"Azért nagy szerencsénk volt”

"Azért nagy szerencsénk volt”

, focitipp.hu

Nyolcaddöntő

Olaszország-Ausztrália 1:0

Olaszország-Ausztrália Berlinben, egy olasz étteremben. Fenséges minestrone és carbonara, ausztrál bánattal és olasz örömünneppel fűszerezve. De megtudtuk a siker receptjét is: nem kell aggódni, ennyi az egész.



Ezt nevezik drámának

Olaszország az első félidőben akár három gólt is rúghatott volna a teljesen sematikus focit játszó ausztrálok kapujába. Az 50. percben aztán fordult a kocka: Medina Cantalejo bíró kiállította Materazzit. A kenguruk megérezték a vérszagot, és rendesen megbokszolták az olaszokat, de a döntő csapást nem tudták bevinni. Pedig be kellett volna: a 93. percben a balhátvéd Grosso becsapta Brescianót, majd átesett az eléfekvő Neillben. Tizenegyes. Francesco Tottit nem zavarta az ausztrál tiltakozás, és magabiztosan bevarrta a labdát Mark Schwarzer kapujába, középkezdésre már nem is maradt idő.

A berlini Szabadidő Étterem személyzete sem foglalkozott a tizenegyes jogosságával. A teraszos pizzéria pincére a kezdő sípszó pillanatában közölte: elnézést kér, de ha enni szeretnénk, azzal a szünetig várnunk kell. Legközelebb a harmincadik percben látjuk viszont, akkor egyezményes kézmozdulattal jelzi, hogy a kihagyott helyzetek még megbosszulhatják magukat. Materazzi kiállítása után viszont olaszos optimizmussal nyugtatgat bennünket: „nyugalom, nincs itt semmi gond". Talán tényleg ez lehet a győztes mentalitás, mert az olaszok egyszer csak odakeverednek az ausztrál kapuhoz, és Totti beteljesíti a vágyakat. Pincérek, vendégek, szakácsok ölelkeznek és rohangálnak fel-alá mindenütt.

Az emberelőny is kevés volt

Pedig az ausztrálok megkapták a sorstól a nagy esélyt, mégsem tudták megragadni. A negyven percnyi emberelőnyükből legalább harmincat eltékozoltak arra, hogy Mark Viduka testére ívelgették a labdákat, ahelyett, hogy beadásokkal próbálkoztak volna. A behemót csatárnak a földön sem Cannavaro, sem a csereként beállt Barzagli ellen sem volt esélye, a levegőben viszont nem volt elég lehetősége. Az egyetlen valamirevaló helyzetet Chipperfield jegyezte, amikor a 70. perc körül 14 méterről Buffonba bikázott. Az esélyteleneknek járó automatikus szimpátia ellenére ez kevés, különösen Olaszország ellen. Egyedül a pármai Bresciano focizott világbajnoki színvonalon, a többiek derekasan robotoltak, mint eddig, de hiányzott belőlük valami. Talán éppen az a fineszesség, ahogy a palermói balhátvéd becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd átbucskázott Neill-en.

Lehet persze vitatni

a spanyol bíró ítéleteit. Cantalejo még akár úgy is járhat, mint szerencsétlen Ivanov, akiről Blatter azt az arcátlanságot merte nyilatkozni, hogy nem tudott felnőni a portugál és holland csapat játékának színvonalához . Belátjuk, hogy Ivanov hibázott, amikor nem küldte le Figót a pályáról, de az utána következő ámokfutást hiba lenne csak az ő nyakába varrni: arról nem ő tehet, hogy a magukat sztárnak képzelő portugálok és hollandok harminc percen keresztül habzó szájjal mentek egymás lábára és veséjére. Mint ahogy Cantalejót sem érdemes keresztre feszíteni. Materazzit ismerjük: a csehek ellen sportszerű napja volt, de ma megint sikerült egy páros lábas becsúszást produkálnia, ami a focitippnél még akkor is piros, ha történetesen Materazzi ezúttal csak Zambrottát találta el. De Neill-t sem tudjuk felmenteni: aki a 93. percben becsúszó szereléssel próbálkozik a tizenhatoson belül, az ne csodálkozzon, hogy sírás lesz a vége (azért jegyezzük meg, Grosso balhátvédtől szokatlan cselsorozatot mutatott be) Különösen, ha keresztbe fekszik a támadó előtt, és még kicsit meg is emeli a vállát, majd sunyi módon megvonja ugyanazt: „Uraim, ártatlan vagyok!". Legalább a labdához hozzáért volna.

A pezsgő már be volt hűtve

A lefújás pillanatában mindenki az utcán énekel, „Italia, Italia". A szakács immár civilben ül be egy olasz zászlókkal beborított ősöreg Lanciába, indulhat a berlini rali. Egy harmadik emeleti lakás erkélyén vagy tízen táncolnak, de hirtelen vagy egy tucatnyi olasz jelenik meg az étterem előtt is: van, aki már egy pohár borral a kezében érkezik. A járdára olasz zászló kerül, az asztalra előre behűtött pezsgő. „Azért nagy szerencsénk volt" - ismeri el a pincér, miután egyórányi várakozás után kihozza a pizzánkat. Szerencséjük volt, az bizony, akárcsak 1994-ben Nigéria ellen. De nekünk is szerencsénk volt: a minden újabb kör ital mellé kihozott fenséges paradicsomos pirítósokat és olivasalátákat bónuszként kaptuk. Stílusérzék, nagyvonalúság és kedvesség: egy átlagos olasz legfőbb erényei. Ebből kaptunk ízelítőt, miközben együtt éreztünk azokkal az ausztrál szurkolókkal, akikben egy világ omolhatott össze a 93. percben.


Olaszország-Ausztrália 1:0 (0:0)
Kaiserslautern, 46 ezer néző
Játékvezető: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso - Gilardino (46. Iaquinta), Toni (55. Barzagli), Del Piero (75. Totti)
Ausztrália: Schwarzer - Culina, Moore, Neill, Chipperfield - Sterjovski (82. Aloisi), Grella, Wilkshire, Bresciano - Cahill - Viduka
Gólszerző: 95. Totti (11-es)
Sárga lap: 29. Grosso, 89. Gattuso, 91. Zambrotta, ill. 23. Grella, 49. Cahill, 61. Wilkshire
Piros lap: 51. Materazzi

Statisztikák:
Lövések: 11:8
Kapura tartó lövések: 6:4
Szabálytalanságok: 17:26
Szögletek: 2:2
Leshelyzet: 2:2
Labdabirtoklás: 41:59 %


(ktn.focitipp.xantener strasse)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább