Ez lenne az új Aranycsapat?

Ez lenne az új Aranycsapat?

, ktn

Détári lövőcseles gólja óta nem éreztük azt, amit az olaszok elleni két Koman-Németh akció után. Hogy mi, magyarok is tudunk valamit, amire az ellenfélnek nincs válasza.



A magyar U20-as válogatott bejutott a legjobb négy közé a világbajnokságon, miután drámai csatában, hosszabbításban 3-2-re legyőzte Olaszországot. És bár az olaszok hozhattak volna erősebb garnitúrát a vébére, Santonnal, Balotellivel, Paloschival vagy éppen Machedával - ennek most nincs jelentősége. A FIFA krónikájában és az emlékekben csak az marad meg, hogy Magyarország győzött, Egervári Sándor játékosai egy kupacban ünnepeltek, a pályán maradt nyolc olasz pedig magába roskadva ült a gyepen.

Jelentősége annak van, hogy a (Both József által megálmodott, majd Sisa Tibor által továbbvitt) jelenlegi U20-as válogatott immár harmadik éve játszik olyan futballt a maga korosztályában, amilyenről a nagyválogatott kapcsán húsz éve csak ábrándozunk. S bár sokan "oroszlánszívükért" dicsérik a fiúkat (emiatt focista csak Magyarországon kaphat elismerést), valódi örömre nem az ad okot, hogy Komanék vért izzadtak Olaszország ellen. A sportoló azért sportoló, hogy vért izzadjon.

Hanem a magyarok érett futballistákként viselkedtek, és ez az, ami igazán szívderítő. A válogatott játékosai a Honduras elleni meccs óta az eszüket használva, tudatosan játszanak. Nagy öröm ez azok számára, akik utoljára Détári bécsi lövőcseles góljánál (1985) érezték úgy, hogy a magyarok tudnak valami olyasmit, amire az ellenfélnek nincs válasza. Márpedig az olaszoknak a vb-negyeddöntőben sok mindenre nem volt válaszuk.

A Gulácsi-Debreceni-Szabó-Szekeres védelmi mag az összmunkája miatt érdemel dicséretet - egyedül a csereként beállt Bonaventura káprázatos szólójánál győzte le a lábakat a fáradtság. Koman Vladimir is igazolta, hogy nem véletlenül viseli a csapatkapitányi karszalagot, az ő megoldásai láttán valahogy mindig elfelejtettük, hogy "csak" ifimeccset nézünk - igaz, olykor akár negyedórára is eltűnt a mezőnyben. A kiváló szólókat és lövéseket bemutató Gosztonyi András is egészen príma futballista lehetne - színészkedés nélkül. A játékintelligenciája megvan hozzá.

S persze ott van Németh Krisztián, a csapat legellentmondásosabb tagja. Flegma tizenegyes a csehek ellen, a csapattárs ordenáré szidása az olasz meccsen, reklamálás és reklamálás - ezek kerülnek a mérleg egyik serpenyőjébe. A másikba az, amit Németh a futballról tud. Viszonylag törékeny alkata ellenére úgy fedezi a labdát, ahogy a legnagyobbak; és nem remeg meg a lába a kapussal szemben sem - erről Fiorillo két történetet is tudna mesélni. Németh pedig majd egy-két pofára esés után elég alázatot tanul ahhoz, hogy a következő tíz év legjobb magyar csatára legyen, efelől ne legyen kétségünk.

Abban viszont már nem vagyunk olyan biztosak, hogy az U20-as vb-csapatból automatikusan kinő egy verhetetlen felnőtt válogatott. Jó példa erre Ausztria esete, amely 2007-ben vb-negyedikként végzett - a felnőttek között azonban még messze nem látszik az új Wundermannschaft. Úgyhogy egyelőre mi se álmodozzunk az új Aranycsapatról. Csak örüljünk annak, ami van. Mert végre van minek örülni, és ez sem kevés.

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább