Főpróba, Marian Cozma emlékére

Főpróba, Marian Cozma emlékére

, ktn

Ma este csak egy dolog számít: a Marian Cozma emléke előtti méltó tisztelgés.



Bár a magyar krónikások húsz, a románok huszonnégy egymás elleni meccsről tudnak Magyarország és Románia között, a két ország futballtörténetének vannak közös elemei is. Tizenkét olyan (magyar) játékos is akad, aki mindkét ország válogatottjában megfordult, Jenei Imre személyében pedig olyan trénert is találunk, aki a magyar és a román válogatottat is irányította. Nem mellesleg: amikor a két csapat utoljára barátságos mérkőzést játszott egymással Magyarországon (1964, Kecskemét), Jenei Imre akkor is a pályán volt - a román csapatban.

Tudta-e, hogy...


a román statisztikusok beleszámítják a két válogatott közös történetébe azokat a meccseket is, amelyeken a magyar csapat amatőrökkel vagy az olimpiai válogatottjával állt ki. Eszerint az örökmérleg a következőképpen alakult:


Magyar szemszögből: 11 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség (45-22)
Román szemszögből: 5 győzelem, 6 döntetlen, 13 vereség (27-52)


A legtöbb gólt lőtték az egymás elleni meccseken: Puskás 9, ill. Sepi 4


1948 júniusában a budapesti Balkán Kupa mérkőzésen Magyarország 9-0-ra verte Romániát. A román futball történetében ez rekordvereségnek számít. A románok legnagyobb sikere is egy 9-0, a csapat 1973-ban a finneket verte ilyen arányban Bukarestben.


Forrás: sportoldal.ro


Nem árt hangsúlyozni a mérkőzés barátságos jellegét sem, a találkozó ugyanis több mint egy felkészülési mérkőzés. A csapatok a februárban brutálisan meggyilkolt veszprémi kézilabdázónak, Marian Cozmának állítanak emléket - a sportoló édesapja lesz a mérkőzés díszvendége.

A Steaua-Újpest Európa Liga-selejtezők kapcsán fellángoló indulatok miatt az MLSZ kínosan ügyel arra, hogy az eseményt ne tegyék tönkre a Marian Cozma emlékéhez méltatlan megnyilvánulások. A szövetség ezért nyílt levelet közölt a honlapján, amelyben azt ígéri, hogy a rendbontókat már a mérkőzés közben kivezetik a stadionból, és soha többet nem is engedik számukra, hogy személyesen látogassanak ki a magyar válogatott találkozóira.

Ami a futballt illeti, a magyar csapat a vb-selejtezők 1. csoportjának második helyén várja az őszi folytatást, a románok viszont szinte reménytelen helyzetben vannak, csupán a hatodik helyen tanyáznak a 7. csoportban. A vendégek új szövetségi kapitánnyal, új csapatot építenek. A Razvan Lucescu által vezetett válogatottban két játékos is debütálhat az Újpest-verők közül: a kapus Tatarasanu mellett a lila-fehérek ellen egy gólt szerző Surdu is tagja a keretnek. Influenzája miatt kihagyja viszont a mérkőzést az utóbbi évek legnagyobb sztárja, Adrian Mutu. Rajta kívül Sapunaru, Stancu és Rat sem szerepelhet a találkozón.

A magyar táborban a legnagyobb érdeklődés Király Gábort övezi - az 1860 München kapusa három év után kapott ismét meghívót a válogatottba. Visszatért sérüléséből Torghelle Sándor, és csatlakozott a csapathoz Vadócz Krisztián is, akit nemrég még a H1N1-es vírussal kezeltek Spanyolországban.

Az edzéseken elsősorban a rövidpasszos futballt gyakoroltató Erwin Koeman hangsúlyozta, hogy a magyar válogatottnak nem Románia ellen, hanem a szeptember eleji vb-selejtezőkön kell a csúcsra járatnia magát. Akkor a nemzeti tizenegy előbb Svédországot, majd Portugáliát fogadja a Puskás Stadionban.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább