Nosztalgiázzon velünk!

Nosztalgiázzon velünk!

, focitipp.hu

Best of Focitipp: a vb-történet 30 legjobb meccse. A világbajnokságokon a németországi rajtig összesen 644 meccset játszottak, ezekből választottuk ki a legjobbakat. Napi egy meccses adagolásban osztjuk meg emlékeinket az olvasókkal. Nosztalgiázzon velünk!



16. Spanyolország-Dánia 5:1
(1986, Mexikó, nyolcaddöntő)
Az 1986-os mexikói világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését a dán csapat okozta - pozitív és negatív értelemben. A csoportmeccseken minden ellenfelüket megverték: a későbbi ezüstérmes NSZK ellen 2:0-ra győztek, Uruguaynak pedig egy hatost rúgtak Preben-Elkjaer Larsenék (6:1). Persze Morten Olsen, Sivebaek, Mölby, Lerby, Jesper Olsen, Simonsen vagy Michael Laudrup neve sem csengett akkoriban rosszul. A nyolcaddöntőben aztán jöttek a spanyolok, akiket Dánia egy kicsit talán lebecsült: ennek köszönhetően Spanyolország lemosta a skandinávokat, Emilio Butragueno egymaga négy gólt szerzett. A Real Madrid jelenlegi alelnöke megszerette Mexikót, később a Necaxa csapatában is focizott, és a játéktól csak 1998-ban, 35 évesen vonult végleg vissza.

17. Uruguay-Argentína 4:2
(1930. július 30., Uruguay, döntő)
Az 1930-as világbajnokság döntőjét a házigazda Uruguay játszotta Argentína ellen. A vendégek nyomására a belga Langenus játékvezető engedélyezte, hogy az első félidőben uruguay-i, a másodikban argentin labdákkal játsszák a mérkőzést. A vendégek azóta százszor is megbánták az akadékoskodást: ez első félidőben még 2:1-re vezető Argentína a végén saját labdájával veszített 4:2-re.

18. Hollandia-Olaszország 2:1
(1978. június 21., NSZK, középdöntő)
A világbajnokságok történetének egyetlen olyan mérkőzése, ahol egy játékos nemcsak az ellenfél kapuját vette be, hanem a sajátját is. Ez a páratlan bravúr a holland válogatott középhátvédjének sikerült az 1978-as, Argentínában rendezett világbajnokságon. A középdöntő első csoportjában az olaszok ellen a döntőbejutás volt a tét, és Ernie Brandts a 19. percben vezetéshez juttatta - az olaszokat. A második félidő elején aztán javított, majd Arie Haan góljával végül a hollandok jutottak be a döntőbe, amit aztán ugyanúgy elveszítettek a házigazda ellen, ahogy négy évvel korábban az NSZK-ban is tették.

19. Franciaország-NSZK 6:3
(1958. június 26., Svédország, bronzmérkőzés)
A francia futball első nagy sikerét a Just Fontaine és Raymond Kopa fémjelezte válogatottnak köszönheti. Bár a svédországi világbajnokság elődöntőjében a brazilok kioktatták a gallokat (2:5, Pelé hármat rúgott), a harmadik helyet egy hatossal tették zsebre a világbajnoki címvédő ellen. A hat mérkőzésen összesen huszonhárom gólt szereztek, Just Fontaine egymaga tizenhármat - nála több gólt még senki sem szerzett egy futball-világbajnokságon. A Marokkóban (Marrakesh) született csatár 1953. decemberében játszotta első mérkőzését a gall kakasoknál: Luxemburg ellen egy mesterhármassal debütált. Huszonegy fellépésén harminc gólig jutott, ebből négyet a németek elleni bronzmeccsen vállalt.

20. Jugoszlávia-Spanyolország 2:1
(1990. június 26., Olaszország, nyolcaddöntő)
A kilencvenes évek jugoszláv válogatottját érzékeny szálak fűzik a focitipp szerkesztőihez. Az olaszországi mundiál első mérkőzésen még nem találták a fonalat a későbbi világbajnok NSZK ellen (1:4), de a nyolcaddöntőben a spanyolok ellen már ellenállhatatlanok voltak. Pixi Sztojkovics Zlatko Vujovicscal és a csereként beállt Dejan Szavicseviccsel együtt megbolondította a Chendo, Andrinua és Sanchis vezette spanyol védelmet. Aztán a negyeddöntőben jöttek az argentinok és tizenegyesekkel nyertek (bár Ivkovics kifogta Maradonáét), majd a háború, így a jugoszláv válogatott helyett Dánia ugrott be, és nyerte meg az 1992-es svédorsztági Európa-bajnokságot.

21. Magyarország-El Salvador 10:1
(1982. június 15., Spanyolország, elődöntő)
Az 1982-es világbajnokságon született meg a világbajnokságok történetének legnagyobb gólkülönbségű győzelme: erre szívesen emlékszünk. A Salvador elleni győzelem ráadásul minden idők leggyorsabb mesterhármasát is meghozta. Kiss László (aki nem azonos a focitipp szerkesztőjével) hét perc alatt rúgott három gólt a közép-amerikaiaknak (még egy Szentes Lázár-gól is beékelődött a triplába). Arra már nem emlékszünk szívesen, ami ez után következett: előbb az argentinok oktatták ki a mieinket (1:4), majd a belgák elleni meccsen Czerniatynski vette el tőlünk a továbbjutás reményét (1:1).

22. Brazília-Lengyelország 6:5
(1938. június 5., Franciaország, nyolcaddöntő)
Négy gólt rúgott, mégis vesztesként jött le a pályáról a lengyelek csatára, Ernst Willimowski. A lengyelek ezzel az egyenes kiesési szakasz első fordulójában búcsút intettek, így Willimowski egyéni gólátlaga minden bizonnyal a legjobbnak számít. Ötvenhat évvel később Oleg Szalenko is megismételte a lengyel bravúrját: minden rekordot megdöntve öt gólt szerzett a Kamerun elleni mérkőzésen. De Oroszország ezzel is a lengyelek sorsára jutott: hiába győzött 6:1-re, mégis kiesett.

23. NDK-NSZK 1:0
(1974. június 22., NSZK, csoportmérkőzés)
Az NSZK-ban rendezett futball-világbajnokság egyik legemlékezetesebb mérkőzése a két német csapat összecsapása volt. Az A csoport utolsó fordulójában rendezett meccs a csoportelsőségről döntött, de a győzelem szimbolikus jelentősége ennél sokkal nagyobb volt - a keletnémet csapat számára ez volt az évszázad mérkőzése, és ezen a mérkőzése a szocializmus győzött a kapitalizmus felett, Erich Honecker, és a keletnémet állampárt nagy megelégedésére. A meccs egyetlen gólját Jürgen Sparwasser lőtte. Nem volt rossz futballista, mint ahogy a keletnémet futball sem volt az: az FC Magdeburg éppen ebben az évben nyert KEK-et az AC Milan ellen, Sparwasserrel a csatársorban. Később edzősködésre adta a fejét, 1990-ben a Darmstadt edzője volt a másodosztályban. Az NSZK ellen viselt trikója a bonni Történelem Házának (amely a német történelemnek 1945 és 1989 közötti időszakának állít emléket) egyik kiállítási tárgya.


24. Algéria-NSZK 2:1
(1982. június 16., Spanyolország, csoportmérkőzés)
Algéria volt a világbajnokságok első afrikai meglepetéscsapata: az 1981-ben Afrikai Aranylabdát elnyerő Lakdar Bellumi vezetésével a B csoport nyitómeccsén 2:1-re verték el a későbbi döntős nyugatnémet csapatot. Az algériaiak egyik csatárát Zidane-nak hívták, de a gólokat Madjer és Bellumi lőtte, Rummenigge ellenében. Aztán az utolsó fordulóban Ausztria lefeküdt a németeknek (0:1), az afrikaiak pedig csak egy góllal verték Chilét (három helyett), mégis büszkén búcsúztak a világbajnokságtól. Rabah Madjer öt évvel később a Bayern Münchenen állt bosszút: a Práter stadionban legendás sarkazásos góljával segítette hozzá a Portót a BEK-győzelemhez.


25. Koreai NDK-Olaszország 1:0

(1966. július 19., Anglia, csoportmérkőzés)
Ez a mérkőzés volt talán minden idők legnagyobb világbajnoki meglepetése. Az olaszok kissé lebecsülték a futball-történelemben sem azelőtt, sem azóta semmit fel nem mutató észak-koreaiakat, akik Park Do-Ik góljával legyőzték őket. Olaszország kiesett, hiába játszott a csapatban Facchetti, Burgnich és Mazzola - Korea pedig a negyeddöntőben folytathatta menetelését. Portugália ellen már az 55. másodpercben vezettek, a 23. percben pedig már 3:0-ra mentek az ázsiaiak. Mégsem forgatták ki a világot a sarkából, mert jött Eusebio. Lőtt négy gólt zsinórban, ezzel véget ért a futballtörténelem legfurcsább intermezzója.


26. Szenegál-Uruguay 3:3

(2002. június 11., Japán-Dél Korea, csoportmérkőzés)
Szenegál világbajnoki újoncként érkezett a világbajnokságra, és Papa Bouba Diop góljával már a nyitómeccsen legyőzte a címvédő franciákat. Az Uruguay elleni utolsó csoportmeccsen már egy döntetlen is elég volt az afrikaiaknak a továbbjutáshoz, a dél-amerikaiaknak viszont mindenképpen győzniük kellett volna ugyanehhez. 45 perc játék után 3:0 volt Szenegálnak (Diop most duplázott), és azok, akik nem értik az uruguay-i futball lényegét, talán ki is kapcsolták a tévét. Életük legrosszabb döntését hozták. A második félidőben beállt Forlan és Morales, akik Alvaro Recoba vezérletével percenként kerültek helyzetbe, de csak egy döntetlenig jutottak. A világoskékek így kiestek, de ezért a meccsért mindkét csapat elődöntőt érdemelt volna.



27. USA-Anglia 1:0

(1950. június 29., Brazília, csoportmérkőzés)
Anglia egészen 1950-ig nem volt hajlandó elindulni a futball-világbajnokságokon: saját szintjük alattinak tartották az eseményt. A második világháború után aztán rögtön elutaztak Brazíliába, de égés lett a vége. Egy angol újság így írt az USA csapatáról: „A világon már csak két nemzet van, amelyik nem tanult meg focizni, az eszkimók és az amerikaiak...". Ehhez képest a jenkik Belo Horizontében legyőzték a futball bölcsőjének tekintett brit csapatot, ráadásul Anglia később a spanyoloktól is kikapott, így csoportharmadikként zárt. A meccs hőse a haiti származású anyától és belga papától származó Joe Gaetjens volt. Gaetjens a vébé után Franciaországba szerződött, és a Troyes csapatában húzott le néhány évet. 1954-ben hazatért Haitire, Mexikó ellen még világbajnoki selejtezőn is játszott a nemzeti tizenegyben. 1964 júliusában a Haitit harminc éven át rémuralmuk alatt tartó (Mussolini vörösingeseinek mintájára szerveződő) Tontons Macoutes nevű paramilitáris gárda tagjai tartóztatták le, és feltehetően ki is végezték.


28. Chile-Olaszország 2:0

(1962. június 2., Chile, csoportmérkőzés)
Az 1962-es világbajnokságot Chilében rendezték, és ekkor a hazai pálya előnye még többet jelentett, mint manapság. A vébék történetének egyik legdurvább mérkőzésének szomorú címét a B csoportban lejátszott Chile-Olaszország mérkőzés vívta ki. Az angol bíró (Aston) már a 8. percben leküldte a pályáról Giorgio Ferrinit, aki azonban nem volt hajlandó elhagyni a pályát: így rendőrök kísérték az öltözőig. A 44. percben Mario David is a kiállítás sorsára jutott, amikor az őt pofonvágó ellenfelét nyakonrúgta. A játékosok a második félidőben is többször összeverekedtek, de Chile a kilenc emberrel játszó olaszok elleni győzelmével története során először (és utoljára) a legjobb nyolc közé jutott.


29. Jugoszlávia-Zaire 9:0
(1974. június 18., NSZK, csoportmérkőzés)
A jugoszláv válogatott az 1974-es németországi világbajnokságon a legjobb nyolc közé került. Dzsajicsék az első csoportkörben egy 0:0-val nyitottak Brazília ellen, de a második mérkőzésen már gólfesztivált rendeztek. Dusan Bajevics (ő 1999-ben BL-negyeddöntőig vezette az Olimpiakoszt) mesterhármasán kívül még hatan is betaláltak a ma már Kong
Kongó néven ismert ország csapatának kapujába. A meccs másik érdekessége: a 21. percben, 3:0-s jugoszláv vezetésnél Kazadi kapust Dimbi Tubilandu váltotta - a cserekapus hat gólt kapott, ez világbajnoki rekord.


30. Olaszország-Spanyolország 1:1

(Olaszország, 1934, negyeddöntő)
Az olaszok a hazai pályán rendezett világbajnokságot a Mussolini-rendszer legitimációjának szánták, a világbajnoki diadal presztízskérdés volt a számukra. A negyeddöntőig minden jól ment (az Egyesült Államok ellen 7:1-re győztek az első fordulóban), aztán szembekerültek Ricardo Zamorával. A spanyolok portása kivédte az olaszok szemét, és a hosszabbítás után sem dőlt el a meccs. A szabályok szerint ekkor még nem voltak tizenegyesek: jöhetett az újrajátszás, ahol a későbbi győztes hazaiak az Inter-legenda Giuseppe Meazza góljával 1:0-ra győztek. A spanyol kapus nevét azonban megőrizte az emlékezet: Spanyolországban máig Zamora-díj jár az idény legjobb kapusának.


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább