Pinte Attila a spanyol szektorban

Pinte Attila a spanyol szektorban

, focitipp.hu

Helyszíni riport

Oroszország-Spanyolország 0-3

Bécsből jelentjük: a himnuszok alatt még ott volt, aztán viszont szőrén-szálán eltűnt az orosz válogatott a Práterből. Látta valaki Andrej Arsavint?



Egy bécsi kapcsolat aranyat ér. Szerdán délután kapjuk a fülest: jegyeket árulnak a spanyol-orosz elődöntőre az Ernst Happelben. A bécsi kapcsolat nem rest: telefonál a Práterbe (ahol nem tudnak semmiről), telefonál az UEFA-nak (ahol a spanyol szövetséget ajánlják), majd telefonál a spanyol szövetségre is, ahol kiderül: az infó igaz, a meccs napján 10-kor nyit a jegypénztár a Messe-Prater metrómegállónál, a belépővásárláshoz nem kell spanyol útlevél.

A stadionban többségben vannak a spanyolok - ők azok, akik végigéneklik a meccset, bár a döntőre kitalálhatnának valami izgalmasabbat is a "Viva Espanánál".
Az oroszok erőből szurkolnak - ők azok, akik vodkával melegítettek a meccsre, bár az alkoholszint ellenére a végére csendes apátiába zuhannak.

Ott vannak még az osztrákok is, sokezren - ők azok, akik a meccs alatt (lemaradva a gólokról) hot-dogért és alkoholmentes sörért állnak sorba a büféknél. Egyszer, az "ebédszünetben" megeresztettek egy "immer wieder Österreichot", az speciel jól szólt.
S vannak a csallóközi (somorjai) fradisták - ők azok, akiket Pinte Attila társaságában látunk a spanyol szektor kellős közepén (Block F).

Ha a német-török elődöntő klasszikus drámákat idézett, látványos fordulatokkal és öldökléssel a végén, akkor a spanyol-orosz egy varietéműsor gálaelőadása volt: könnyed, látványos, szórakoztató.

Leírtuk már korábban is: ha a stadionban nézzük a meccset, nem vagyunk kiszolgáltatva az operatőri szemnek. Az Eb alatt ez fokozottan érvényes, hát még amikor az UEFA-cenzúrát megfejelik négy-öt áramkimaradással. Az UEFA szerint úgy is csorbítatlan élmény a meccs a tévé előtt ülő nézőknek, ha nem látják a görögtüzeket. Hát nem. A tévé előtt nem lehet átélni, milyen lúdbőröztető tud lenni, amikor a hangosbemondó kérdésére - "Rosszija? Zero. Espana?" - húszezer ember üvölti-hörgi: "Trééés!"

Élőben a labdához érő játékoson kívül az is látható, Marcos Senna hogyan kapcsolja ki a játékból Arsavint, Szemak hogyan zakatolja végig a meccset (12 kilométert futva), vagy hogy a 69 éves Aragonés hogyan rohangál hadonászva a kispad előtt.

A 4-1-3-2-vel kezdő spanyolok Villa sérülése után átálltak 4-1-4-1-re, Silva és Iniesta oldalt váltott, az oroszok pedig a sokadik elszenvedett egyérintőzés után úgy döntöttek: elegük van ebből, még a statisztaszerep is megerőltető, ezért a továbbiakban csak nézőkként hajlandók jelen lenni. Ezzel aztán minden el is dőlt.

Az oroszok feladták, mert még labdát is nehezen szereztek a spanyoloktól. Tőlük nehéz is. Ők passzolnak a legtöbbet (átlagban több mint 600 átadás meccsenként), övék a legjobb labdabirtoklási arány (54.6 %), és rendkívül fegyelmezettek (5 meccsen csupán 6 sárga lap).

Hogy mi volt még? Volt sok keserű orosz szitokszó (főleg a második félidőben), s volt a spanyol alattvalók éljenzése, amikor a második spanyol gól utáni örömében Fülöp herceg megcsókolta Letizia hercegnét - a kivetítő 6x10 méteresre nagyította a gyengéd mozdulatot, a spanyol szektor pedig tombolni kezdett a hazaszeretet ilyen spontán megnyilvánulása láttán.

"Jegyet veszek a döntőre, az ár nem számít" - emelkedtek ki a kartonlapok a metró felé hömpölygő tömegből a meccs után. Szó se róla, ez a spanyol foci minden pénzt megér.

gj
*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább