Kotta és kaviár: európai hódításra készülnek az oroszok

Kotta és kaviár: európai hódításra készülnek az oroszok

, focitipp.hu

Oroszország

A válogatott kiütötte Angliát, a Zenit Szentpétervár pedig végigverte Európát, ráadásul a hokisok is aranyat nyertek 15 év után Kanadában. Az oroszok elfoglalják Európát is?



A futballszövetség neve: Rosszijszkij Futbolnij Szojuz
Alapítás éve: 1912
Web: www.rfs.ru
Aktuális világranglista-helyezés: 25. hely
Európai rangsor: 17. hely
A legjobb világranglista-helyezés: 3. hely (1996. április)
A legrosszabb világranglista-helyezés: 40. hely (1998. december)
Sikerek: Eb-arany (1958), Eb-ezüstérem (1964, 1972, 1988), olimpiai arany (1956, 1988)
A legtöbb válogatottság: 109, Viktor Onopko
A legtöbb gól: 26, Vlagyimir Beszcsasztnih

Szovjet arany

Az oroszok valódi Eb-specialisták. A Szovjetunió válogatottját csak egy pénzérme választotta el attól, hogy zsinórban négy Európa-bajnoki döntő résztvevője lehessen. 1968-ban az olaszok elleni nápolyi elődöntő nulla-nullára végződött, az Anatolij Bisovec fémjelezte szovjet csapat pedig a pénzfeldobás után kiesett.

A Szovjetuniónak 1960-ban a jugoszlávok legyőzésével sikerült megszereznie az Eb-k történetének első aranyérmét. Nem mondhatni, hogy akkoriban ez annyira lázba hozta volna a szurkolókat, mint manapság: a párizsi Parc des Princes-ben mindössze 18 ezren lézengtek.

Szovjet ezüstök

Négy évvel később, a Bernabéuban már 79 ezren szurkoltak a spanyoloknak, az 1964-es döntő azonban legalább annyira a nagypolitikáról szólt, mint a futballról. A spanyolok a Franco-rezsim döntése alapján négy évvel korábban visszautasították, hogy a Szovjetunió ellen pályára lépjenek a negyeddöntőben. Jellemző a korra, hogy a kommunizmussal szemben álló Spanyolországban a szovjet himnuszhoz egyedül egy barcelonai zenésznek volt kottája, a Nou Campban rendezett szovjet-dán elődöntőre pedig a szervezőknek csak az utolsó pillanatban sikerült beszerezniük egy sarló-kalapácsos zászlót. A finálét a spanyolok 2-1-re nyerték, a meccs hangulata olyan volt, mint az időjárásé: viharos.

A szovjetek 1972-ben is döntőztek, de az ereje teljében lévő NSZK válogatottjával szemben szemernyi esélyük sem volt (0-3); 1988-ban pedig a Milan mágikus holland triója fosztotta meg őket második Eb-aranyérmüktől Münchenben (0-2). A rendszerváltás után az oroszoknak már nem sok babér termett, a Szbornaja három kontinenstornáról (1992, 1996, 2004) távozott csoportutolsóként.

Dísztávirat és kaviár

Az oroszok most azonban nem outsiderként érkeznek az Alpokba, hiszen a selejtezőcsoportjukban Angliát sikerült megelőzniük drámai körülmények között. 2007. november 17-én kikaptak Izraelben - az angolok Tel-Avivba postáztak dísztáviratot a királynő pecsétjével. Négy nap múlva viszont a horvátok verték meg idegenben Angliát - az oroszok Zágrábba küldtek néhány különgépet luxuskocsikkal, pezsgővel és kaviárral felpakolva.

Összességében a Szbornaja megérdemelte a továbbjutást. A selejtezőkön az utóbbi 15 év legerősebb orosz csapatát kalapálta össze Guus Hiddink. Hátul a Berezuckij-ikrek betonoznak, elöl pedig Kerzsakov, Pavljucsenko és Pogrebnyak legalább olyan életveszélyes, mint egykor Kolivanov és Protaszov volt.

Sikerkovácsok: Hiddink és Arsavin

A sikerkovács azonban egyértelműen Guus Hiddink. A koreaiakkal és az ausztrálokkal csodát tevő holland mágusnak olyannyira hálásak Oroszországban, hogy amikor az edzőt Hollandiában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt, az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Vitalij Mutyko nyomban kijelentette: Hiddink pozícióját nem fenyegeti veszély az orosz válogatott kispadján.

A csapat másik sikerkovácsára viszont a spanyolok és a görögök elleni csoportmeccsen nem számíthat Hiddink. A Zenitet tavaly az orosz bajnokságban, idén pedig az UEFA-kupában a csúcsra repítő Andrej Arsavin eltiltás miatt csak a harmadik fordulóban kapcsolódhat be a küzdelmekbe. Hogy miért? Mert az Andorra elleni selejtező 84. percében összeszedett egy piros lapot.

Oroszország az Eb-selejtezőkön
Oroszország Eb-történelme
Az Európa-bajnokság sorsolása és teljes menetrendje

Rövidítés: RUS
Hivatalos név: Rosszijszkaja Federacija
Lakosok száma: 144 millió 500 ezer
Főváros: Moszkva (10 millió 400 ezer)
Nagyobb városok: Szentpétervár (4,6 millió), Novoszibirszk (1,4 millió), Nyizsnij Novgorod (1,3 milló), Jekatyerinburg (1,3 millió), Szamara (1,2 millió), Omszk (1,1 millió), Kazany (1,1 millió), Cseljabinszk (1,1 millió), Rosztov (1,1 millió), Ufa (1 millió), Volgográd (1 millió), Perm (1 millió)
Hivatalos nyelv: orosz
Pénznem: orosz rubel
Terület: 17 075 200 négyzetkilométer
Legmagasabb pont: Elbrusz (5633 m)
Legnagyobb folyó: Ob
A születéskor várható élettartam: 68 év

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább