Sükür félszázadik gólja Frankfurtban

Sükür félszázadik gólja Frankfurtban

, focitipp.hu

Eb-selejtezők

A, B, C csoport

A lengyelek megverték a világbajnoki negyedik portugálokat, Hakan Sükür négy gólt rúgott Moldávia ellen, menetelnek a szerbek és a görögök. Nekünk viszont már csak San Marino maradt.



Leo felébresztette a lengyel oroszlánt


A csoport

A csopot rangadóját Chorzówban játszották, és Leo Beenhakker tizenegye egy héten belül megszerezte második győzelmét is. A holland mester nem változtatott a kazahok elleni győztes csapaton, Ebi Smolarek pedig a góllövő formáján. A meccs előtt általunk már lehetséges hősnek aposztrofált Ebi (akinek az apja 1986-ban egyszer már elintézte Portugáliát) ugyanis a 18. percben már kettőnél járt, és csak Ricardo kapuson múlt, hogy nem szerzett mesterhármast. Nuno Gomes a 92. percben még szépített, de a lengyelek így is 2:1-re győztek: a csoportban egyelőre még öt csapat pályázik eséllyel a továbbjutásra.

Közülük a legesélyesebbek a szerbek, akik egy varsói döntetlen mellett minden ellenfelükön átléptek eddig. Szombaton a belgákat, most pedig az örményeket küldték haza lógó orral Belgrádból. Pedig igyekeztek a kaukázusiak kedvében járni: a Hertha-csatár, Marko Pantelics az első félidőben még elhibázott egy tizenegyest is.

Összekapták magukat a belgák is, akik Brüsszelben rúgtak egy hármast Azerbajdzsánnak. A belga csapatnál rehabilitálták a Mpenza-testvéreket is az elmúlt hónapok sikertelensége után (noha Mbo Mpenza eddigi 51 válogatott meccsén mindössze 3 gólt rúgott csatárként). Az azeriek ellen mégis egy másik színesbőrű játékos, Moussa Dembélé produkciója marad emlékezetes: a 19 éves alkmaari támadó a 70. percben beállt, a 82. percben megszerezte első válogatottbeli gólját, a 87. percben pedig első kiállítását.

A finnek túl vannak a kaukázusi turnéjukon. Jerevánban még csak szokták a helyi hangulatot (0:0), szerdán azonban Alma Atában már nem volt megállás: Litmanen és Hyppia góljával legyőzték Kazahsztánt. Jó az öreg a háznál, tartják finn rokonainknál is.

Az A csoport eredményei és állása >>>


Trezeguet: gólok Domenechnek ajánlva


B csoport

A csoport negyedik játéknapja meglepetések nélkül telt. A világbajnok olaszok Tbilisziben játszottak a grúzok ellen. A két gárda kilenc évvel ezelőtt egyszer már találkozott egymással a grúz fővárosban világbajnoki selejtezőn, és akkor gól nélküli döntetlen született. Most kicsit többet láthattak a Boris Paisadze stadionba kilátogatók: három olasz (Daniele De Rossi, Mauro Camoranesi, Simone Perrotta), egy grúz gólt (Georgi Sasiasvili), és egy grúz kiállítást (Jaba Kankava). Az olaszok tartják magukat a világbajnokságon megtalált hagyományukhoz: ahány meccs, annyi góllövő. Klaus Toppmöller fiainak viszont talán kicsit erős ez a csoport.

Tbiliszitől néhány száz kilométerre nyugatra is harcba szállt két, a továbbjutásban is reménykedő gárda. Az ukránok szombaton kiegyenlített mérkőzésen szenvedtek peches vereséget Rómában, Kijevben viszont kiegyenlített mérkőzésen jutottak három ponthoz, szerencsével, a skótok ellen. Az ukránokhoz visszatért Sevcsenko, aki a 90. percben egy tizenegyesből megszerezte harmincharmadik válogatottbeli gólját. A skótok szombaton megverték a franciákat, jó nagy mázlival. Most csak egy kapufájuk volt Kijevben, szerencséjük annál kevesebb.

A franciák kirúgdosták magukból a Glasgowban felejtett gólokat: négy csatár öt gólt szerzett a Souchaux-i Montbéliard stadionban a feröer-szigetekiek ellen. Louis Saha már az első percben betalált, David Trezeguet pedig kétszer is: talán a későbbiekben nem pikkel rá majd annyira Raymond Domenech.

A B csoport eredményei és állása >>>


Hol a győzelmi zászló?


C csoport

Javasoljuk ezen túl minden olvasónknak: nevessék ki, aki profi magyar futballról beszél. A Málta elleni vereség után nem nagyon van értelme ennek a szókapcsolatnak. Egy másik viszont divatba jöhet: elszáll, mint a győzelmi zászló.

Nemcsak mi szálltunk el ugyanis, hanem a bosnyákok is. Az évek alatt felépített nimbuszukat ugyanis szűk egy hónap alatt sikerült lerombolniuk. A magyarok elleni kínos hazai vereséget egy kisinyovi döntetlen követte Moldávia ellen. A görögök elleni sorsdöntő meccsen pedig sikerült egy sima négyest kapniuk Zenicán - így a Bilino Polje mítoszának annyi (link a magyar-bosnyákra). A bosnyákok kereshetnek új stadiont, ahol újabb tíz évig veretlenek maradhatnak. De előbb egy csapatot sem ártana találniuk.

A törökök eközben üresen tátongó lelátók előtt pakoltak be öt gólt Frankfurtban Moldáviának, Hakan Sükür pedig megdicsőült: a 35 éves csatár az első félidőben nyolc perc alatt rúgott egy mesterhármast, majd a 74. percben a negyedik gólját is megszerezte. Minden idők legeredményesebb török csatára ezzel 50 válogatottbeli gólnál jár, a csapat pedig három meccs után 100 százalékos teljesítménnyel, 8:0-s gólaránnyal vezeti a csoportot. Ebben a csoportban nem lesz kiegyenlített küzdelem: Bosznia-Hercegovina szétesett, de még nekünk is van lejjebb: San Marinót például eddig mindig megvertük.

A C csoport eredményei és állása >>>

(ktn.focitipp.hu)



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább