Del Piero a kedvence, de elfogadna egy spanyol ajánlatot is

Del Piero a kedvence, de elfogadna egy spanyol ajánlatot is

, focitipp.hu

Németh Krisztián-interjú

Rendkívüli tehetség. A World Soccer című brit szaklap áprilisi számában ódákat zengenek róla. De azt ő is tudja, hogy a tehetség önmagában semmit sem ér, s csak szorgalmas, alázatos munkával válhat jó futballista belőle. Németh Krisztiánnal beszélgettünk.



Sima, 0:3-as vereség volt a szlovákoktól. Ez a teljesítmény kevés lesz a májusi Eb-selejtezőkörben, nem így látod?
Ez igaz. De figyelembe kell venni, hogy sok sérültünk volt, Farkas Balázs és Filkor Attila is hiányzott, a félidőben négy játékost cseréltünk, talán ezért tűnhetett úgy, hogy nem voltunk felpörögve.

Milyen eredményt vársz Írországban?
Mindenképpen továbbjutást várok. Várhidi Péter megnézte az ellenfeleinket élőben, s az már most biztos, hogy az írektől és a németektől kell majd leginkább tartanunk, de ismétlem, egyetlen célunk van, és az a továbbjutás.

Nincs kihatással a teljesítményedre, hogy Garami József, az MTK edzője az utóbbi hetekben „pedagógiai célzattal" nem nevez a kezdőbe?
Hát igen, az utóbbi három meccsen nem szerepeltem, de a játékommal igyekszem bebizonyítani, hogy helyem van a kezdőben. Ez minden, amit tehetek, mert Garami Józsi bá az edző, és a csapatösszeállítás az ő dolga, nekem el kell fogadnom a döntéseit.

A World Soccer áprilisi száma szerint több külföldi elitklub is felfigyelt rád. Voltak már konkrét tárgyalások is?
Egyelőre nem szeretnék tudni arról, hogy kik és milyen ajánlatokkal kerestek meg. Klubot csak akkor váltok, ha már aláírtam a szerződést. Addig viszont felesleges erről beszélni. Azt gyakran hallom, hogy játékosmegfigyelőket küldött ez vagy az a csapat, de többet én sem tudok mondani.

Meddig köt a szerződésed az MTK-hoz?
Sokáig.

Mégis meddig?
Még elég sokáig.

Rendben, akkor csak annyit árulj el: melyik bajnokságban játszanál szívesen?
Az olasz futballt nagyon szeretem, úgyhogy a Serie A-t választanám.

Kedvenc csapatod?
A Juventus. Így is, hogy a másodosztályban szerepel. Kitartok a csapat mellett.

Kedvenc játékosod?
Gyerekkorom óta Del Piero a példaképem. Nem csupán futballistaként, hanem emberként is nagyon szimpatikus.

S ha mondjuk Spanyolországból kapnál egy ajánlatot, akkor visszautasítanád, hogy köszönöm, de én várok az olasz alkalomra?
Na azt azért nem. Szeretnék minél előbb külföldre igazolni, ha lehet, akkor már a nyáron, s nagyon remélem, hogy az MTK részéről is minden rendben lesz. Úgy érzem, jót tenne nekem, ha külföldön folytatnám.

Elképzelhetőnek tartod, hogy esetleg magyar csapathoz szerződj?
Ez szinte kizárt, szerintem magyar viszonylatban az MTK tudja a legjobb körülményeket nyújtani ahhoz, hogy zavartalanul fejlődhessek. Majd a karrierem végén talán, de ilyen fiatalon nincs értelme más magyar klubhoz szerződnöm.

A már említett World Soccer tehetségkutató rovatában ódákat zengenek rólad. Mennyire sikerül függetlenítened magad mindattól, amit írnak vagy mondanak rólad? Nem szédül el az ember attól, hogy egyre többet foglalkoznak vele?
Ez kétélű dolog, ha sokat cikkeznek rólad, akkor úgy vagy vele, hogy hú, de jó; aztán amint rosszul játszol, azonnal kikezdenek, pardon nélkül. Úgyhogy igyekszem megőrizni a józanságomat, ezért nem is olvasok el mindent abból, amit rólam írnak. Egyelőre úgy érzem, hogy jól tudom kezelni a helyzetemet. Szerencsére voltak olyan emberek mellettem, akik elmagyarázták, hogy mivel jár a népszerűség, és felkészítettek minderre.

Érzed-e azt az elvárást, amellyel a szurkolók az utánpótlás-válogatott felé fordulnak?
Érzem, hogyne, de a csapatnak nem szabad nyomásként vagy teherként felfogni mindezt. Dolgoznunk kell, és akkor sikeresek lehetünk, mert vannak közöttünk olyanok, akikből a jövőben valóban nagy játékosok lehetnek.

Futballistaként mik a legfőbb erényeid?
Ilyesmiről nem szívesen beszélek, ezt talán azoknak kellene megmondaniuk, akik látnak focizni. Én azt vallom, hogy egy csatárnál egyetlen dolog számít: gólt, gólokat kell lőnie. Persze, a gyorsaság, a technika, az alázat is szükséges ahhoz, hogy valakiből jó játékos legyen. Azt tudom, hogy még mindenben fejlődnöm kell, a fejjátékban pedig kifejezetten, úgyhogy azt sokat gyakorolom.

Mit szeretnél elérni a futballban? Mikor mondanád azt, hogy megérte?
Akkor, ha sikeres lennék.

Ez mit jelent számodra?
Jó csapatban szerepelni, eredményesnek lenni a válogatottal - azt hiszem, ennyi. Ekkor már azt mondanám, hogy megérte.

(anfiled.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább