Ferguson, Fradi és a hajléktalanok

Ferguson, Fradi és a hajléktalanok

, focitipp.hu

Nem csupán a politikusok és a szponzorok, hanem a Fradi és a Loki is ignorálta a világbajnokságra készülő hajléktalan-válogatottat. Míg az angolokat Sir Alex Ferguson edzette, a magyar csapatnál cipőre is alig jutott pénz. A dániai világbajnokságról hazatérő magyar hajléktalan-válogatott vezetőjével, Rákos Andrással (Oltalom Karitatív Egyesület) beszélgettünk.



A nemrégiben lezajlott dániai hajléktalan-világbajnokságra az Ön vezetésével utazott el a magyar válogatott, ahol a 12. helyen végzett. Honnan jött az ötlet, és mikor alakult meg a hajléktalan-válogatott?
2005 szeptemberében tartottuk meg az első edzéseket. Két-három éve olvastam egy cikket a hajléktalan-világbajnokságról. Láttam, hogy ez milyen jó kezdeményezés. Utánanéztem, van-e magyar csapat, és amikor kiderült, hogy nincs, akkor született az elhatározás, hogy mi (az Oltalom Karitatív Egyesület) csinálunk egyet, mert szeretjük a focit.

Mit ad a futball a hajléktalanoknak?
Lehetőséget arra, hogy megváltoztassák az életüket; hogy egy csapatba tartozzanak; hogy növeljék az önbecsülésüket. Akik kinn voltak a világbajnokságon, azoknak lehetőségük nyílt világot látni. Sokan még a falujukat sem hagyták el eddig, vagy mondjuk a VIII. kerületet. Ez akkora élményt ad nekik, hogy megtanulnak küzdeni és célt állítani maguk elé.

Hány hajléktalan futballozik szervezetten?
Húsz-huszonöt fő van ott minden edzésen. Vannak olyanok is köztünk, akiket nem nevezhetünk a szó szoros értelmében hajléktalannak, mert bár rossz körülmények között, de mégiscsak a szüleikkel laknak, tehát van biztos fedél a fejük felett. Őket szívesen látjuk a csapatban akkor, ha Magyarországon elmegyünk egy tornára, de nem tudjuk őket nevezni a világbajnokságra játékosként, mert meg kell felelni azoknak a kritériumoknak, melyeket a szabályzat előír.

És mit ír elő a szabályzat? Ki minősül hajléktalannak? Ki vehet részt a világbajnokságon?
A hajléktalanság definíciója nincs pontosan meghatározva. Az kevés, hogy valaki nem rendelkezik állandó épülettel, mert ettől még lehet fedél a feje fölött. Igazából az minősül hajléktalannak, akinek hosszú távon nem biztosított a lakhatása. Az alsó korhatár 16 év, felső nincs. Nálunk a legidősebb a kapus volt: 52 éves, de hihetetlen kondiban van, évente kétszer-háromszor lefutja a maratont, nem ismer akadályokat és súlyokat: mindent megemel.

Min múlik az, hogy valaki tagja-e a válogatottnak?
Sok helyen tagdíjat kell fizetni, nálunk ilyen nincs. Aki rendszeresen részt vesz az edzéseken, azt saját költségünkön elvisszük bármilyen kupára, amin épp indulunk, és ezzel kapcsolatban minden költséget vállalunk, a cipő biztosításától kezdve az étkeztetésig. De a legfontosabb a megbízhatóság, mert úgy nem lehet csapatot építeni, hogy valaki hol jön, hol nem. Ráadásul nagy szükségünk lenne egy képzett edzőre, olyasvalakire, aki átérzi azt, hogy ezeknek az embereknek milyen lehetőséget jelent a futball. Az idei világbajnokságra Szolcsán Sándor tartott velünk edzőként, ő valaha NB II-es futballista volt.

Milyen gyakran és hol tart edzést a hajléktalan-válogatott?
Hetente kétszer, kedden és szombaton. A kezdetek óta a margitszigeti ingyenes szabadtéri focipályán edzünk, télen pedig - ha van rá pénzügyi keretünk - egy fedett focipályát bérlünk. De ez általában túl drága a mi költségvetésünkhöz képest.

Vannak-e szponzorai a hajléktalan-válogatottnak?
Sajnos ebben nem állunk valami jól. Tulajdonképpen az összes magyarországi nagyvállalatot megkerestük (Vodafone, Coca-Cola, Fotex, Samsung, OTP, MOL, Shell, Béres Rt. stb.), azokat is, akik a Magyar Olimpiai Bizottságot támogatják, de semmi. Egyedül a T-Com által kiírt pályázaton nyertünk egymillió forintot, ami számunkra rengeteg pénz.

A politikusok hogyan viszonyulnak ehhez a kezdeményezéshez?
Elbert Gábor sportért felelős szakállamtitkártól annyit kértünk, hogy segítsen mezeket szerezni. Nem pénzt, hanem mezeket, hogy mégiscsak nemzeti színekben képviselhessük Magyarországot. Küldtem neki faxot, írtam e-mailt, de még annyit sem volt hajlandó visszaírni, hogy bocs, de erre nincs keret, keressetek valaki mást. Egyszerűen válaszra se méltatta a levelünket. Mint ahogy nem válaszolt a MOB elnöke, Schmitt Pál sem. Tulajdonképpen az ilyen vezetők miatt tart ott a magyar sport és a futball, ahol, mert a vezetőkben nincs szív és sportszeretet. Tavaly viszont játszottunk egy meccset a parlamenti válogatottal. Kár, hogy mindössze három képviselő jött el, és kénytelenek voltunk néhány hajléktalannal kiegészíteni a honatyák válogatottját.

Az MLSZ támogatja a csapatot?
Tavaly az MLSZ önmagától felajánlotta, hogy ad nekünk szerelést. Igaz, csak az indulás előtt másfél-két órával kaptuk meg a mezeket, de legalább voltak. Beraktam őket egy táskába, a táskát felraktuk a repülőgépre és mentünk. Amikor megérkeztünk és kinyitottuk a táskát, akkor láttuk, hogy - a hétszázát! - ez mérethiányos és szakadt. Nagyon kellemetlen volt, és azt beszéltük a kollegákkal, hogy ebben nem játszatjuk a srácokat. Kínos lenne, ha a magyar fiúk szakadt mezben játszanának, miközben mindenki vadonatúj szerelésben van. Úgyhogy ezek után inkább az egyesületi kék mezünkben léptek pályára a játékosok. Idén viszont már abszolút jó állapotú szerelést kaptunk, még melegítőket is. A dolog apró szépséghibája az volt, hogy ott volt rajtuk a felirat: Borsodi sör. A hajléktalanok zöme alkoholproblémával küzd, éppen ezért egy kicsit visszásnak érzem, hogy a magyar hajléktalan-válogatott sört reklámoz a melegítőjén.

Meséljen a világbajnokságról. Hogyan zajlanak a meccsek?
Egy 22 méter hosszú és 16 méter széles pályán játszanak a csapatok. A kapu 4 méter széles és 1,3 méter magas. A csapatfelállás 3+1, de van egy kapu előtti zóna, ahol maximum két védekező játékos tartózkodhat a három támadó ellenében. Emiatt elég sok gól született a kétszer hét perces mérkőzéseken.

A magyar válogatott hogyan szerepelt?
Jól kezdtük a tornát, de a végére elfáradtunk, s végül a 12. helyet szereztük meg a 48 induló csapatból. A tavalyi 36. helyhez képest azonban ez jelentős előrelépés, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy minimális pénzből hoztuk össze a csapatot.

Alakult-e ki baráti viszony más csapatokkal?
Érdekes volt, hogy amíg a napi politikai életben Szlovákia és Magyarország viszonya nem éppen virágzó, addig itt a magyar és a szlovák hajléktalan futballisták sokszor együtt edzettek, együtt ettek, egymásnak szurkoltak a meccseken, mezeket cseréltek. Még a torna elején játszottunk is velük: 10-3-ra győztünk, de az is egy „barátságos" mérkőzés volt, a végén megöleltük egymást, kezet fogtunk, közös fényképek készültek. Külön kiemelendő, hogy a szlovák válogatottban senki sem volt magyar származású, mindössze egyikük tudott magyarul, aki egy magyar faluban nőtt fel, míg nálunk van egy szlovákiai magyar, így aztán áthidalták a nyelvi nehézségeket.

Más országokban milyenek a hajléktalan-futball körülményei?
Argentínában, Olaszországban, Angliában, de említhetném akár Csehországot és Szlovákiát is, sokkal nagyobb háttér van. A fővárosokban, de még a nagyobb városokban is vannak sportszövetségek, klubok, hajléktalanszállók, akik fociztatják a hajléktalanjaikat. Nem egy országban bajnokságot rendeznek, s vagy a győztes csapat indul, vagy kiválogatják a legjobbakat, és felkészítik őket. Nálunk csak ez az egy egyesület van, és ha belegondolunk, hogy nekünk alig van pénzünk cipőkre meg labdákra, akkor a 12. hely egyáltalán nem szégyellnivaló.

Az esemény fővédnöke Eric Cantona volt. Találkozott vele?
Igen, és nyilvános edzést is tartott. De megtudtam például azt is, hogy az angol válogatott utolsó edzéseit Sir Alex Ferguson tartotta, vagy hogy az olaszok a Milan híres edzőtáborában, Milanellóban készülhettek a vébére, a spanyol válogatottat a Real Madrid szponzorálja, az argentin csapat pedig többször a nagyválogatottal edzett. Jellemző, hogy amikor mi a Debrecent vagy a Fradit hívtuk ki egy meccsre, nem is válaszoltak a leveleinkre.

Mi történik a hajléktalanokkal a hazatérést követően? Milyen hatással van rájuk ez az esemény?
Örömteli, hogy mindenki továbbra is focizni akar. A tavalyi csapatból ráadásul mind a nyolc játékos talált magának munkahelyet.

Jövőre megnyerjük a világbajnokságot?
Minden bizonnyal...

(kl.focitipp.hu)


KÉPGALÉRIA A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL >>>
(Rákos András felvételei)

A magyar válogatott eredményei a 2007-es dániai hajléktalan-világbajnokságon

Kirgizisztán 14:2, Dánia 6:5, årország 4:5, Szlovákia 10:3, Nigéria 5:11, Oroszország 3:3, Skócia 2:15, Ukrajna 3:11, Olaszország 2:2, Dánia 3:8, Dél Afrika 7:6, Ghána 5:9, Ukrajna 9:2


[az írás a hirszerzo.hu oldalán is megjelenik]


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább