Szégyen és gyalázat az Üllői úton

Szégyen és gyalázat az Üllői úton

, focitipp.hu

A Ferencváros katasztrofális játékkal búcsúzott az idénytől, már a B-közép is elfordult a csapattól. A Nyíregyháza megérdemelten lett bajnok, míg a Haladást az MLSZ fosztotta meg a nyugati csoport első helyétől. Véget ért az NB II.



Transzparensek akkor és most

Tavaly augusztusban majdnem telt ház várta a Ferencváros és a Jászapáti csapatát az Üllői úton. Akkor egy olyan transzparens fogadta a kiérkező fradistákat, amelyen megköszönték nekik, hogy kitartanak a másodosztályban is. Tegnap egy üres B-közép (a Ferencváros Szurkolók Szövetsége kérésére a szokásos kapu mögötti J, K, L, M szektorokba senki sem vett jegyet), 5000 néző és egy drapéria várta a zöld-fehéreket: „Az egész tavaszi szezonban szembeköptetek minket. Szégyelljétek magatokat! Bízunk a szerencsében." De nem volt itt szerencse, futball pedig még annyi sem. A Ferencváros az egész mérkőzésen szánalmas teljesítményt nyújtott a remekül küzdő, de mondjuk ki: botlábú baktalórántháziak ellen.

„Egyszerűen senkik vagytok, hej!"

Ezt zúgta a ferencvárosi közönség a mérkőzés végén. Zoran Kuntics minden felelősséget magára vállalt és azt kérte a szurkolóktól, hogy ne bántsák a játékosokat. De a szurkolók bántották a fiúkat. Bartha Lászlót például minden egyes labdaérintésénél kifütyülték, akire azért haragudtak, mert múlt héten mosolyogva nézte a buszból a felháborodott Fradi-szurkolókat a Budafok ellen döntetlen után. De haragudtak mindenkire (ezúttal Gyurcsány és Kisteleki megúszta), talán csak Lipcsei Péterre nem, aki még az ajándéktizenegyest is a kapufára rúgta. Volt egy szurkoló, aki bízott a csodacsatárban, de a többszöri felszólítása („Tököli: rúgjál már egy gólt, bazmeg!") sem volt elegendő motiváció a megváltónak érkezett játékosnak.

Szabolcsi csoda

Nyolcezer ember várta a csodát - a bajnokság megnyerését -, amiben a szezon elején senki sem bízott, amikor kiderült, hogy az FTC is a keleti csoportba került. Ennek megfelelően Montvai már a 12. percben megszerezte a vezetést és a hazaiak végig uralták a meccset. Igaz a Vecsésnek is volt pár ziccere, de mi ez a szabolcsiak három kapufájához és az elszórakozott lehetőségekhez képest? A Nyíregyháza a következő szezonban kilencedszer indulhat el a legmagasabb osztályban, ahol eddig a legjobb helyezése a hetedik pozíció volt az 1980/81-es idényben.

A Haladás példát mutatott

A szombathelyi csapat kálváriája ismert: a Soroksár elleni mérkőzés után jogosulatlan játékos szerepeltetése miatt az MLSZ 8 pontot levont a zöld-fehérektől, a megnyert meccset pedig 3:0-val a sárga-feketék kapták, így 11 pontra nőtt a Hali büntetése. Csak emlékeztetőül: a bundázás miatt kizárt Juventus végül 9 pontos hendikeppel indult a Serie B-ben... A vasiak azonban nem adták fel, és ha a feljutás nem is sikerült, legalább gólzáporral és emelt fővel búcsúztak a szezontól, miután 5:0-ra verték az egykor szebb napokat (és bajnoki címet) látott Dunaújvárost. A nyugati csoport bajnoka ezzel a Bodajk FC Siófok lett, két pont előnnyel.

Mi lesz a Fradival?

Nehéz jelzőket találni a Ferencvárosnál zajló eseményekre. Tegnap délután a meccs lefújását követően egy 30 éve Fradi-szurkoló barátunk telefonált és közölte, hogy most kéne felszántani a pályát és sóval felhinteni. Mások nála is dühösebben reagáltak: a Baktalórántháza elleni meccs lefújása után több százan a klubszékház előtt tüntettek, nekitámadtak a rendőrökre és a villamosokra. A botrány ellenére még mindig van egy esélye a Fradinak: ha ugyanis valamelyik jelenlegi NB I-es csapat nem kapna licencet jövőre (pl. a Tatabánya), akkor az FTC (mint a másodosztály harmadik legjobbja!) mégiscsak az élvonalban indulhatna. Tavaly persze nem így volt: amikor kizárták a Ferencvárost, akkor nem a másodosztály „harmadik legjobbját" (a Felcsútot) kérték fel az indulásra, hanem a Vasas maradt benn az élvonalban.

A Ferencváros szurkolói teljesen érthető módon nem tudnak napirendre térni a szánalmas produkció felett. A fradidrukker.hu oldalon a találkozó jegyzőkönyvében rendhagyó módon közölték az összeállítást, melyben mindössze egyetlen embert találtak arra méltónak, hogy kiírják a nevét...

Ferencváros-Baktalórántháza 0-0
FTC: Szégyen- Szégyen, Szégyen, Szégyen, Szégyen- Szégyen, Szégyen, Szégyen, Szégyen- Szégyen, Szégyen Edző: Zoran Kuntics
Baktalórántháza: Petranics- Márkus, Király, Czerula, Bodnár- Kozma, Szűcs, Rákóczi, Illés- Szabó, Ádámszki Edző: Madalina György

Az NB II. Keleti Csoportjának végeredménye >>>
Az NB II. Nyugati Csoportjának végeredménye >>>

(kl.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább