Mit hozott a 2006-os év?

Mit hozott a 2006-os év?

, focitipp.hu

Edzők, felfedezettek, csapatok, botrányok

Ki volt a legjobb csatár? Melyik volt az év meccse? Mi volt az év futballbotránya? A Focitipp értékelt. Íme. (2. rész)



A legjobb edző

1. Marcello Lippi (olasz válogatott)
Az olasz válogatott sokszor érkezett már szupersztárokkal a világbajnokságra, hogy aztán csúfos kudarcot valljon. Most esélytelenként érkeztek Németországba, és megnyerték a tornát. A szivarozó hadvezérnek köszönhetően.

2. Jürgen Klinsmann (német válogatott)
Nem tévedett, amikor „leszerelte" a Nationalelf örökös tanácsadóit. Nem tévedett akkor sem, amikor kihagyta Kahnt a kezdőcsapatból. A vébé előtt még pellengérre állították volna, a vébé után azonban egyszeriben 80 millió szurkolója volt.

3. Frank Rijkaard (holland, Barcelona)
Sokak szerint klasszisjátékosokból könnyű jó csapatot csinálni. Nem az. A Realban mesélhetnének arról, hogy milyen érzés eredménytelennek lenni, miközben sztárgázsis galaktikusok riadt szemekkel, összegabalyodott lábakkal botorkálnak a pályán. A Barcelona stílusos és célratörő futballt játszik - ami legalább részben Rijkaard érdeme is.

4. José Mourinho (portugál, Chelsea)
Azt állítja magáról, az Isten után ő következik. Ezt azért nem hisszük, de eredményeit elismerjük. Az utóbbi négy évben négy bajnoki címet és rengeteg ellenséget szerzett; listánkról nem hiányozhat.

5. Gérard Houllier (francia, Lyon) és Steve Coppell (angol, Reading)
A 2001-es UEFA-kupa-győzelem ellenére kijelenthető, hogy liverpooli edzősködése egyenlő volt a bukással. Houllier nyilván más véleményen van, és kvalitásait idén Lyonban bizonyítaná - eddig jó úton halad. Megemlítendők Steve Coppell érdemei is: az általa irányított Reading tavaly angol rekordot jelentő 106 ponttal és 99 rúgott góllal zárta a másodosztályt, idén pedig újonc létére remekül tartja magát a Premier League-ben.

(Tavaly: 1. Mourinho, 2. Hiddink, 3. Gazzajev, 4. Adriaanse és Rijkaard, 5. Benitez és Prandelli)

Az év felfedezettje

1. Diego (brazil, Porto/Werder)
Újra érdemes Bundesliga-meccseket nézni, pontosabban csak a Werder Bremen meccseit - a brazil Diego miatt. Az ellenfél játékosai úgy dőlnek el mellette, mint a kuglibábuk. Pazar cselek, elegáns gólpasszok: ha így folytatja, nemsokára Brazíliának is lesz egy „isteni Diegója".

2. Eboué (elefántcsontparti, Arsenal)
Lehet, hogy a legjobb elefántcsontparti futballista Drogba, a leghetetségesebb viszont Eboué, az Arsenal jobb oldali hátvédje.

3. Bastian Schweinsteiger (német, Bayern)
A középpályás a világbajnokság bronzmeccsén két és fél gólt rúgott a portugáloknak, s ezzel végre kilépett Ballack árnyékából.

4. Fabio Grosso (olasz, Palermo/Inter)
A világbajnoki elődöntőben a németeknek lőtt gólja alighanem bekerül a futballtörténelem legszebb pillanatai közé. Ausztrália ellen tizenegyest ért a műesése, a döntőt pedig az ő lövése zárta - pedig csak egy balhátvéd volt. Nyárig. Azóta az olasz futball sztárja, joggal.

5. Florent Malouda (francia, Lyon)
A Pillangó című kalandfilmből is ismert Cayenne-ben (Francia Guayana) született, brazil felesége van, ő pedig Ribéryvel együtt váltja a Zidane-féle nemzedéket. Háromszoros francia bajnok a Lyonnal, de nem lennénk meglepve, ha jövőre már a Chelsea vagy a Barcelona középpályása lenne.

(Tavaly: 1. Toni, 2. Messi, 3. Sneijder, 4. Van der Vaart, 5. Villa)

Az év csapata

1. Olaszország
Huszonnégy év után nyert ismét világbajnokságot az olasz válogatott, hét meccsen egyetlen akciógólt sem kaptak, 12 lőtt góljukon pedig 10 játékos osztozott: győzelmük a csapatmunka diadala volt.

2. Olympique Lyon
Két bronz (1999, 2000) és egy ezüstérem (2001) után 2002-ben francia bajnok lett az Olympique Lyon, s azóta senkinek nem engedte át az első helyet. A Ligue 1-ben nincsenek vetélytársai, bár ez még nem sokat jelent. Az már többet, hogy Sir Alex Ferguson és Ruud Gullit szerint is a BL legfőbb esélyese éppen a Lyon.

3. Barcelona
A grundon már régen nem a Beckham-mez a divat, hanem a Barca gránátvörös-kék szerelése, Ronaldinho vagy Eto'o felirattal. A klubvilágbajnokság döntőjét elvesztették ugyan, de így is a világ jelenlegi legjobb klubcsapatáról van szó.

4. Németország
Az olaszoktól 4:1-re, a szlovákoktól 2:0-ra kaptak ki a felkészülés során, aztán - világ, láss csodát! - a világbajnokságon egyszerű, ám látványos támadófutballal rukkolt elő a Nationalelf, s egy kis szerencsével még a döntőbe is bejuthatott volna - erre bizony senki sem gondolt előzőleg.

5. Chelsea
Ha Terry, Lampard, Robben, Makelele, Essien és Drogba a Macclesfield Townban játszana, akkor a Macclesfield Town lenne a világ egyik legjobb csapata. De egyelőre a Chelsea játékosai, ezért a Chelsea-től retteg Európa. Megvédték angol bajnoki címüket, pedig hajtóvadászat indult ellenük - már önmagában ez is elég lenne a listás helyezéshez. Idén azonban BL-győzelemre hajtanak - nem irigyeljük a nyolcaddöntőben rájuk váró FC Portót.

(Tavaly: 1. Liverpool, 2. Barcelona, 3. Chelsea, 4. Villarreal és Lyon, 5. Juventus)

Az év botránya

1. Juventus és a calciopoli
A futballtörténelem legnagyobb korrupciós botránya végén a Juventust kizárták az első osztályból, megfosztották utóbbi két bajnoki címétől, s hogy mindez ne legyen elég, Gianluca Pessotto, a Juve egykori válogatott játékosa rózsafüzérrel a kezében kiugrott a klubház negyedik emeletéről. A torinóiak azóta összeszedték magukat, a „csak" pontlevonással sújtott AC Milan viszont azóta sem tért még magához a sokkból.

2. Zidane-Materazzi párbaj
„Én vagyok én, te vagy te, ki a hülyébb, én vagy te?" Bizonyára mindketten elég hülyék, és ezt a világbajnokság berlini döntőjében be is bizonyították a világnak. Azóta kép- és videómontázsok ezrei születtek az ominózus fejesről. A bulvársajtó még most is hálás nekik.

3. Doppinggyanú
A francia Le Monde napilap értesülései szerint évek óta EPO-t (eritropoeint), azaz tiltott teljesítménynövelő szert használnak a spanyol élvonalbeli klubok játékosai. A Le Monde a Tour de France előtt kirobbant, a kerékpársporton belüli doppingbotrány kulcsfiguráját, a spanyol Eufemiano Fuentes doktort nevezte meg forrásként.

4. Halálos PSG-meccs
A Paris Saint-Germain-Hapoel Tel-Aviv (2:4) UEFA-kupa mérkőzés után a Boulogne Boys nevű szélsőjobboldali francia huligáncsoport mintegy száz tagja üldözőbe vett egy Hapoel drukkert. A drukker segítségére siető rendőr a lincshangulat közepette rálőtt a támadókra: egy huligán meghalt, egy pedig életveszélyesen megsebesült.

5. Másodosztályban a Ferencváros
Az 1901-es nyitány óta először hiányzik a magyar élvonalból a Ferencváros. A 28-szoros magyar bajnok és 20-szoros kupagyőztes FTC a 2005/2006-os szezonban az 5. helyen végzett, de anyagi fedezet hiányában nem kapta meg az MLSZ-től az induláshoz szükséges licenszet.

Mit hozott 2006? (kapusok, mezőnyjátékosok) >>>
Mit hozott 2006? (meccsek, csalódások, átigazolások) >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább