Grosics és Lisztes mentette meg a meccset

Grosics és Lisztes mentette meg a meccset

, ktn

FTC-Sheffield United 0-1

Grosics Gyula volt a Fradi kezdőkapusa a Sheffield United ellen. A csapat legjobbja pedig Lisztes Krisztián.



Fradi-angol futballmúlt

A Fradi és az angolok. Ez a történet nem ma kezdődött. A zöld-fehéreknek a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek közepéig szinte minden évben szembe kellett nézniük angol ellenféllel valamely európai kupasorozatban. A Liverpoolt kétszer el is takarították az útból. (Retrócikkünk a Liverpool-Fradi meccsekről a kengurucsellel és Nyilasi Tiborral.)

De még a kilencvenes évekre is jutott egy nagy Fradi-angol ütközet. UEFA-kupa, Ferencváros-Newcastle, egy zseniális Lisztes Krisztián és egy 3-2-es Fradi-győzelem, hiába játszott az ellenfélnél Les Ferdinand, Ginola, Shearer és Beardsley (a visszavágót felejtsük el).

Aztán 2004 ősze következett a sorban, Varga Zoltán után egy másik ellentmondásos edző, László Csaba a kispadon. És egy angol csapat kiverése. A félelmetes Millwall-stadionban elért 1-1 után Budapesten a Ferencváros 3-1-re győzött, az első félórában három Fradi-gól született, közte Sorin Botis csukafejesével.

A Ferencváros nemzetközi kupameccsei angol csapatok ellen


2004. ősz, UEFA-kupa, 1. forduló
Millwall FC-Ferencváros 1-1, 1-3


1996. ősz, UEFA-kupa, 2. forduló
Ferencváros-Newcastle United 3-2, 0-4


1974. ősz, KEK-nyolcaddöntő
Liverpool-Ferencváros 1-1, 0-0


1972. tavasz, UEFA-kupa elődöntő
Ferencváros-Wolverhampton 2-2, 1-2


1970. ősz, UEFA-kupa, 1. forduló
Liverpool-Ferencváros 1-0, 1-1


1969. ősz, BEK-nyolcaddöntő
Leeds United-Ferencváros 3-0, 3-0


1968. ősz, VVK-döntő
Leeds United-Ferencváros 1-0, 0-0


1967. ősz, VVK-nyolcaddöntő
Ferencváros-Liverpool 1-0, 1-0


1965. tavasz, VVK-elődöntő
Manchester United-Ferencváros 3-2, 0-1 (megismételt mérkőzés: 1-2)


Grosics és McCabe

Négy év sem telt el azóta, és a Ferencvárossal annyi minden történt, mint korábban négy évtized alatt összesen. A Newcastle és a Millwall helyett mostanában a Vecsés és a Tököl a Fradi ellenfele, NB II, Keleti csoport. Kevin McCabe azonban tömérdek pénzt, új stadiont, és Bajnokok Ligája-indulást ígért. Megváltást. Hiszünk és drukkolunk neki. Méghozzá azért, ami Puhl Sándor számára meglepő volt: McCabe nem ment le fényképezkedni a mérkőzés előtt Grosics Gyula mellé. Egy úriember nem sütkérezik mások dicsfényében. Tudja mikor, hol a helye.

Grosics Gyulának a kapuban volt a helye. A Fekete Párduc 1962-ben már majdnem a Fradi kapusa lett, csakhogy a Párt közbeszólt. A Fradi vezetői az Aranycsapat egykori kapusát 46 évvel később hivatalosan is leigazolták, így a Ferencváros kezdőcsapata így kezdődött a Sheffield United elleni gálameccsen: Grosics, Fülöp, Mátyus. Ez alighanem világrekord, amihez gratulálunk a meghatott Grosics Gyulának.

Visszatérve McCabe-re. A Sheffield United, a Fradi és még vagy három klub tulajdonosa elhozta az angol nagytestvért Budapestre. Tízezren voltak kíváncsiak az angol másodosztályban szereplő gárda B-csapatára. No, és a Fradi-futballisták, akik végre megtudhatták, milyen egy hajtós csapat ellen játszani.

Lisztes

Nehéz. A Sheffield tartalékjai egyszerű futballiparosok, akiknél egy harmadosztályú spanyol vagy olasz védőbe is több kreativitás szorult. Hajtani, küzdeni, rohanni viszont nagyon tudnak, és ez nem volt ínyére a Ferencváros játékosainak. Mindezt főleg azért volt szomorú látni, mert Kulcsárék számára ez volt az év meccse, mégsem szaggatták szét magukat nagy igyekezetükben - pedig ez lett volna a minimum.

A nívótlan meccset Lisztes Krisztiánnak sikerült megmentenie. Mintha csak ő szeretett volna igazán bizonyítani, éppen ő, akinek a legkevésbé sem kellene. Az egykori Fradi-kedvenc a szünetben beállt, és ezzel végre láthattunk egy valódi futballistát is a gyepen (na jó, Ehiogu is az). Láttunk tőle néhány bokapasszt, átemelős cselt és életerős lövést. És ezt a Lisztest nem akarta leigazolni a Fradi. Rossz térd - rossz vicc. Lisztes fél lábbal is beférne a jelenlegi Fradiba.

Amely vasárnap sorsdöntő meccset játszik a Szolnok ellen. A tét a feljutás a Soproni Ligába.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább