Olaszok és 'büdös románok'

Olaszok és 'büdös románok'

, anfield.focitipp.hu

Kár, hogy az olasz U20-as válogatottban negyedik ligás focisták játszottak. Azért is kár, hogy este a Megyeri úton kiröhögtük a gyengécske Moldávokat. Különben minden rendben...



Úgy tűnhet majd, a kákán is csomót keresek, pedig dehogy.

Kellemes szerda délután volt, a kispesti stadionban a magyar U20-as válogatott 1:1-es döntetlent játszott az olasz U20-as válogatottal, Hrepka Ádámék kedvükre táncoltatták a kékmezes (de zöldfülűeknek tűnő) taljánokat, sajnáltuk, hogy nem lett 5:2 (noha reálisabb végeredmény lett volna), megjegyeztük magunknak a pécsi Szatmári Lóránd nevét (aki technikásabb volt, mint az egész olasz csapat együttvéve). Sütött a nap, mi pedig arról álmodoztunk a lelátón, hogy ha a magyar fiatalok ennyivel jobbak olasz kortársaiknál, akkor 4-5 év múlva futballnagyhatalom leszünk, leckét adunk a világbajnoknak etc.

Hanem elkövettünk egy hibát. Azzal követtük el, hogy boldog eufóriánkban eszünkbe jutott: vajon kik ezek az U20-as olaszok, akiket kapujukhoz szorítottunk? Sem az MLSZ weboldala, sem a sportnapilap nem közölt előzetes információt arról, kik játszanak majd a Squadra Azzurrában, ezért az összeállítás alapján utánanéztünk, s ha már utánanéztünk, a következőket találtuk (és itt az illúzióromboló bekezdés következik):

Hogy ez nem a Wembley-t avató U21 lesz, Pazzinivel vagy Chiellinivel, azt sejtettük. Hanem hogy a Kispesten pályára lépő olasz válogatottban egyetlen olyan futballista sem volt, aki az olasz első- vagy másodosztályban szerepelne, arra azért nem számítottunk, mindenkit a Serie C1-ből és C2-ből (negyedosztály) verbuváltak. Pedig életkora alapján beférne az U20-as csapatba az exmanchesteri Giuseppe Rossi, vagy az az Arturo Lupoli, akit februárban vett meg a Fiorentina az Arsenaltól, s aki a Derby Countyban 29 meccsen 7 gólt lőtt, annak idején pedig az U17-es bajnokságban 22 mérkőzésen 45 gól volt a mérlege. Nos, ők nem voltak itt, a „legnagyobb" név ugyanis Francesco Volpe volt, aki a Juventus futballistájaként a harmadik ligás Ravennában szerepel kölcsönben... Ennyit az olaszokról.

Ami pedig az esti „felnőtt" meccset illeti: Magyarország 2:0-ra megverte Moldovát, s a Liechtenstein elleni 0:0 vagy a máltai vereség óta tudjuk, hogy az ilyen eredményt meg kell becsülni. Csak azt nem tudjuk, hogyan lenne Magyarországon Európa-bajnokság, ha még egy magyar-moldávra sincs megoldva a beléptetés, holott a négy-ötezer ember nem nevezhető hatalmas tömegnek (a himnusz alatt még hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál). S azt sem tudjuk, miért van az, hogy bármely fejlett futballkultúrájú országban megtapsolnák az igyekvő moldávokat egy-egy szép alakításuk után, a Megyeri úton azonban kárörvendő, gúnyos moraj fogadta minden elrontott labdájukat. S vajon miért nevezzük jó hangulatú meccsnek azt, amikor a „Ki nem ugrál, büdös román!" a sláger?

Pedig lehetne örülni annak, hogy Priskin lassan vérbeli csatárrá válik, vagy annak, hogy a magyar válogatott nem csupán végighajtotta a második félidőt, hanem helyenként stílusosan futballozott. Már csak a futballkultúra hiányzik.

(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább