Mészöly Kálmán nem rasszista

Mészöly Kálmán nem rasszista

, focitipp.hu

Csak éppen rendszeresen elfelejti, hogy nem 1972-t írunk. Pedig már 2007 van.



Könnyű lenne most Mészöly Kálmánon, a repülőterek igazságosztóján (lásd 1994, Reykjavík és 2007, Ferihegy) élcelődni. Túl könnyű. Elhisszük neki, hogy a világért sem szerette volna megbántani az afrikaiakat akkor, amikor azon poénkodott, hogy „nemrég jöttek le a fáról". Azt is elhisszük neki, hogy sok kedvenc tanítványa színesbőrű volt. Bármit elhiszünk, csak menjen. Ahogy ment is.

De ne csak ő, hanem Tornyi Barnabás is, aki nyolcéves kisgyerekként vigyorgott Mészöly beszólásán (nekünk úgy tűnt, Várhidi kicsit azért feszengett). Igazából mehetne mindegyikük. Viszontlátásra pajtások, monnyon le, takarodj - ki-ki vérmérséklete szerint választhat búcsúszót.

Mert valljuk be, mit várunk attól a közegtől, amelyben láthatóan ezzel a fajta humorral tarolni lehet? Egyszerűen kizártnak tartjuk, hogy ahol ilyen gondolkodásmód uralkodik, ott a szereplőknek koherens elképzelésük lenne arról, hogyan lehetne felzárkóztatni a magyar futballt. Pedig ez lenne a dolguk.

A legszomorúbb az egészben mégis az, hogy Mészöly (és a hozzá hasonlók) talán már soha nem fogják megérteni, hogy mi a probléma az ilyen poénokkal. Nem az a baj a rasszista kijelentésekkel, hogy rasszista kijelentések, és akkor fúj. (Mészöly Kálmán továbbra sem rasszista.) Hanem az a baj, hogy mérhetetlen primitivitásról árulkodnak. A mai világ teljes félreértéséről. A vesztesek és lúzerek szánalmas, kisszerű és frusztrált búsongásáról. 1972-ről, amikor ez még talán nemcsak egy féldecis kevert és egy pakli Kossuth mellett volt vicces. Szegény Kossuth.



Egyébként pedig már hány és hány magyar futballvezető vagy edző húzta be fülét-farkát az aktuális botránya után? És hány és hány jelent meg közülük pár évvel később egy másik helyszínen és pozícióban? Valahogy így: „szeretnék segíteni a szakértelmemmel a magyar futballnak". Már nagyon sokat segítettek, a magunk részéről köszönjük.

Ez a híres szakértelem már túl sokszor mondott csődöt. Ráadásul az edzők és vezetők körforgása mellett olyan emberek hullottak ki a rostán Magyarországon, mint Martti Kuusela vagy Henk Ten Cate. Mi azonban húsz éve egy helyben toporgunk. Megdöbbenünk, amikor a grúzok és izlandiak csinálnak bohócot belőlünk. Máltát még arra sem méltatjuk, hogy egy videófelvételt megnézzünk a csapatukról. Aztán amikor eltángálnak minket ezek a „névtelen" nímand-csapatok, mi mégis kidüllesztjük a mellünket, kifeszítjük a magyar zászlót, és annyit mondunk rebegve: Puskás.

Az afrikaiak meg ugye nemrég jöttek le a fáról. Az illetékeseknek csak szólunk, hogy a jelenleg érvényes FIFA-ranglistán 15 afrikai válogatott előzi meg Magyarországot, köztük Guinea és Burkina Faso. A Tobol Kosztanaj csapata pedig épp most verte ki az Intertotó-kupából a cseh Slovan Liberecet. Nem hallottak még a Tobol Kosztanajról? Tudják, ők azok a kazah pásztorok, akik még focilabda helyett is csak kecskeszart rugdosnak a sztyeppén.


(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább