A Juventus kivégzője

A Juventus kivégzője

, focitipp.hu

Karl-Heinz Riedle

Karl-Heinz Riedle kiváló fejjátékával és a sportszerűségével vívta ki a tiszteletet. A Juventus ellen két gólt szerzett az 1997-es BL-döntőben, és pályafutása során egyszer sem állították ki. Portré.



Karl-Heinz Riedle 1983-ban mutatkozott be az Augsburg felnőttcsapatában, az első osztályban pedig a Blau-Weiß 90 Berlin csapatának támadójaként debütált az 1986/87-es szezonban. Jól kezdett: már az első Bundesliga-mérkőzésén (1986. augusztus 9.) betalált a Kaiserslautern kapujába, igaz, a berliniek 4:1-re kikaptak. Riedle első szezonjában tíz gólt szerzett, de a Blau-Weiß az idény végén búcsúzott az első osztálytól.

Riedle mégis maradt az élvonalban, ráadásul új klubjával, a Werder Bremennel már az első szezonban bajnoki címet szerzett (18 gólt lőtt). A válogatottban is debütált, nem is akárhogyan: 1988. augusztusában a finnek elleni vb-selejtezőn Dieter Eckstein helyére állt be a 76. percben, egy perccel később pedig megszerezte első gólját is, kialakítva a 4:0-s végeredményt.

Állandó tagja lett a Nationalelfnek, amellyel 1990-ben világbajnoki címet szerzett (az olaszországi nagydöntőben csak egyszer kezdett, Csehszlovákia ellen, az eltiltott Völler helyén). Négy évvel később már ő volt Klinsmann társa a csoportmeccseken (Dél-Korea ellen betalált), de a csapatot a negyeddöntőben Bulgária búcsúztatta. 1992-ben a svédországi Eb minden meccsén játszott, a svédek elleni 3:2-re megnyert elődöntőben duplázott (így három góljával Brolinnal, Henrik Larsennel és Bergkamppal együtt a torna gólkirálya lett).

Riedle az olaszországi világbajnokság után Rómába szerződött: a Lazio vásárolta meg 5,5 millió fontért, de csak egy ötödik helyig jutott az égszínkékkel. 1993 nyarán visszatért Németországba és a Borussia Dortmundot négy szezon alatt két bajnoki címig vezette. Élete legemlékezetesebb meccsén 1997-ben a müncheni Olimpiai Stadionban két gólt fejelt a toronymagas esélyesnek tartott Juventus ellen: a Borussia 3:1-re győzött a BL-döntőben. Pályafutása végén Angliába igazolt, megjárva a Liverpool és a Fulham csapatát is.
Viszonylag alacsony termete (179 cm) ellenére fejjátéka a legjobbak közé tartozott, Air Riedlének is becézték emiatt. Jelenleg családjával együtt egy négycsillagos hotelt valamint egy futballakadémiát vezet.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Karl-Heinz Riedle
Poszt: csatár
Állampolgárság: német
Születési dátum: 1965. szept. 16.
Születési hely: Allgau (GER)

Pályafutás (meccs/gól)

Blau-Weiß Berlin 90 (34/10)
Werder Bremen (86/38)
Lazio (84/30)
Borussia Dortmund (87/24)
Liverpool (59/11)

Válogatottság: 42/16

Legnagyobb sikerei

Világbajnok (1990, NSZK)
BL-győztes (1997, Borussia Dortmund)
Háromszoros német bajnok (1988, Werder Bremen; 1995 és 1996, Borussia Dortmund)
Világkupa-győztes (1997, Borussia Dortmund)
Eb-ezüstérmes (1992, Németország)


(ktn.focitipp.hu)


A múlt csillagai sorozat
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább