Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.A futballt szerető ember ilyenkor nyáron nincs könnyű helyzetben. Hétvégente nincsenek hatalmas derbik, ki-ki mérkőzések, nem kell figyelni a tabellát, hány ponttal szakadtunk le az élmezőnytől.  Ilyenkor júliusban kedvenc csapata még csak épphogy tréningezik, kedvenc játékosa pedig még a Kanári-szigetekről tölti fel a nyaralásról készült képeket, s bár az átigazolási időszak napról-napra képes lázba hozni a szurkolót egy-egy rossz és alattomos pletykával, azért ez mégsem az, mint mikor szombatonként több pikánsnak ígérkező találkozó közül válogathat az ember.

 

Azonban itt Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés. Mindez kezdődött az andorrai kudarccal, majd folytatódott a tegnap előtti napon a Vasas tragikomikus vereségével. Kezdeném az előbbivel.

 

Jó. 0-1. Benne van. Lesz jobb. Felállunk. Innen már csak felfelé lehet. Néhány számonkérős cikk a Nemzeti Sportban és kész, le lesz tudva. Gondoltam ezt valamikor a meccs lefújása után. Aztán másnap reggel mégiscsak szíven ütött a dolog. Nem voltam dühös. Már nem volt kedvem dühösnek lenni. Már senkinek sincs kedve dühöngeni. Én is inkább a fal felé fordultam, magamra húztam a takarót, és megvártam mire ez a vereség okozta reménytelenség megszűnik.

 

Persze születtek pontos és mélyreható elemzések. Azonban az andorrai vereséget követően a legtöbb publicisztika leginkább arról szólt, hogy ez, a magyar futball, ez az amorf képződmény, nem működik jól.  Hogy reménytelen. Hogy nincs jövője. Hogy nem is volt. Hogy halott, a magyar foci halott. Hogy az utolsókat rúgja. Hogy rossz nézni. Hogy szenvedtünk. Mi nézők a képernyők előtt, ők pedig ott a pályán. Hogy elveszi az ember kedvét az élettől. Pedig végre egyszer lehetne jó kedve az embernek, 90 perc, himnusz, „Ria-ria hungária”, otthon a meggypiros mezben, a szebb jövőbe vetett hit, hogy majd gólt, gólokat lövünk. Aztán mégsem. Ahogy olvastam ezeket az írásokat arra döbbentem rá, hogy a magyar futball milyen nagyszerűen szimbolizálja a reményt és a reménytelenséget. Hogy elhisszük, elhiszem: fel lehet állni. Még gondolunk a felállásra. Majd a következő meccsen. Ez csak egy apró kisiklás volt. Vagy nem tudom. Utálom ezt a szurkolói lelkemet, ami tényleg mindig csak a „következő mérkőzésre koncentrál”.

 

Ezek után következett a tegnapi tragikomikus Vasas vereség. Sétálok a Bartók Béla úton, rendelek magamnak egy őszilét a Fapados Sörözőbe, és akkor hozzák a hírt: a Vasas vezet 3-1-re. Na, mondom, ez igen. Sőt, a söröző vendégei is elismerően nyilatkoztak a Vasas teljesítményéről, pedig legtöbbjük fradista volt. Szóval örültem. Örültünk. Nem lehet gond. A Fradi is vezet, este pedig a Videoton hozza a kötelezőt, és akkor, miután majd jól megszakértik a stúdióban a gólokat, és levonják a következtetéseket az okosok, haza lehet menni és megnyugodni: legalább ebben fordulóban nem égtünk le. De nem ez történt! Hogy ne szépítsem a dolgokat: 6 perc alatt kaptak 3 gólt! Pedig, ha 3-2-nél csak belebrűgölnek a labdába, vagy lefekszenek nyílt lábszárcsonttörést szimulálva, akkor talán úgy megyek haza, hogy nem 160/ 90 a vérnyomásom! Méghogy nekem! De az Fapados Söröző egy-egy 50 év feletti vendégének az ilyen vérnyomás ingadozás nem játék! Akár az életébe is kerülhet! Szóval ajánlom a Vasas játékosainak, hogy tegyék jóvá ezt az eredményt, és jussanak tovább!

További cikkek a rovatban

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tabellák

Magyarország I.
1. Mezőkövesd 2 +2 6
2. Honvéd 2 +2 4
3. Diósgyőr 2 +2 4
4. Videoton 2 +2 4
5. Haladás 2 -1 3
6. Vasas 2 -1 3
7. Újpest 2 0 2
8. FTC 2 0 2
9. Paks 2 -1 1
10. Balmazújváros 2 -1 1
11. Puskás FC 2 -2 1
12. Debrecen 2 -2 0

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa A
1. Svédország 6 +8 13
2. Franciaország 6 +6 13
3. Hollandia 6 +7 10
4. Bulgária 6 -3 9
5. Fehéroroszo. 6 -7 5
6. Luxemburg 6 -11 1

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa B
1. Svájc 6 +9 18
2. Portugália 6 +19 15
3. Magyarország 6 +1 7
4. Feröer-szgk 6 -9 5
5. Andorra 6 -11 4
6. Lettország 6 -9 3

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa C
1. Németország 6 +26 18
2. Észak-Írország 6 +9 13
3. Csehország 6 +4 9
4. Azerbajdzsán 6 -6 7
5. Norvégia 6 -4 4
6. San Marino 6 -29 0

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa D
1. Szerbia 6 +6 12
2. Írország 6 +4 12
3. Wales 6 +4 8
4. Ausztria 6 +1 8
5. Grúzia 6 -4 3
6. Moldova 6 -11 2

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa E
1. Lengyelország 6 +8 16
2. Montenegró 6 +7 10
3. Dánia 6 +4 10
4. Románia 6 0 6
5. Örményország 6 -7 6
6. Kazahsztán 6 -12 2

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa F
1. Anglia 6 +8 14
2. Szlovákia 6 +8 12
3. Szlovénia 6 +3 11
4. Skócia 6 -1 8
5. Litvánia 6 -5 5
6. Málta 6 -13 0

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa G
1. Spanyolország 6 +18 16
2. Olaszország 6 +14 16
3. Albánia 6 -1 9
4. Izrael 6 -3 9
5. Macedónia 6 -5 3
6. Liechtenstein 6 -23 0

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa H
1. Belgium 6 +22 16
2. Görögország 6 +7 12
3. Bosznia-H. 6 +8 11
4. Ciprus 6 -4 7
5. Észtország 6 -12 4
6. Gibraltár 6 -21 0

Ugrás a részletekre

További tabellák

Vb-selejtezők - Európa I
1. Horvátország 6 +9 13
2. Izland 6 +3 13
3. Törökország 6 +5 11
4. Ukrajna 6 +4 11
5. Finnország 6 -6 1
6. Koszovó 6 -15 1

Ugrás a részletekre

További tabellák