A nagy nulla

A nagy nulla

, gj

ETO-Újpest 0-0

Látszatra minden rendben volt. Kék ég, zöld fű, a játékosokon stoplis cipő, a mezeken számok. Akárha futballmeccsen lettem volna.Ülök a győri stadion tribünjén, az NB1 nyitófordulójának rangadóján (ETO-UTE 0-0), s próbálom megfejteni, miért hazudjuk focinak azt, amit látunk.

Álmatag, lassan reagáló, technikailag képzetlen játékosok, akik nyilván szívesen sprintelnének egyet az oldalvonal mellett, de ahhoz éppen túl meleg van. Vagy szívesen kényszerítőznének is, ha nem zavarná őket a labda. A mérkőzésen összesen egyetlen helyzet adódik (a győri Alekszidze kihagyja), ezen kívül az egyetlen említésre méltó esemény a Tisza-Kabát-Rajczi hármas tökéletesen kivitelezett illuzionista mutatványa, a "Hogyan lehet nyomtalanul eltűnni a pályán" című jelenet.

Sokat elárul a vasárnapi rangadó színvonaláról, hogy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az Újpest skót edzője, Willie McStay a szép stadiont és a jó talajú pályát emelte ki értékelésében. Képzeljünk el egy hasonló jelenetet Angliában, egy Liverpool-ManUnited után Sir Alex Ferguson az Anfield Road pázsitját dicséri...

Hogy ez a hasonlat túlzás? Nyilván az. A világviszonylatban a 79. (írd és mondd: hetvenkilencedik) helyre rangsorolt magyar NB1-nek nem az angol Premier League-et kell utolérnie, hanem a közép-európai focit. A magyar NB1 nyitányán átlagban 2900-an láttak egy meccset - ez sokkal kevesebb, mint a környező országokban. Csehországban 7091 volt az átlagnézőszám a hétvégén (pedig egyetlen rangadót sem játszottak), a lesajnált osztrák Bundesligában pedig 8750, noha sem a Rapid, sem az Austria, sem pedig a Salzburg nem játszott otthon.

Ezek után némileg meglepő azt olvasni a sportnapilapban, hogy "a második játékrészt is pörgősen kezdték a csapatok", vagy hogy "izgalmas és jó mérkőzést láthatott az ETO-parkba kilátogató publikum".

Vajon miért nem merjük nevén nevezni azt, ami minősíthetetlenül gyenge? S ha nevén nevezzük, az miért provokáció? Miért hitelrontás? Hitelrontásnak éppenséggel az tűnik, amit a pályán futball fedőnév alatt egyes játékosok művelnek. Amíg csak itthon kell "eladni" az árut, addig mindenki hazudhat kedvére, izgalmas futballnak állítva be azt, amit az ETO-Újpest meccsen is láthattunk. De amint az európai focival konfrontálódik a magyar termék, akkor már nem lehet csalni.

Csak emlékeztetőül: az Újpest és a Haladás már júliusban kiesett a nemzetközi kupákból, még mielőtt a bajnokság új idénye elkezdődött volna...

Ez is hungarikum, nem?

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább