A legjobb magyar jobbszélső - akivel a szélsőjobb végzett

A legjobb magyar jobbszélső - akivel a szélsőjobb végzett

, gj

Minden idők legjobb magyar jobbszélsője a szélsőjobb áldozata lett. Zsidó volt, az MTK-ban focizott és Braun Józsefnek hívták.Tizenhat évesen állították be az MTK felnőttcsapatába, amely abban az évben vereség nélkül, 147-10-es gólaránnyal lett bajnok, meccsenként átlagban 7 gólt lőve. Schlosser, Schaffer, Orth, Braun - akkoriban, az 1910-es évek végén olyan nevek voltak ezek, mint ma egy Henry, Messi, Iniesta, Krkic négyes a Barcában.

Közülük Braun, a "Csibi" volt a legfiatalabb. Feltűnést keltett energikus játékával. Gyors volt, jól lőtt, remekül cselezett. Az évkönyvek tanúsága szerint kevés játékost "nyírtak annyira" a hátvédek, mint a szélvészgyors Csibit.

Sokan őt hibáztatták az Egyiptom elleni 0-3-as vereségért az 1924-es olimpián - Braun ugyanis kihagyta a tizenegyest. A válogatottban - amelyben 17 esztendősen debütált - végül 27 mérkőzésen lépett pályára. Az MTK-val összesen kilenc bajnoki aranyat szerzett, 161 bajnokin 78 gólt rúgva.

Pályafutása végeztével banktisztviselőként dolgozott, majd edzőként felvidéki futballcsapatoknál kamatoztatta tudását, megfordult a pozsonyi 1. CsSK, a losonci LAFC és a füleki FTC kispadján is.

Szegedi Péter szociológus idézi vonatkozó tanulmányában (Árják a pályán) a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1942-es rendeletét, amely kimondta, hogy "egy sportszövetségnek csak olyan sportegyesületek lehetnek tagjai, amelyek igazolják, hogy nincs a harmadik zsidótörvény értelmében zsidónak minősíthető tagjuk."

Braun zsidó volt, s mint ilyen, ki lett zárva a sportéletből. "Zsidók ekkor már csak nézőként jelenhettek meg sportversenyeken - 1944 májusáig. Az Országos Sportközpont ekkor kiadott utasítása szerint sárgacsillagos zsidók nem látogathatták a sporteseményeket és sportlétesítményeket".

Braunra ez már nem vonatkozott. Csibit, minden idők legjobb magyar jobbszélsőjét, akit annak idején a közönség tüntetve követelt be a válogatottba, s akit 17 esztendősen a magyar élvonal legjobbjává választottak, 1942-ben munkaszolgálatra hurcolták, s 1943 februárjában mártírhalált halt.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább