Mit hozott a 2006-os év?

Mit hozott a 2006-os év?

, focitipp.hu

Kapusok, mezőnyjátékosok

Ki volt a legjobb csatár? Melyik volt az év meccse? Mi volt az év futballbotránya? A Focitipp értékelt. Íme. (1. rész)



A legjobb kapus

1. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus)
Bár a Juventusszal szerzett bajnoki címtől megfosztotta őt a bírósági döntés, képességeit senki sem vitathatja, a kételkedőket pedig győzze meg a világbajnoki cím. Bevalljuk, a rangsorolásnál nem volt mellékes szempont az sem, hogy - jóllehet attraktív kérői voltak - nem hagyta el a másodosztályba sorolt Juventust.

2. Petr Èech (cseh, Chelsea)

Tavaly a világ legjobb kapusává választotta őt az IFFHS, nálunk idén a második helyre jó. Pedig rémálomszerű éve volt: a világbajnokságon már a csoportkörben elbukott a válogatottal, egy októberi bajnokin pedig a readingi Stephen Hunt bukott át Èechen, koponyaalapi törést okozva a kapusnak.

3. Jens Lehmann (német, Arsenal)

Világbajnoki bronzérmet szerzett Németországgal, az Arsenalban pedig Henry mellett a csapat másik pillére. A Bajnokok Ligája döntőjében kiállították - pedig rekordot jelentő góltalansági sorozata 736 percnél járt.

4. Ricardo (portugál, Sporting)

Ducadam és Goycoechea után az újabb tizenegyesölő! Az angolok elleni vb-negyeddöntőben Lampard, Gerrard és Carragher büntetőjét is kivédte, Portugália így negyven év után ismét a legjobb négy közé jutott. A negyedik helyhez ez elég.

5. Shay Given (ír, Newcastle)

Szóba jöhetett volna még a lyoni Gregory Coupet, de ezúttal Shay Givenre szavaztunk: a Newcastle kapusa szenzációs formában védett tavasszal, s a szürkébbnél is szürkébb Szarkák vezéregyénisége volt - nem véletlenül választották a tavalyi szezon legjobbjává Angliában.

(Tavaly: 1. Èech, 2. Reina, 3. Buffon, 4. Coupet, 5. Èobej)

A legjobb hátvéd

1. Fabio Cannavaro (olasz, Juventus/Real)
Nem csupán a csatárok támadják mostanában az aranylabdás bekket, de a Focitipp véleménye egyértelmű: Cannavaro futballművész, a kevesek egyike, sőt: az intelligens olasz hátvéd prototípusa. Nincs benne a Rio Ferdinand-i gőg, sem a Materazzi-féle alattomosság. Ezért szeretjük.

2. Carles Puyol (spanyol, Barcelona)

A Tarzan becenévre hallgató Puyol az egyetlen katalán játékos a Barca alaptizenegyéből. Persze a második hely nem ezért jár, hanem szorgalmas, megbízható védőmunkájáért.

3. Rio Ferdinand (angol, ManUtd.)

A ManU 2002-ben közel 30 millió fontot fizetett érte a Leedsnek, de a középhátvéd megéri a pénzét: amikor éppen nincs eltiltva marihuana-fogyasztás miatt, akkor csapata legjobbja, s még a legravaszabb csatár se hámozza át magát rajta élve.

4. William Gallas (francia, Chelsea/Arsenal)

Tavasszal a Chelsea nyerőembere volt ez a kegyelmet nem ismerő futballista. Kőkemény, de nem sportszerűtlen: a világbajnokságon hét meccset végigjátszott, de csak kétszer szabálytalankodott a 840 perc alatt. Nekünk több indok nem kell.

5. Eric Abidal (francia, Lyon)
A Lyon szenzációs szereplésének kulcsa ez a nyurga, kopasz szélsőhátvéd, aki Maloudával együtt csodákat tesz a pálya bal oldalán. Masszív, mint egy betonfal, és fürge, mint egy gazella.

(Tavaly: 1. Terry, 2. Carragher, 3. Cannavaro, 4. Puyol, 5. Lucio)

A legjobb középpályás

1. Ronaldinho (brazil, Barcelona)
Maradona óta ő a legjobb, ez kétségtelen, bár montázsnak tartjuk a reklámjelenetet, amelyben lepattanás nélkül, egymás után háromszor eltalálja a felső lécet a tizenhatosról. A világbajnokságon szenvedett, de ne feledjük, hogy előtte spanyol bajnok és BL-győztes lett, a Werdernek lőtt trükkös szabadrúgásgólja pedig az év maradandó futballélménye.

2. Kaká (brazil, AC Milan)
A brazil válogatottból egyetlen játékos tűnt ki a világbajnokságon: Kaká. Az AC Milanból egyetlen játékos tűnt ki ősszel: Kaká. Az utóbbi évek leginkább alulértékelt futballistája, Ronaldinho árnyékában.

3. Juninho (brazil, Lyon)
A Lyon brazil motorja lemondta a válogatottságot, mi viszont nem mondunk le róla. Ha szabadrúgáshoz jut a Lyon, az ellenfél kapusa megbékélhet sorsával: Juninho ugyanis nem szokott hibázni, még 35 méterről sem.

4. Patrick Vieira (francia, Juventus/Inter)
Az Inter és a francia válogatott szürke eminenciása. A szenegáli születésű Vieira új erénye, hogy immár képes fegyelmezni magát - korábban az Arsenal játékosaként kilencszer állították ki.

5. Andrea Pirlo (olasz, AC Milan)
A világbajnoki döntő legjobb játékosává választották - nélküle nem nyertek volna aranyat az olaszok. Elegáns stílusa és kényelmes tempója a múltat idézi, de mindezt fegyelmezett védőmunkával párosítja.
(Tavaly: 1. Ronaldinho, 2. Gerrard, 3. Lampard, 4. Pirlo, 5. Juninho)

A legjobb csatár

1. Thierry Henry (francia, Arsenal)
Zseniális csatár, ez vitán felül áll. Ha a BL-döntőben százszázalékos helyzetben nem Valdésba rúgja a labdát, vagy ha a világbajnoki finálé tizenegyespárbaját a franciák nyerik, akkor most övé lenne az Aranylabda. A futballban azonban nincs feltételes mód.

2. Miroslav Klose (német, Werder)
Négy éve is öt gólt szerzett a világbajnokságon, de akkor még csak azt hittük, itt egy újabb német fejelőgép. Azóta kiderült, hogy lábbal is ugyanolyan jól megy neki.

3. Samuel Eto'o (kameruni, Barcelona)
A legrobbanékonyabb és legdinamikusabb csatárok egyike. Erénye, hogy minden helyzetből azonnal tüzel. Hátránya, hogy akkor is lő, amikor inkább passzolnia kellene. Ennek ellenére nálunk dobogós.

4. David Villa (spanyol, Valencia)
Ez a negyedik élvonalbeli idénye, s már 64 bajnoki gólnál jár. Tavasszal három perc alatt lőtt hármat a Bilbaónak, a Depor ellen a félpályáról talált be, de pimasz emelését a barcelonai Valdés is nehezen felejti. Raúlnak leáldozott, Villa következik.

5. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea)
Népszerűségi indexe akkor esett nálunk, amikor sorozatos műeséseivel és kezezéses góljaival haragította magára a becsületes futballhoz szokott angol drukkereket. Képességeit mindazonáltal elismerjük; észveszejtő tempóban zakatolja végig a meccseket, bár néha akkor is „harap", amikor nem kell.

(Tavaly: 1. Eto'o, 2. Drogba, 3. Tévez, 4. Henry, 5. Sevcsenko)

Mit hozott 2006? (edzők, felfedezettek, csapatok, botrányok) >>>
Mit hozott 2006? (meccsek, csalódások, átigazolások) >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább