Volt egyszer egy Békéscsaba

Volt egyszer egy Békéscsaba

, focitipp.hu

Rajtol a Borsodi Liga

Bő tíz évvel ezelőtt nagy izgalommal vártuk a magyar bajnokság tavaszi szezonkezdetét. Akkor is a Vasas volt a pályaválasztó, a Békéscsabát fogadta.



Az egyik József, Verebes

A Vasas edzője (a Mágus) akkor volt „ereje teljében", ahogyan többször „lenyilatkozta" a médiában. Nem csoda, túl volt már a válogatott irányításán (sosem feledjük el a hosszú tavaszi hadjáratot: egy-hét Eindhovenben), így megengedhette magának a mester, hogy télvíz idején a pálya szélén elhelyezett vörös fotelból irányítsa a fiúkat. Aztán érkezett a nyitányra a Békéscsaba. A nagy terveket szövögető Vasas az első félidőben szánalmas játékkal kétgólos hátrányba került, de Verebes optimista volt és a második félidőre jelentős javulást ígért. Józsi bácsi még le sem ült a kispadra, és már három-null volt: szegény Sáfár Szabolcs a középkezdés után a tizenhatoson kóvályogva csak nézte, amint Kulcsár a középkörből rúgta a labdát a kapujába. 0:4 lett a vége. Érdemes volt várni a szezonkezdetet.

A másik József, Pásztor

volt a Békéscsaba edzője a kilencvenes években, akinek akkoriban a legszerethetőbb csapata volt az NB I.-ben, Mracskó Mihállyal, Szarvas Jánossal, Kulcsár Sándorral, Váczi Zoltánnal az élen. De emlékszünk Belvonra, Zahoránra, Csanálosira, Szentire - csak így hirtelen, és elnézést azoktól, akiket kifelejtettünk. Ez a Békéscsaba nem lett bajnok sosem, amihez legközelebb a 93/94-es szezonban álltak a lila-fehérek, de csak a bronzérem jött össze a Vác és a Fradi (a Kórház utcában 5:2-re verték zöld-fehéreket) mögött. Micsoda idők voltak! Akkor esett ki az MTK az első osztályból.

A harmadik József, Garami

Az az MTK azóta nagy utat járt be. A másodosztálytól a tizenöt meccses győzelmi szérián át Bajnokok Ligája selejtezőkig vagy a Fenerbahce kiveréséig az UEFA-Kupából. A sztárcsapat aztán szétszéledt, Várszegi távozott, de az MTK megállt a saját lábán. Azóta a kék-fehérek tehetségeket fedeznek fel, beépítik őket a felnőtt csapatba, majd jó pénzért eladják külföldre őket (lásd Juhász Roland esetét). A mostani MTK-ban - Végh Zoltánt leszámítva - nincs egyetlen „híres" játékos sem, csak rengeteg fiatal. Az MTK öt pont előnnyel várja a tavaszi folytatást, de Garami József képes lehet arra, hogy minden idők egyik legfiatalabb csapatával bajnok legyen.

A magyar bajnokságtól

nem várunk semmit. Botrányaink nincsenek, a futballklubok háza tájáról érkező hírek kimerülnek abban, hogy az önkormányzat adott-e húszmilliót vagy sem, hogy hitelesítették-e a ZTE-pályát vagy sem. Bezzeg Mracskóék idejében nem ez volt a téma. De már nekünk is csak a nosztalgia maradt a kilencvenes évek után. Egyet tehetünk: bízunk a fiatalokban. Hiszen ennél rosszabb már nem lehet: az UEFA-döntése alapján a magyar csapatok a nemzetközi szereplést - idén nyáron először - már a legelső selejtezőkörben megkezdik. Nem igaz, hogy ide jutottunk. Talán helyesebb így mondani: itt tartunk.

(kl.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább