Cristiano Ronaldo Bécsben, osztrák mezben

Cristiano Ronaldo Bécsben, osztrák mezben

, focitipp.hu

Helyszíni tudósítás

A meccs legjobbjai: Ümit Korkmaz, Ivica Vastic, Garics György és Roger Guerreiro. Bármily meglepő, az osztrák-lengyel mérkőzésen jártunk.



A császárváros hónapok óta futball-lázban ég. Először csak a városba vezető főbb útvonalak mentén labdát kergető színes bábfigurák, majd a fokozatosan elterjedő, autóra erősíthető nemzeti lobogók jelezték, Bécs készen áll az év eseményére. A legmeghökkentőbb mégis a "Panini-őrület": az albumba ragasztható matricák csereberéje egyformán tartott lázban kisiskolást, bankárt, újságárus nénit és török kebab-árust. "Dupla Decómat Anelkával együtt a hiányzó Buffonra cserélem" - ez dívott a munkahelyeken.

S hogy mi történt odakint? Bécs nem csak külsőségekben készült fel tökéletesen az Európa-bajnokságra. Az U2-es metróvonalat az Ernst Happel stadionig meghosszabbították, a belvárosi körgyűrű, a "Ring" egy jelentős részét egy teljes hónapra lezárták a városháza előtti "fanzone" kedvéért.

A professzionális szervezés már a metróállomáshoz közelítve érezhető. A belváros alapzaját (lovashintók, hangos idegenvezetők stb.) már délután áthangolják a lengyelül üvöltő drukkerek. A metróval utazó szurkolók közül mindenki piros-fehér, a lengyeleket mégis meg lehet különböztetni a hazaiaktól, nem is kell hozzá a Polska-felirat: üveges tekintet, nehézkes artikuláció, alkoholszint az egekben.

A stadionhoz érve senki sem siet befelé, bent ugyanis csak alkoholmentes sört csapolnak - 4,50-ért. Az utolsó korty töménytől, dobozos sörtől itt kell búcsút venni. A már megszokott motozás után viszonylag gyorsan jutunk el a tribünig. A magyar vagy szlovák válogatott meccsekkel ellentétben a beléptetés zökkenőmentes.

A pályán már melegítenek a csapatok, a nézőket "Szerencsekerék Viktor"-formájú öltönyösök próbálják ráhangolni a meccsre, németül, lengyelül, angolul üvöltözve. A közönség szófogadó, engedelmesen énekli az "Immer wieder Österreich"-ot és az "Olé-olé-olé"-szerű örökzöldeket. A himnuszok alatt is mindenki illemtudó, füttyszót alig hallani.

Az osztrák csapat jó, csak gólt nem tud lőni. A hazai szurkolótábor minden szerelést, labdaszerzést, beívelést tapssal és énekszóval jutalmaz. Az osztrák csapat egyik legjobbjának, a török származású Ümit Korkmaznak labdaérintéseit hangos "ü-ü-ü" kíséri, ez buzdítás akar lenni, nekünk valahogy mégis furán hangzik, a tájainkon elterjedt huhogás jut róla eszünkbe. Nem szeretjük.

A lengyelek sokan vannak. Majdnem annyian, mint az osztrákok. Fergeteges bulit csapnak, amikor az angol Premier League-ben kiválóan bíráskodó Howard Webb - legnagyobb meglepetésünkre - megadja a vendégek lesgólját.

"Ivo, Ivo...", hallatszik az osztrákok válasza: Ivica Vasticot követelik a pályára. Hickersberger osztrák szövetségi kapitány nem szívbajos: Vasticot a csapatkapitány Ivanschitz helyére küldi be - tényleg, látta már valaki Ivanschitzot jól játszani? (Aki látta, az kap tőlünk egy "Best of Falco" cédét.)

Ivica Vastic. Minden lépésén, passzán látszik, hogy valaha nagy futballista lehetett volna belőle. Még így sem rossz, 39 évesen. Be is lövi a büntetőt a 93. percben - azt nem firtatják az osztrákok, hogy miért is ítélt tizenegyest javukra a játékvezető. Ez most mellékes, Vastic berúgta, Ausztria pedig ünnepel: maradt esély a továbbjutásra.

A metrómegállóban már sorakoznak az üres szerelvények, a lefújás után nyolc perccel már a kocsiban ülünk. Egy belvárosi sörözőben ismerősökkel találkozunk, akik a bécsi városháza, a "Rathaus" előtti szurkolói zónában izgulták végig a meccset. Ott hetvenezren gyűltek össze... Távoztunkban megakad a szemünk az előttünk tébláboló török származású kisfiún, akin legalább két számmal nagyobb osztrák mez van. Nyilván az Ümit Korkmazt buzditó "üzést" élvezte igazán. De ha azt hiszik, hogy a mobilján háttérképként Ümit Korkmaz portréja látható, akkor tévednek. Még csak nem is az osztrák (vagy a török) válogatott valamelyik sztárja. Hanem? Cristiano Ronaldo, ki más.

(Sánta Attila, Bécs)


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább