárolni a klubokkal megkötött szerződéseikből. Következmény: a negyeddöntőkbe már csak az előzetesen is legjobbnak, leggazdagabbnak ítélt nyolc ország válogatottja jutott be, a fentebb említett kis nemzetek simán kiestek. Képzeljük el, hogy az afrikai futballszövetségeknek saját zsebből kellene állniuk olyan sztárok fizetését, mint Didier Drogba, Mahamaddou Diarra vagy Kolo Touré. Ezzel a világbajnokságokon megszűnnének a meglepetések, a kiscsapatok esélytelenül vergődnének - így az esemény már soha többé nem lehetne a futball ünnepe.

Megint legyen két BL-csoportkör?

A G14 klubok a tiszta foci ellenségei, mert kemény munka nélkül akarják a jutalmat megkapni. Továbbra is céljuk például a még több Bajnokok Ligája mérkőzés, a két csoportkörös rendszer visszaállítása. 1999 és 2003 között négy szezonon keresztül ebben a lebonyolítási szisztémában zajlottak a Bajnokok Ligája küzdelmei, de az UEFA aztán visszatért a hagyományos nyolcaddöntőkhöz: a szurkolók egyszerűen megcsömörlöttek a hetente játszott BL-meccsektől.

Elsők az utolsók ellen?

Adriano Galliani, az AC Milan elnöke azt szeretné elérni, hogy a BL-selejtezők az elmúlt öt év során elért eredmények alapján legyenek lebonyolítva. Magyarán, az első kiemelt játsszon a legutolsóval, a második kiemelt a hátulról másodikkal, és így tovább. Mit is eredményezne mindez? A lista elején lévő G14-klubok még hosszabb időre konzerválni tudnák magukat a Bajnokok Ligájában, így még több pénzhez jutnának, és még több jó játékost csenhetnének el a kisebb klubok orra elől. A G14 célja nemcsak az, hogy a saját tagjait hosszú távon még gazdagabbá és sikeresebbé tegye, hanem az is, hogy ebben másokat megakadályozzon.

Az új Bosman-ügy 1. (Futballvihar a láthatáron) >>>
Az új Bosman-ügy 2. (Blatter vs. Wenger) >>>
Az új Bosman-ügy 3. (Bosman: a játékos, aki megcibálta a FIFA bajszát) >>>


(fs.focitipp.eu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább