Hány percig tart egy magyar bajnoki Fischer Pál számára?

Hány percig tart egy magyar bajnoki Fischer Pál számára?

, ktn

Évértékelés

A Fradi és az Ajax egykori csatára is értékelte a 2008-as esztendőt. Kalandozzon együtt Fischer Pállal, érdemes.



A focitipp összes karácsonyi interjúja egy helyen >>>

Kik lennének a dobogósai, ha az év legjobb futballistáira kellene szavaznia?

Ronaldo, Messi, Torres - nálam is ugyanaz lenne a sorrend, mint az Aranylabda-szavazáson. Ronaldótól nem lehet elvenni az elsőséget, klubszinten mindent megnyert, rengeteg gólt rúgott, a hátán vitte a Manchester Unitedet. De szerintem jövőre már Messi lesz az első, ebben biztos vagyok.

Melyik volt az év legjobb csapata?
Egyértelműen a spanyol válogatott. Amúgy is nekik szurkolok minden világversenyen, és végre kijött nekik a lépés. Megérdemelték az Eb-győzelmet, amit egyértelműen a csapatmunkának köszönhettek.

Melyik volt az év legjobb meccse?
Hűha, nagyjából tíz csatornán tudok focit nézni, annyi van. Azt sem tudom, hogy tegnap milyen meccs volt.

Akkor koncentráljunk csak a nyári Európa-bajnokságra.
Már az eredményekre sem emlékszem. Arra igen, hogy a csoportmeccseken nagy iram volt, az egyenes kieséses körben pedig végre mindenki nyílt sisakkal játszott. A hollandokat odavártam volna a döntőbe, erre kikaptak az oroszoktól. Tényleg, az egy kitűnő meccs volt. Az oroszok nagyon lekontrázták a hollandokat, Arsavin és Pavljucsenko megszédített mindenkit.

Ki és melyik csapat okozta a legnagyobb meglepetést 2008-ban?
Amit az oroszok az Eb-n nyújtottak, az felért azzal, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot. Ilyen jó teljesítményre senki sem számított tőlük. A játékosok közül számomra meglepetés, hogy Xavi ilyen kimagaslóan játszott. Bár nagyon jó futballistának gondolom, nem hittem volna, hogy ő lesz az Eb legjobbja. A francia válogatott viszont leszerepelt. Defenzíven játszottak, elképzelés, taktika nélkül.

Ki volt az év legjobb magyar játékosa az idegenlégiósok között és a Soproni Ligában?
Nehéz választanom Hajnal és Huszti közül. Huszti Szabolcs sajnos az utóbbi időben beleszürkült egy kicsit a Hannoverbe, amelynek nélküle komoly kiesési gondjai lennének. Hajnal Tamás viszont a legjobbkor jött el a Karlsruhétől. Hamar beilleszkedett a Dortmundba, társai már keresik a labdákkal, elismerik a tudását, és a válogatottban is jól játszik. Szóval inkább Hajnal.

A magyar bajnokságot követi?
Tíz percig. Utána már el is kapcsolom a tévét. Néző nincs, játék nincs. Nem akarok senkit sem megbántani, de nem tudnék kiemelni egy olyan meccset sem, ami legalább a Bundesliga II. színvonalát elérné. Ezzel együtt dicsérhetem Kabát Petit, akinek sikerült felvennie a fonalat az Újpestnél. És persze Lipcsei Petit, akit nagyra tartok. Ha a Fradiban lenne még három-négy olyan futballista, mint ő, akkor a csapat a dobogóért küzdene - az első osztályban.

Ha megváltoztathatna egy szabályt, vagy bevezethetne egy újítást a futballban, mi lenne az?
Hallottam már harmadik, meg negyedik játékvezetőről, gólbíróról, de én semmit sem változtatnék. Ezekkel elvennék a foci varázsát.

Ha megváltoztathatna egy dolgot a magyar futball körül, mi lenne az?
Rengeteg tennivaló lenne, egyet nehéz kiemelni. A legnagyobb baj, hogy nincs vonzereje a magyar focinak a fiatalok körében. Ezer néző előtt játsszák az NB I-es mérkőzéseket? Az én időmben ez elképzelhetetlen volt. Akkor még a sereghajtó elleni meccseinkre is 10-12 ezer néző jött ki az Üllői útra, de ugyanez volt a helyzet a Dózsánál. Vagy az olyan vidéki fellegváraknál, mint a Békéscsaba és a Debrecen. Most meg a REAC-meccsre kimennek kétszázan. Nem is tudom, hogy lehet ebből kitermelni a fizetéseket. Ez kész káosz.

Ha egy hónapot tölthetne szabadságon, hová utazna?
Tíz éve voltam a családommal Tunéziában, oda szívesen visszamennék. Két hét Kánaán, ez volt számunkra Tunézia. Bejártam az egész világot, de a legjobban ott tudtam feltöltődni.

Melyik a kedvenc filmje?
A Keresztapa az örök favorit. Fiatal koromban még a Hairt is szerettem. Ma már alig tudok választani, annyi film van.

Melyik a kedvenc könyve?
Agatha Christie krimijeit szeretem, főleg a Poirot-történeteket. Emellett sportlexikonokat, az év végén kiadott futballgyűjteményeket böngészgetem.

Kedvenc zenei stílusa, zenekara?
Szeretem a zenét, kivéve az operát. Amúgy mindent meghallgatok az operettől a dzsesszig. Most az ünnepek alkalmával valószínűleg mulatós zenéket hallgatunk, a barátnőm mindig vesz valami új cédét. Főzéskor mindenesetre kellően ellazít majd bennünket.

Kit állítana példaképnek a mai fiatalok elé?
Zidane egy intelligens, kreatív ember, aki sosem csak önmagával foglalkozott, hanem különböző alapítványokat is támogatott. Ő egy klasszikus példakép lehet.

Materazzi lefejelése ellenére is?
Amivel Materazzi provokálta, arra szerintem mindenki hozzá hasonlóan válaszolt volna.

Ki vagy melyik csapat okozhatja a legnagyobb meglepetést 2009-ben?
Szerintem a Barcelona még jobb lesz, mint jelenleg. De az igazi meglepetéscsapat a Manchester City lehet, még ha nem is 2009-ben. Ha tényleg van 150 millió fontjuk Buffonra, akkor bármit elérhetnek.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább