Kettőig számolni, lefejelni a pultot

Kettőig számolni, lefejelni a pultot

, gj

"Nem tudom, hogy kinek mi a véleménye erről a meccsről, de nem is érdekel" - hangzott Szentes Lázár futballtréner szakmai értékelése a Nyíregyháza-Újpest (2-2) bajnoki mérkőzés után.Az ilyen magvas elemzéseket nyilván a pro-licenszes képzésen tanítják a magyar edzőelitnek, elvégre nem léphetnek ki üres fejjel az iskolapadból a nagyvilágba.

Azt is megtudhattuk még Szentes Lázártól, hogy a közvélekedéssel ellentétben egy emberhátrányban futballozó csapattal szemben nem csalódást keltő eredmény, hanem igenis nagy siker a döntetlen, mert a kiállítás "plusz energiákat mozgósít" az ellenfélnél, s az egyórás emberelőny tulajdonképpen nettó hátrány. Remek felismerés, szabadalmaztatni kellene; Herbert Chapman WM-rendszere, Bukovi Márton 4-2-4-es taktikája, Ancelotti gyémánt-alakzata, Szentes Lázár "előny-hátránya". Megjegyeztük, noteszünkbe felírtuk.

Van mit tanulnunk Urbányi Istvántól is. Az egykori futballista és televíziós szakkommentátor ma a Kecskemét vezetőedzője, s a Haladás elleni vesztes (2-3) bajnoki után úgy nyilatkozott: "Aki öt percet focizott már életében, az tudja, hogy amikor az ellenfél vezet, mennyire nehéz támadásokat építeni". Azt javaslom, itt álljunk meg egy pillanatra, és értelmezzük az elhangzottakat. Élvonalbeli mérkőzés után a magyar futballtréner összeszedi a gondolatait, és páratlan szakmai éleslátással arra a megállapításra jut, hogy nehéz támadni, ha az ellenfél védekezik? Briliáns.

"Volt két kapufánk is, ha jól számoltam" - mondta még Urbányi. Vagy úgy. Ha már kettőig számolni is gondot okoz, az persze mindent más megvilágításba helyez; ilyen sajnálatos matematikai hendikep esetén az is értékelendő, ha a trénernek sikerül tizenegy játékost a pályára küldeni.

A magyar edzői kar illusztris tagja Véber György is (Lombard FC Pápa), ez a haladó szellemű tréner, aki - saját elmondása szerint - a Barcelona játékstílusát akarja megvalósítani a pápai csapattal.

Nagyon rokonszenves elgondolás, céljai megvalósításához sok türelmet kívánunk Vébernek, s némileg több higgadtságot, mint amennyit a pápai Teddy Bear kávézóban tanúsított, ahol sértő megjegyzéseket tett az ott tartózkodókra, ököllel belevágott egy falon függő képbe, s a szemtanúk szerint többször lefejelte a pultot, ezáltal szerezve általános megbecsülést a labdarúgásnak, azon belül is az edzői hivatásnak. A pápai bíróság végül garázdaság és rongálás miatt öt hónapos felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Vébert, írta szerdán a Nemzeti Sport.

Mindezek kapcsán örömmel állapítható meg, hogy bár az NB1 színvonala hagy némi kívánnivalót maga után, a magyar futball kétségkívül jó kezekben van.

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább