A legjobb magyar jobbszélső - akivel a szélsőjobb végzett

A legjobb magyar jobbszélső - akivel a szélsőjobb végzett

, gj

Minden idők legjobb magyar jobbszélsője a szélsőjobb áldozata lett. Zsidó volt, az MTK-ban focizott és Braun Józsefnek hívták.Tizenhat évesen állították be az MTK felnőttcsapatába, amely abban az évben vereség nélkül, 147-10-es gólaránnyal lett bajnok, meccsenként átlagban 7 gólt lőve. Schlosser, Schaffer, Orth, Braun - akkoriban, az 1910-es évek végén olyan nevek voltak ezek, mint ma egy Henry, Messi, Iniesta, Krkic négyes a Barcában.

Közülük Braun, a "Csibi" volt a legfiatalabb. Feltűnést keltett energikus játékával. Gyors volt, jól lőtt, remekül cselezett. Az évkönyvek tanúsága szerint kevés játékost "nyírtak annyira" a hátvédek, mint a szélvészgyors Csibit.

Sokan őt hibáztatták az Egyiptom elleni 0-3-as vereségért az 1924-es olimpián - Braun ugyanis kihagyta a tizenegyest. A válogatottban - amelyben 17 esztendősen debütált - végül 27 mérkőzésen lépett pályára. Az MTK-val összesen kilenc bajnoki aranyat szerzett, 161 bajnokin 78 gólt rúgva.

Pályafutása végeztével banktisztviselőként dolgozott, majd edzőként felvidéki futballcsapatoknál kamatoztatta tudását, megfordult a pozsonyi 1. CsSK, a losonci LAFC és a füleki FTC kispadján is.

Szegedi Péter szociológus idézi vonatkozó tanulmányában (Árják a pályán) a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1942-es rendeletét, amely kimondta, hogy "egy sportszövetségnek csak olyan sportegyesületek lehetnek tagjai, amelyek igazolják, hogy nincs a harmadik zsidótörvény értelmében zsidónak minősíthető tagjuk."

Braun zsidó volt, s mint ilyen, ki lett zárva a sportéletből. "Zsidók ekkor már csak nézőként jelenhettek meg sportversenyeken - 1944 májusáig. Az Országos Sportközpont ekkor kiadott utasítása szerint sárgacsillagos zsidók nem látogathatták a sporteseményeket és sportlétesítményeket".

Braunra ez már nem vonatkozott. Csibit, minden idők legjobb magyar jobbszélsőjét, akit annak idején a közönség tüntetve követelt be a válogatottba, s akit 17 esztendősen a magyar élvonal legjobbjává választottak, 1942-ben munkaszolgálatra hurcolták, s 1943 februárjában mártírhalált halt.

(gj)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnoks…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább