Rigobert Song, a szomorú rekorder

Rigobert Song, a szomorú rekorder

, ktn

ANK, D csoport, 1. forduló

A D csoportban is folytatódtak a meglepetések az Afrika-kupán: Kamerun kikapott, Tunézia csak ikszelt. Ez lesz a halálcsoport.



A zambiai foci a kilencvenes években élte fénykorát. A Kalusha Bwalya nevével fémjelzett válogatott két bronzérem (1990, 1996) mellett egy második helyet is elcsípett a kupán (1994). Mindezt ráadásul úgy, hogy 1993-ban a válogatott 18 tagja életét veszítette egy repülőgép-szerencsétlenségben. A válogatott újra a csúcson van, legalábbis Rupiah Banda államelnök szerint, aki kupagyőzelmet kért a játékosoktól. "Jobb esélyünk van a győzelemre, mint valaha, mert Herve Renard edzőnek számos Dél-Afrikában és Európában játszó futballistát sikerült behívnia a keretbe" - érvelt Banda.

Az elnök bizonyára nem járatos a futballban, Zambia ugyanis jelenleg csak a FIFA-világranglista 75. helyén áll, s a Banda által említett európai klubok közül a legnívósabb az Utrecht (Mulenga) és a Bielefeld (C. Katongo) - hacsak Banda nem az örmény Pjunyik Jerevánra (Mbola) vagy az észt Sillamea Kalevre (F. Katongo) gondolt... Second hand-klubok ide vagy oda, Zambia a nyitómeccsén sokkal jobban futballozott a valódi sztárokat felvonultató Tunézia ellen. Csak éppen nem győzött.


A Gabon-Kamerun meccsen nemcsak a levegőben lógott a meglepetés, hanem meg is született: a gaboniak az Angliában futballozó Daniel Cousin találatával nyertek. "Két évvel ezelőtt minden ugyanígy kezdődött" - nyugtatta meg a kameruni szurkolókat Samuel Eto'o, az Inter klasszisa, aki gyötrelmes teljesítményt nyújtott a találkozón. Kamerun a ghánai tornát is vereséggel kezdte, majd Zambia ellen folytatta, ahogy ez most is következik majd. Akkor a csapat győzelemmel reagált a kudarcra, majd a második helyet szerezte meg a viadalon.


A mérkőzés egyébként francia edzők csúcstalálkozóját hozta: Alain Giresse és Paul Le Guen párbajából ezúttal a 12 évvel idősebb Giresse jött ki jobban. "Akkor is boldogok leszünk, ha a csoport második helyén végzünk. A lényeg, hogy továbbjussunk" - summázott Giresse, a gaboniak szövetségi kapitánya. A kameruniak közül egyébként csak egy futballista számára maradt emlékezetes a mérkőzés: a válogatott csapatkapitánya, Rigobert Song végigjátszotta a mérkőzést, ezzel ő az egyetlen afrikai játékos, aki nyolc Afrikai Nemzetek Kupáján is szerepelt.


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább