Lipcsei Péter: Bajzát Péterről és José Mourinhóról

Lipcsei Péter: Bajzát Péterről és José Mourinhóról

, ktn

Évértékelés

A Fradi két lábon járó legendája is elmondja, kik voltak az év legjobbjai. Lipcseitől azt is megkérdeztük, hogy José Mourinho tényleg olyan kőkemény-e, mint amilyennek látszik. A látszat csal, felelte Lipcsei.



A focitipp összes karácsonyi interjúja egy helyen >>>

Kik lennének a dobogósai, ha az év legjobb futballistáira kellene szavaznia?

Én is Cristiano Ronaldónak adtam volna az Aranylabdát. Nem is nagyon kell magyarázni, miért. Bajnokságot, Bajnokok Ligáját nyert, mindkét sorozatban gólkirály lett. A másodiknak Messit választanám - szerintem 2009-ben ő lesz az első. A harmadik Van Nistelrooy, aki sérülése ellenére is vezéregyénisége volt a Real Madridnak.

Melyik volt az év legjobb csapata?
Nem tudok választani a Manchester United és a spanyol válogatott közül. Bár mindkét csapat tele van kiemelkedő egyéniségekkel, a csapatmunkának köszönhették sikereiket.

Melyik volt az év legjobb meccse?
A Soproni Ligát nem nagyon követtem, a másodosztályból a Fradi-Szolnok meccs volt kiemelkedő, amit 8-1-re megnyertünk. A külföldi meccsek közül a legjobb a BL-döntő volt. Az Európa-bajnokságot viszont sajnos nem a támadójáték jellemezte.

Ki és melyik csapat okozta a legnagyobb meglepetést 2008-ban?
Számomra a spanyol válogatott. Az Európa-bajnokság előtt nem sokan gondolták volna, hogy ők nyerik az Eb-t. Talán még a csoportmeccsek végén sem. De a spanyoloknál játszik a világ jelenleg két legjobb középpályása, Xavi és Iniesta, akikre még mindig hajlamosak vagyunk iparosként tekinteni. Pedig egyáltalán nem azok, és ezt az Európa-bajnokságon is megmutatták.

Ki volt az év legjobb magyar játékosa az idegenlégiósok között és a Soproni Ligában?
A légiósaink között Huszti Szabolcs, mert Gera Zoltán mostanában egyre kevesebbet játszik a Fulhamben. Lehetne akár Hajnalt is mondani, de összességében Huszti nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. Persze, lehet, hogy ebben az is befolyásol, hogy sokat játszottam vele együtt. Idehaza Bajzát Pétert mondanám a legjobbnak, aki a Győr gyengébb szereplése ellenére vezeti a góllövőlistát.

Ha megváltoztathatna egy szabályt, vagy bevezethetne egy újítást a futballban, mi lenne az?
Talán több cserejátékos pályára lépését engedélyezném. Három helyett ötöt. Így több fiatalt lehetne bedobni a mélyvízbe olyan meccseken, amikor az egyik csapat mondjuk már 4-0-ra vezet.

Ha megváltoztathatna egy dolgot a magyar futball körül, mi lenne az?
Mivel minden a pénz körül forog, ezért minél több tulajdonos kellene a magyar fociba. Ahol tulajdonosok vannak, ott rendezettek a körülmények. Ez van a Fradinál, amióta itt vannak az angolok. Gondolom, ez van Debrecenben, ez van Győrben. Csak így lehet minőségi futballt produkálni.

Ha egy hónapot tölthetne szabadságon, hová utazna?
Portugáliába. Nagyon megszerettem az országot, amikor ott játszottam. Szép három évet töltöttem ott, ezért most is szívesen visszamennék a déli részekre, például Algarvéra vagy Faróra.

Melyik a kedvenc filmje?
A mostanában látottak közül nekem a Remény bajnoka nyújtott olyan élményt, amire még sokáig emlékezni fogok.

És milyen könyveket szeret?
A kedvenc íróm Leslie L. Lawrence, az ő könyveit szeretem.

Melyik a kedvenc zenei stílusa?
A rock. Éppen most voltunk Hooligans-koncerten, de nagyon szeretem az Eddát is.

Kit állítana példaképnek a mai fiatalok elé?
Puskás, Albert, Beckenbauer - ők mindenkinek a példaképei lehetnek.

Azért ők elég különböző személyiségek.
De mindegyikük nagyon sikeres volt, és nemcsak a pályán, Beckenbauer például a Bayern München elnöke lett. Szívem szerint egyébként Öcsi bácsit választanám hármójuk közül. Ő mégiscsak magyar.

Ki vagy melyik csapat okozhatja a legnagyobb meglepetést 2009-ben?
Szurkolok az Internek José Mourinho miatt, aki volt az edzőm Portugáliában. Az olasz bajnokságban hat ponttal vezetnek, BL-t pedig még sosem nyertek.

Mourinho egyébként tényleg olyan kemény a játékosokkal, ahogy ezt híresztelik róla?
Egyáltalán nem. A játékosok imádják. Sokáig tartottam a kapcsolatot Jorge Costával, aki tagja volt a 2004-ben BL-győztes Portónak, és ő azt mondta, hogy mindenki élt-halt érte a csapaton belül. Kifelé nagyképűnek, pökhendinek látszik, de amúgy maximálisan játékospárti. Az egy másik dolog, hogy olyat egy focista nem engedhet meg magának, mint Adriano, aki részegen ment edzésre. Egy biztos: a játékosai szeretik Mourinhót.

A sérülése hogy gyógyul?
Minden nap járok gyógytornára. Jövő héten elkezdhetek futni, és ha minden jól megy, január 19-én már ott lehetek a Fradi téli felkészülésének kezdetén.

NÉVJEGYKÁRTYA
Születési dátum: 1972. március 28.
Születési hely: Kazincbarcika
Poszt: középpályás


Klubjai (bajnoki meccs/gól)
1990-95 Ferencváros (130/37)
1995-96 FC Porto 23/6
1996-97 Sporting Espinho (0/0)
1997-98 Ferencváros (30/5)
1998-2000 Salzburg (38/2)
2000- Ferencváros (210/50)


1996-2005 Magyar válogatott (58/1)


Nagyobb sikerei
Magyar bajnok (1992, 1995, 2001, 2004)
Magyar Kupa győztes (1991, 1993, 1994, 1995, 2003, 2004)
Magyar Szuperkupa győztes (1994, 1995, 2004)
Portugál bajnok (1996)
Portugál Szuperkupa győztes (1996)


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább