Mesebeli Afrika

Mesebeli Afrika

, focitipp.gj

"Úgy lőttek ránk, mint a kutyákra." A mondat nem a Keresztapa című gengszterfilmben hangzott el, hanem egy togói válogatott játékos mesélte a BBC riporterének.



Az Afrika-kupa puskaropogással kezdődött: ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a togói válogatottat szállító buszkonvojra, a játékosok az ülések alatt reszkettek, halálfélelmük volt, és utolsó sms-eket írtak szeretteiknek. Az angolai merénylet kapcsán ismét felerősödtek az aggodalmaskodó hangok: vajon mi várható a nyári világbajnokságon a Dél-afrikai Köztársaságban? Már az is sok mindenről árulkodik, hogy a németek a tréningruhán kívül golyóálló mellényeket is rendeltek. Nem vicc: a német szövetség (DFB) úgy határozott, hogy a válogatott futballistái csakis golyóálló mellényben, s csakis különlegesen kiképzett testőrökkel hagyhatják el a szálláshelyüket a világbajnokság idején.

A Dél-afrikai Köztársaság ugyanis nem a közbiztonságról híres. A South African Police Service adatai szerint évente 19 000 gyilkosságot követnek el az országban, vagyis naponta mintegy 50-et (forrás: saps.gov.za). Ehhez vegyük hozzá a 20 ezer gyilkossági kísérletet, hogy a rablótámadások vagy a többi erőszakos bűncselekmény rátáit ne is említsük. Az Egyesült Államok nagykövetsége például nem tanácsolja az amerikai állampolgároknak, hogy a helyszínen szurkoljanak a válogatottnak.

Az utcai bandák és robogós gengszterek számára ideális célpontot jelentenek majd a részeg angol, német, holland futballturisták, akik hajnalig a korzókon ünnepelnek. A várható etnikai konfliktusokra is fel kell készülni: az őslakosok és a „kolonizáló” angolok nem esznek majd egymás tenyeréből. Az apartheid még élő fogalom Dél-Afrikában, nyilván sokan emlékeznek a  "csak fehérek számára" fenntartott utcákra, kocsmákra és buszokra.

S ha már a buszoknál tartunk: az európai futballturisták ahhoz vannak szokva, hogy EuroCity- vagy InterCity-vonatokkal utaznak egyik városból a másikba. Ilyesmi idén nyáron nem lesz. Vonat helyett autóbuszokat rendelt a dél-afrikai kormány, csakhogy a buszok ünnepélyes felavatásakor a bizniszüket féltő taxisok tüzet nyitottak "ellenfeleikre". De lehetne még sorolni az infrastrukturális hiányosságokat, hosszú cikkek elemzik az áramszolgáltatás esetlegességét, s már most tudható, hogy az élelmes hoteltulajdonosok a sokszorosára emelték a  szállásdíjakat.

Ahová tízezrével özönlenek a futballturisták, ott fellendül a prostitúció is – ez viszont újabb rizikófaktort jelent; a Dél-afrikai Köztársaságban ugyanis a 25 és 29 év közötti nők egyharmada HIV-fertőzött vagy AIDS-es. Ez az arány egyébként a börtönökben a legrosszabb, a fogva tartottak 41%-a fertőzött, ráadásul a cellákban új szokás dívik: a nem engedelmeskedő újoncokat megerőszakolják a rabtársaik; ezt nevezi a dél-afrikai börtönszleng "lassú halálnak" ("slow puncture").

Sepp Blatter, a FIFA elnöke persze úgy véli, pánikra semmi ok, szerinte a Dél-afrikai Köztársaság semmivel sem veszélyesebb hely, mint Svájc. Mondta mindezt még 2006-ban, közvetlenül azok után, hogy a vb-selejtezők sorsolásakor Durbanben lelőtték Peter
Burgstaller egykori osztrák válogatott futballistát, az osztrák delegáció tagját...
Blatter szerint az afrikai világbajnokság minden idők legemlékezetesebb futballeseménye lesz.

Efelől nincsenek kétségeink.

(focitipp.gj)


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább