A piszkos tizenkettő (kik fújják a sípot?)

A piszkos tizenkettő (kik fújják a sípot?)

, focitipp

Őket választotta ki az UEFA az idei Eb-re. Ők azok, akiket milliók fojtanának bele egy kanál vízbe egy meg nem ítélt tizenegyes vagy egy megadott lesgól miatt. Bemutatjuk az Európa-bajnokság tizenkét játékvezetőjét.



Howard Webb
36 éves, angol, rendőr
A rendre vigyáz a pályán és a pályán kívül is. A tizenkettek közül ő a legfiatalabb, de már régi ismerősként üdvözölhetjük: ő vezette a 2007-es Ligakupa-döntőt Angliában (Chelsea-Arsenal 2-1), amelyen három játékosnak adott piros lapot (Obi Mikelnek, Adebayornak és Tourénak). Ezzel angol rekorder, korábban ugyanis a Ligakupa története során összesen három kiállítás volt a finálékban. Legszínesebb meccse mégsem ez, hanem egy Fulham-Arsenal bajnoki volt, tíz sárgával és egy pirossal (Senderos). Az első öt Premier League-meccsén egyetlen gól sem született. A tavalyi szezonban Sir Alex Ferguson azzal vádolta meg, hogy Arsenal-drukker. S bár Uriah Rennie-t jobban kedveljük, a "kártyás Polltól" vagy a "cérna-Riley-tól" mindenképpen jobb.

Konrad Plautz
43 éves, osztrák, minőségellenőr
A mai spanyol-orosszal kezdi meg Eb-szereplését Konrad Plautz, a házigazda osztrákok kopasz reménysége, ki egykoron jobbszélsőként próbálkozott a pályán, de végül csak a síp jutott neki. A fizikumával nincs baj, minden állapotfelmérő teszten a legjobbak között van. Az időérzéke már korántsem ilyen jó: hogy miért hosszabbított hat percet a Liverpool-Chelsea BL-elődöntőn, azt csak ő (esetleg még Abramovics) tudja. A hat perc elég volt a Chelsea-nek az egyenlítéshez, Plautz pedig persona non grata lett az Anfield Roadon. Pluszpontos tevékenységek: szabadidejében egy színtársulatban szerepel.

Lubos Michel
40 éves, szlovák, kávéháztulajdonos
A szlovák bíró parlamenti képviselő. Pártja (a Dzurinda-féle SDKÚ) színe a kék, őt viszont néhány éve gyűlölték a Kékek: 2005-ben a Chelsea stábja José Mourinhóval az élen "egészpályás letámadást" indított ellene, a Liverpool-Chelsea BL-elődöntő egyetlen gólját vitatva. Az volt az a gól, amit Mourinho szerint "csak a bíró és a partjelző látott". Ma már Mourinho is belátja, hogy Michel a legjobb: vezetett UEFA-kupa-döntőt, német- argentin világbajnoki negyeddöntőt, több mint negyven BL-meccset (beleértve az idei, meglehetősen parázs finálét), s ez már a harmadik Eb-je. Ha nem bakizik nagyot, akkor minimum az elődöntőig viszi. Angolul, németül, oroszul és lengyelül beszél.

Frank de Bleeckere
41 éves, belga, PR-menedzser
Vizsgáljuk meg De Bleeckere múltját. Azt találjuk, hogy 2002-ben egy Anderlecht-FC Bruges meccs után a teljesítményével elégedetlen huligánok megrongálták a házát. A belga rendőrség nem volt rest, elkapta a tetteseket, s ekkor jött a meglepetés: a három huligánból kettő Anderlecht-, egy pedig Bruges-drukker volt. 1999-től kezdve öt éven át őt választották a legjobb belga játékvezetővé, kreditje azóta egyre csökken, a top-tizenkettőbe még éppen befért. Emlékeznek arra a bíróra, aki idén a Liverpool-Internazionale BL-meccsen 30 perc után jogtalanul kiállította Materazzit? Ő volt az, De Bleeckere. Nem a legjobb, de... Semmi de.

Massimo Busacca
39 éves, svájci, üzletvezető
Ha De Bleeckere múltja nem szeplőtelen, akkor mit mondjunk a svájci Massimo Busaccáról? A mélyen vallásos bíró volt az, aki a 2006-os világbajnokság spanyol-ukrán meccsén kiállította Vascsukot, és büntetőt ítélt a spanyolok javára - holott nem történt szabálytalanság. Ő volt az, aki a világbajnoki nyolcaddöntőben "elfelejtette" kiállítani az utolsó emberként szabálytalankodó Heinzét - Mexikóban azóta szitokszó a neve. Ő volt az, aki a 2007-es UEFA-kupa döntőben piros lapot adott Hurtadónak, ezzel fékezve meg az addig eksztázisban futballozó Espanyol rohamait az esélyesebb Sevilla ellen. Idén a Getafe-Bayern (3-3) meccsen okozott fájdalmat bajorpárti ítéleteivel minden jóérzésű, felvilágosult futballszurkolónak.

Herbert Fandel
44 éves, német, zongoratanár
Három fivére szintén játékvezető, de Herbert vitte a legtöbbre: tavaly ő vezette a Milan-Liverpool BL-döntőt. Vannak szurkolók, akik utálják Fandelt, vannak olyanok is, akik zsigerből gyűlölik, s akadt olyan is, aki azért szaladt be a pályára, hogy megüsse. 2007 júniusában a dán-svéd Eb-selejtezőn 3-3-as állásnál, az utolsó percben kiállította a dán Poulsent, és tizenegyest ítélt a svédek javára; ekkor kellett félbeszakítania a meccset egy rátámadó szurkoló miatt.

Roberto Rosetti
40 éves, olasz, kórházigazgató
Egy talján fizioterapeuta, aki sokat köszönhetett a calciopolinak: a korrupciós mocsár süllyesztette el az egyes számú olasz játékvezetőt, Massimo de Sanctist, így utazhatott Rosetti a 2006-os világbajnokságra. Ő az Eb-mezőny legmagasabb bírója (190 cm), de a svájciak szemében nem nőtt nagyra: Ujfalusi kezezésénél joggal reklamáltak büntetőt a házigazdák a nyitómeccsen.

Kirosz Vasszarasz
42, görög, pénzügyi tanácsadó
Szalonikiben él, a neve Kirosz Vasszarasz, szeret úszni, és szereti színezni a meccseket: a Real-Roma BL-nyolcaddöntőben 11+1, a cseh-ír Eb-selejtezőn 9+1, a 2004-es olimpiai döntőben (Argentína-Paraguay) pedig 8+2 volt a mérlege. Két éve azért maradt le a világbajnokságról, mert egyik asszisztense megbukott az erőnléti teszteken. Most viszont ott virít majd Vasszarasz, a mai cseh- portugállal kezdi.

Tom Henning Övrebö
41 éves, norvég, pszichológus
Tíz kiló híján egy mázsa, s jelen pillanatban ő a norvég futball büszkesége. Hogyan lett Terje Hauge segítőjéből a világ egyik legjobb játékvezetője? Úgy, hogy 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben és 2006-ban is ő lett az Év bírója Norvégiában. A Lazio-Dinamo Bucuresti (10 sárga, 3 piros) és az Inter-Liverpool (9+1) meccsek western-jellege ellenére a derűsebb sporik közé tartozik.

Peter Fröjdfeldt
44 éves, svéd
Ő a rangidős a játékvezetők között, foglaljuk hát össze érdemeit. Nincs sok. Sokáig Fröjdfeldt volt a "második számú svéd bíró" Anders Frisk mögött, s csak amikor 2005-ben Frisk ráunt a halálos fenyegetésekre és visszavonult, akkor jött el hősünk ideje. Későn érő típus, a svéd élvonalban 1997-ben mutatkozott be, az idei Eb pedig az első nagy tornája - s egyben az utolsó is, kora miatt. Vélhetően ezért kapta meg az UEFA-kupa idei döntőjét, amit közmegelégedésre vezetett. A legspórolósabb bíró: sárgát is keveset ad, pirosat pedig szinte egyáltalán. S nagy érzéke van a lesgólokhoz - lásd Van Nistelrooy találatát az olaszok ellen.

Manuel Mejuto González
43 éves, spanyol, hivatalnok
Amikor a Liverpool 0-3-ról fordított a Milan ellen az isztambuli BL-döntőben, Mejuto Gonzalez ott volt. Amikor a négy évvel ezelőtti Eb-n a csehek 0-2-ről fordítottak a hollandok ellen, Mejuto Gonzalez ott volt. És ott volt akkor is, amikor az olaszok legyőzték Glasgow-ban a skótokat az Eb-selejtezőkön. A 2006-os világbajnokságot viszont kihagyta, hasonló okok miatt, mint a görög Vasszarasz: segítője megbukott a teszteken.

Pieter Vink
41 éves, holland, rendőr
Egy újabb rendőrből lett bíró, azzal a különbséggel, hogy Howard Webbtől eltérően Vink - húsz év szolgálat után - ma már csak a játékvezetéssel foglalkozik (éves fizetése 60-80 ezer euró). Teszi mindezt annak ellenére, hogy 2007-ben valaki egy fenyegető levelet csempészett kislánya tízórais zacskójába: az üzenet az apukának szólt. "Még mindig meglep, hogy a futballisták többsége nem ismeri a játék szabályait" - nyilatkozta egyszer. Ő avatta az új Wembley-t (az angol-olasz U21-es meccsel), s ő volt az, akiről Arséne Wenger leszedte a keresztvizet az idei Arsenal-Liverpool (1-1) BL-meccs után. "A játékvezető azért van a pályán, hogy a szabálytalanságokat lefújja. Kuijt ellökte Hlebet, ezt mindenki látta a stadionban - Vink játékvezetőt kivéve" - morgolódott Wenger. Ennyit Vinkről.

(focitipp)
*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább