Illés Béla kedvencei: Ronaldo, Raúl és a Real

Illés Béla kedvencei: Ronaldo, Raúl és a Real

, ktn

Évértékelés

A Sárvári Kinizsi egykori középpályása nem pártol el kedvenceitől: a legjobb 2008-ban is a Real Madrid volt. De vajon milyen lenne a futball, ha kilenc mezőnyjátékossal játszanák?



A focitipp összes karácsonyi interjúja egy helyen >>>

Kik lennének a dobogósai, ha az év legjobb futballistáira kellene szavaznia?

Cristiano Ronaldo megérdemelten kapta meg az Aranylabdát. Bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert a Manchester Uniteddel, ez sokat nyom a latba. Másodiknak Messit, harmadiknak pedig Fernando Torrest jelöltem volna.

Melyik volt az év legjobb csapata?
Mivel Real Madrid-szurkoló vagyok, ezért a Real Madrid. Tavasszal bajnoki címet nyert a csapat, Casillastól Raúlig sokan játszottak kitűnően. Például Higauín, aki a jövő embere lehet Madridban. Nagyon tehetséges játékos, hosszú távon ő lesz a Real Madrid legnagyobb nyeresége.

Melyik volt az év legjobb meccse?
Megint egy kicsit hazabeszélek, vagyis a spanyol-német Eb-döntő. A spanyol csapat egész tornán nyújtott teljesítménye kiemelkedő volt, de azért szavaznék a döntőre, mert a spanyol válogatott nagyon régen nyert utoljára világversenyt. Magyarországon a Zalaegerszeg-Haladás volt a csúcs. Bár vereséget szenvedtünk, de ez a mérkőzés hangulatában, iramában és színvonalában is megállta a helyét.

Ki és melyik csapat okozta a legnagyobb meglepetést 2008-ban?
Negatív meglepetést okoztak a portugálok az Európa-bajnokságon, őket előrébb vártam volna, a törökök viszont azzal leptek meg, hogy a négy közé jutottak. A játékosok közül David Villát emelném ki, aki mind a bajnokságban, mind a válogatottban jó teljesítményt nyújtott.

Ki volt az év legjobb magyar játékosa az idegenlégiósok között és a Soproni Ligában?
Egyértelműen Juhász Roland, aki minden válogatott meccsen a legjobbak között szerepelt, és a hírek szerint az Anderlechtben is kimagaslóan játszott. Az itthon focizók közül Rajos Gábort, a Haladás házi gólkirályát nevezném meg, aki rengeteget fejlődött.

Ha megváltoztathatna egy szabályt, vagy bevezethetne egy újítást a futballban, mi lenne az?
Kilencre csökkenteném a mezőnyjátékosok számát, ezáltal nagyobb területek nyílnának a csapatok előtt, a játék gyorsabb és látványosabb lehetne. Talán több gól is születne. De aztán lehet, hogy ez is a támadójáték rovására menne, mert az edzők inkább egy csatárt "vennének ki" a csapatukból - nehéz ügy ez. Nem véletlenül állandóak ilyen régóta a labdarúgás szabályai.

Ha megváltoztathatna egy dolgot a magyar futball körül, mi lenne az?
Fejleszteném az infrastruktúrát.

Ha egy hónapot tölthetne szabadságon, hová utazna?
Jön a tél, úgyhogy valami melegebb éghajlatú országba utaznék. Például Ausztráliába, ahol még nem voltam. Ráadásul ott most éppen nyár van. A legjobban egyébként Brazíliában éreztem magam.

Melyik a kedvenc filmje?
Általában a gyerekekkel járok moziba, úgyhogy most a gyerekfilmek területén mozgok otthonosan. Idén a Verdák tetszett a legjobban. A magam igénye alapján sajnos ritkán jutok el moziba.

Melyik a kedvenc könyve?
Lőrincz L. László a kedvenc író.

Kedvenc zenei stílusa, zenekara?
Mindenevő vagyok. Szilveszterkor remekül mulatok magyar nótákra, de meghallgatom a dzsesszt és járok operettszínházba is.

Kit állítana példaképnek a mai fiatalok elé?
Emberi tulajdonságai alapján Raúlt. Az ő mentalitása, hozzáállása, a pályán és a pályán kívül tanúsított viselkedése példaértékű.

Ki vagy melyik csapat okozhatja a legnagyobb meglepetést 2009-ben?
A Real Madridtól például meglepetés lenne, ha bajnoki címet szerezne, a Barcelona annyira meggyőzően futballozik az idei szezonban. De a Milan bajnoki címe is legalább ekkora szenzáció lenne Olaszországban.

NÉVJEGYKÁRTYA
Születési dátum: 1968. április 27.
Születési hely: Sárvár
Poszt: középpályás


Klubjai (bajnoki meccs/gól)
1986-92 Haladás VSE (119/25)
1992-95 Kispest Honvéd (81/31)
1995-2004 MTK (261/141)
2004 tavasz Haladás (14/1)
2004-06 MTK (54/14)


1991-2001 Magyar válogatott (64/15)


Nagyobb sikerei
Magyar bajnok (1993, 1997, 1999, 2003)
Magyar Kupa győztes (1997, 1998, 2000)
Magyar Szuperkupa győztes (2003)
Magyar gólkirály (1994, 1997, 1999)


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább