Fradi-MTK: 100 év változatlanság?

Fradi-MTK: 100 év változatlanság?

, ktn

Soproni Liga, 22. forduló

Az eddigi Fradi-MTK meccseken összesen 621 találat esett. Hogy melyik csapat lőtt több gólt - és mennyivel? Választ adunk erre a kérdésre is.



"Varga Zoltánról emlékezett meg mindenki az örökrangadó előtt, alatt és után" - olvastuk az FTC honlapján. Sajnos nem mindenki. Az MTK-FTC mérkőzést követően a Fradi-drukkerek egy csoportja nehezen viselte, hogy a zöld-fehérek az utolsó hat bajnokijuk közül ötödször ikszeltek. Az összetűzések leltára: négy sérült rendőr, hat előállított szurkoló. A vétkek skálája széles: petárdázás, villamosrongálás, rendőrmotor-rongálás, hivatalos személy elleni erőszak. Varga Zoltán emléke nem ezt érdemli. Aki így gondolja, annak hétfőn este ott a helye a Springer-szobornál tartott megemlékezésen.

Ez volt egyébként a 198. örökrangadó, és az összesített gólkülönbség elárulja, miért is ez a legpatinásabb párharc Magyarországon: a Fradi 311:310-re vezet az MTK ellen. A meccsel kapcsolatos vélemények jobban megoszlottak. Abban mindenki egyetértett, hogy az első félidőben az MTK, a másodikban a Ferencváros játszott jobban, ám a Nemzeti Sportnak nyilatkozó Szatmári Loránd (MTK) és Csizmadia Csaba (FTC) szerint is saját csapatuk érdemelt volna győzelmet. A kék-fehérek gólját szerző Szatmári elemezte is a mérkőzést: "amíg ők csak ívelgettek, próbáltak angol focit játszani, addig mi tettük-vettük a labdát". Mintha száz év alatt semmi sem változott volna: a Fradi már az 1910-es években is angol stílusban futballozott, az MTK pedig már akkor is a passzjátékáról volt híres.

Tények az örökrangadóról
A két csapat először a Millenárison találkozott egymással bajnokin - az 1903. március 1-én játszott mérkőzést az FTC nyerte 3:1-re.


Az első botrány: 1908. november 6-án egy bajnokin a két csapat játékosai összeverekedtek egymással.


Az MTK 1924-ben 11:2-re nyert az FTC ellen - ez a kék-fehérek rekordgyőzelme.


A Fradi a legnagyobb arányú idegenbeli győzelmét 1965-ben aratta az MTK ellen: a

Népstadionban Albert mesterhármasával a zöldek 6:1-re győztek.


A Ferencváros játékosai közül idegenben a legtöbb gólt Takács II József szerezte, aki kilencszer volt eredményes az MTK-val szemben.


Feledtette szurkolóival a ZTE elleni 1:4-et a Debrecen, amely a Paksot verte 3:1-re. Gellei Imre már a mérkőzés után is feldúltan nyilatkozott, majd a Nemzeti Sport előtt sem kertelt: "Illovszky Rudolf, a Vasas legendája azt mondta nekem régen: nem szabad a játékvezetőkkel foglalkozni, mert amit elvesznek egy csapattól, azt később visszaadja a sors. Hittem neki, mégis lehet, hogy tévedett, mert ez csak a patinás nagycsapatokra érvényes" - olvashattuk a paksi tréner szavait. Gellei nem véletlenül dühös, csapata tavasszal egyetlen meccset sem tudott megnyerni, és előnye már csak öt pont a kieső helyen álló Nyíregyházával szemben.

(A Videoton-Nyíregyháza mérkőzés 17:30-kor kezdődik.)

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább