Jöhetnek az oroszok

Jöhetnek az oroszok

, focitipp.hu

U21-es Eb-selejtező

Magyarország-Finnország 5-0

Fölényes győzelemmel rajtolt a Szusza Ferenc Stadionban a magyar U21-es válogatott. A finnek kapuját most nem a felejthetetlen Moilanen, hanem Maenpaa védte, aki sokat tett azért, hogy ne 10 gólt kapjanak az északiak.



Bevezetés

Az UEFA a nagy világversenyekre való tekintettel kissé átszervezte az utánpótlás Európa-bajnokságok rendszerét. A nemzetközi szövetség a selejtezőkör után tizennégy hármas csoportra osztotta a mezőnyt: a csoportgyőztesek jutnak tovább az októberi rájátszásba. A hét párosmérkőzés győztese pedig várhatja a jövő júniusi nagydöntőt, csatlakozva a házigazda hollandokhoz. A magyar válogatott nem került könnyű csoportba, mert a masszív finnek mellett a mezőny egyik nagyágyúját, az orosz csapatot kellene majd megelőzniük Róth Antal fiainak a legjobb 14 közé jutáshoz. A csapatok amúgy nem játszanak egymással visszavágókat: szeptember elején az oroszok látogatnak Helsinkibe, majd három nappal később Moszkvában Oroszország-Magyarország találkozó következik - feltehetően a csoportgyőzelem lesz majd a tét.

Tárgyalás

A finnek elleni 5-0-s győzelemmel Róth Antal együttese nagyot lépett a csoportelsőség kivívása felé: amennyiben az oroszok csak négy góllal győzik le Finnországot, Moszkvában már egy döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz. Bár a finnek elleni meccset elnézve Priskinék nem nagyon tudnának döntetlenre játszani. A Szusza Ferenc Stadionban az első húsz perc tapogatozó játéka után az újdonsült watfordi Priskin olyan gólt lőtt, amilyet nemcsak magyar játékostól látunk ritkán mostanában: két testcsel után egy brazilos bokamozdulattal sokkolta a finneket. Ha a 24. percben Priskin Ronaldót játszott, akkor húsz perccel később Feczesin maga volt Adriano: Bori tanítanivaló centerezése után tizenkét méterről szétlőtte a kaput. A második félidő elejének üresjárata után aztán megint beindultak a magyarok, és tíz perc alatt három gólt lőve kiütötték a teljesen sematikus futballt produkáló finn válogatottat.

Befejezés

Kiváló teljesítményekben nem volt hiány: Bori Krisztiánról már az első félidőben lecserélték Moisandert, de a helyére beállt Hauhia sem távozott kötény nélkül Budapestről. Priskin Tamás pedig két gólt rúgott, de már az első is elég volt ahhoz, hogy a finnek remegjenek, ha hozzákerült a labda. A második félidőben azonban a „hazai pályán" játszó Sándor György volt az, aki legalább egy fejjel a mezőny fölé emelkedett: esernyőcseleket és körömpasszokat egyaránt láthattunk az irányítótól. Nagy szerepe volt abban, hogy a magyar válogatott olykor felidézte a régi idők fociját. Csak egy baj érheti őket: ha elhiszik, hogy ezentúl minden magától megy.


  • U21-es EB-selejtező, 6. csoport
  • Magyarország-Finnország 5-0
  • Szusza Ferenc Stadion, 1 000 néző
  • Játékvezető: Thomas Einwaller (osztrák)
  • Magyarország: Kovács Z. - Balogh B., Vaskó, Rodenbücher, Pollák - Bori (77. Tisza), Vadócz, Sándor Gy., Magasföldi (68. Tőzsér) - Feczesin (87. Kanta), Priskin. Szövetségi edző: Róth Antal
  • Finnország: Maenpaa - Lampi, Lehtonen, Halsti, Moisander (46. Hauhia) - Nyman, Aaritalo (70. Hetemaj), Vuorinen, Manninen - Eremenko, Santala (64. Lehtinen). Szövetségi edző: Markku Kanerva
  • Gólszerzők: 24. és 78. Priskin, 44. és 81. Feczesin, 72. Balogh
  • Sárga lap: 58. Priskin, 65. Magasföldi, ill. 60. Aaritalo, 84. Eremenko

  • További mérkőzések
  • (zárójelben a csoportok harmadik résztvevője)
  • 1. csoport: Bosznia-Hercegovina-Örményország 3-2 (Norvégia)
  • 2. csoport: Szlovákia-Albánia 0-0 (Spanyolország)
  • 3. csoport: Litvánia-Grúzia 1-0 (Szerbia)
  • 4. csoport: Görögország-Írország 0-2 (Belgium)
  • 5. csoport: Ausztria-Izland 0-0 (Olaszország)
  • 7. csoport: Lengyelország-Lettország 3-1 (Portugália)
  • 8. csoport: Anglia-Moldávia 2-2 (Svájc)
  • 9. csoport: Fehéroroszország-Ciprus 1-0 (Csehország)
  • 10. csoport: Románia-Észak-Írország 1-0 (Németország)
  • 11. csoport: Svédország-Macedónia 3-1 (Dánia)
  • 12. csoport: Ukrajna-Bulgária 0-3 (Horvátország)
  • 13. csoport: Izrael-Wales 3-2 (Törökország)
  • 14. csoport: Szlovénia-Skócia 1-0 (Franciaország)


(ktn.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább