Magyar futballedzők botrányai

Magyar futballedzők botrányai

, ktn

Top15

László Csaba lábtörésre biztatta játékosait, Csertői belerúgott edzőtársába, Bognár György kaszinózott. Az elmúlt húsz esztendő botrányhőse az edzők és futballvezetők között mégis Mészöly Kálmán.



1. Bozsik, Détári és a videó

"Tétmérkőzésen legutoljára 1993. májusában győztek: akkor Tallinnban 1-0-ra verték Észtország csapatát" - írtuk az ellenfélről a Málta-Magyarország elleni 2006-os Eb-selejtező előtti beharangozónkban. Megéreztünk valamit, Málta éppen Magyarország ellen írt történelmet a 2-1-es győzelemmel, egy megyei bajnokik színvonalát idéző mérkőzésen. A Bozsik-Détári kettős is megyekettes színvonalon dolgozott: több lap állítja, hogy elmaradt például a meccs előtti videózás. Végül a szövetség vezetői menesztették a bukott trénereket.

2. Mészöly Kálmán a repülőtéren (Budapest)
"Dobjanak ide egy követ, vagy üssenek agyon, a büdös Úristenit neki" - hisztériázott a Ferihegyi repülőtéren Mészöly Kálmán. A szurkolók azonban nem dobtak követ, s nem is ütötték agyon Mészölyt, aki ezekkel az elegáns szavakkal kommentálta a 2012-es Eb megrendezésére irányuló magyar pályázat bukását. Sajnos a "mocskos, szar cédulán" Lengyelország és Ukrajna neve szerepelt, a magyar pályázat nulla szavazatot kapott.

Bővebben a focitippen >>>

3. Mezey György és Irapuato

A magyar válogatott az 1986-os világbajnokságon 6-0-ra kikapott a Szovjetuniótól. Az akkori futballvezetés - élén Mezey György szövetségi kapitánnyal - azóta sem adott elfogadható magyarázatot arra, mi történt a csapattal Irapuatóban. A játékosok már az első percekben rosszullétre panaszkodtak, Sallai Sándor például úgy fogalmazott, hogy "látja a szovjet kaput, de az mozog". A fizikai összeomláshoz az is hozzájárulhatott, hogy a Mezey-team - a vébén résztvevő csapatok közül egyedüliként - a déli forróságban tartott edzéseket a futballistáknak.

4. László Csaba és a lábtörés

A 2005-ös Magyar Kupa döntőjében a Sopron 5-1-re győzött a Ferencváros ellen. A zöld-fehérek a második félidőben ámokfutást rendeztek a pályán, a horvát bíró három játékost is kiállított tőlük. Ebben kulcsszerepe volt a trénernek is: "Törjétek el a lábát!" - tüzelte futballistáit a Nemzeti Sport tudósítója szerint László Csaba, a Fradi akkori edzője. László a fegyelmi tárgyaláson mindent tagadott, ennek ellenére a bizottság kizárta az FTC-t a kupasorozat következő idényéből.

Bővebben a focitippen >>>

5. Mészöly Kálmán és Afrika

"Egyik-másik épphogy leugrott a fáról Afrikában, és már itt van" - poénkodott a magyar bajnokság színesbőrű idegenlégiósain Mészöly Kálmán. De ezen a tréfán csak Tornyi Barnabás röhögött teliszájjal - Mészölyt néhány nap múlva kitessékelték az MLSZ-ből (azóta ismét a szövetségnél kapott állást). A Burkina Fasóval holtversenyben az 57. helyen álló Magyarországot jelenleg tíz afrikai válogatott előzi meg a világranglistán.

Bővebben a focitippen >>>

6. Mészöly Kálmán a repülőtéren (Reykjavík)

"Gyere ki a vonalhoz bazmeg!" - emlékeztette a taktikára a csereként beállított Hamar Istvánt az 1995 júniusában rendezett Izland-Magyarország (2-1) mérkőzésen Mészöly Kálmán. Ez azonban csak a kezdet volt, a reykjavíki repülőtéren ugyanis Mészöly lefejelte az őt szidalmazó magyar kamionsofőrt. "Egy kamionsofőr megtámadott, én pedig beintettem neki" - ismerhettük meg Mészöly verzióját a Nemzeti Sportból.

7. Egervári Sándor és a ciprusi csapás
2001 nyarán a ciprusi Olimpiakosz Nicosia 4-2-re győzött a Dunaferr elleni, Győrben rendezett UEFA-kupa visszavágón, így az egyik legkínosabb magyar kupakudarc Egervári Sándor nevéhez fűződik. A ciprusi csapatnak ez volt az első nemzetközi győzelme (és továbbjutása) története során. A lapok már másnap bundát emlegettek, 2009 novemberében pedig kiderült, hogy szerb maffiózok valóban megkeresték Salamon Miklóst, a dunaújvárosiak akkori középhátvédjét. Salamon erről szólt Egervári Sándornak, és nem is lépett pályára a mérkőzésen. A Dunaferr vezetői az ügyben nem tettek feljelentést, Egervári pedig azóta sem hajlandó nyilatkozni az ügyről.

Bővebben a Nemzeti Sporton >>>

8. Csertői Aurél és Bódog Tamás párbaja
2009 augusztusában rendezték a Haladás-Videoton bajnokit, ami a 4-3-as hazai győzelem ellenére sem a játékról maradt emlékezetes. Hanem a meccs végi balhéról, amelyben Csertői Aurél, a Haladás edzője egy jól irányzott karaterúgással tette harcképtelenné Bódog Tamást, a fehérváriak másodedzőjét. Csertői az eset után is machó maradt: "Ha a Fradi-pályán valaki a hazai edzőt inzultálja, azt úgy megvernék, hogy haza sem talál" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón.

9. Bognár György és a kaszinó

Futballistaként Bognár Gyuri a kedvencünk volt, játékszenvedélye azonban 2005-ben kis híján börtönbe vezette. Bognár a Matáv FC Sopron ügyezetőjeként több mint 10 millió forinttal rövidítette meg a klubot, s a bíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban, valamint szintén egy rendbeli okirat-hamisításban találta vétkesnek. Az első fokú ítéletben Bognár két év börtönbüntetést kapott, a jogerős döntést követően ez öt év felfüggesztett börtönbüntetésre "finomodott". Legalább azt tudjuk, hová lett a pénz: Bognár 2004 januárja és júniusa között összesen 78 alkalommal tett látogatást a Casino Sopronban.

Bővebben a Nemzeti Sporton >>>

10. Várhidi Péter és a 0-8

Kínos volt a moldávok elleni 0-3, s kínosak voltak a csapat fejlődéséről szóló nyilatkozatok is, miközben a magyar válogatott az Eb-selejtezőcsoport hatodik helyén végzett 2007 őszén. A legkínosabb mégis az volt, amikor 2008 szeptemberében Várhidi Péter csapata, a magyar U21-es válogatott 8-0-ra kikapott Szerbiától. Azóta kiderült, hogy talán nemcsak a belgrádi forróság kábította el a fiúkat: Pintér Ádámot a mérkőzés előtt valaki felhívta telefonon, és azt kérte tőle, játsszon vereségre. A mérkőzés bundagyanússá vált, Várhidi Péter pedig a maga módján kitálalt. Az egykori kapitány szerint játékosai - Filkor, Vass és Zsidai kivételével - csak lézengtek a pályán a nagy hőség miatt.

Bővebben a Sport Gézán >>>

11. Verebes József és a Benfica

Verebes József második kapitányságának korszaka 1993/94 fordulójára esett. A csapat tíz mérkőzést játszott az irányításával, amelyek közül csak egyet nyert meg (Luxemburg 1-0), hetet elveszített. Ezek közül a legemlékezetesebb a hollandok elleni 1-7 volt. Az élénk fantáziájú Verebes a Rába ETO trénereként élte fénykorát, s saját bevallása szerint 1986-ban a Benfica kínált neki vezetőedzői állást.

12. Kisteleki kontra Bicskei
Bicskei Bertalan 2009 februárjáig vezette az MLSZ edzőképzését, majd lemondott posztjáról, s indoklásként írott levelét a Nemzeti Sport is közölte. "A viselkedés önhitt, a vezetési stílus arrogáns, a megnyilvánulások etikátlanok" - írta korábbi munkatársairól Bicskei Bertalan, és a válasz sem maradt el. Kisteleki István, egykori MLSZ-elnök egy interjúban árulással vádolta meg Bicskeit, majd elegánsan szóba hozta, hogy Bicskei Bertalan még akkor is megkapta az összes járandóságát, amikor rákkal küzdött.

Bővebben a Sporthíradón >>>

13. Fitos József és a nemiszerv
"Te hülye kis geci, szétverem a fejedet" - üvöltötte Szedlák Balázs játékvezetőnek Fitos József, a Honvéd egykori válogatott futballistája egy Szentendre-Piliscsaba mérkőzést követően. A bíró szerint a hazaiak edzője később "megcsavarta" a nemi szervét is. Fitos szerint mindez rágalom: "Vérlázító! Ha én lefejelek valakit, annak nyoma lenne. Mutassa be a látleletét! Bármilyen felfokozott idegállapotban vagyok, tettlegességig nem fajulok" - nyilatkozott a Sporthíradónak az edző, aki a vendégek szerint "hülye buzi kolompároknak" nevezte őket. A higgadt Fitos az U16-os csapat edzője Szentendrén.

Bővebben a Sporthíradón >>>

14. Véber György és a Teddy Bear

Békés kávézásnak indult, botrány lett belőle. Véber György, a pápai futballcsapat vezetőedzője 2010. február 13-án egy ismerősével meglátogatta a pápai Teddy Bear nevű helyet, ahol a szemtanúk elmondása szerint mindenkibe belekötött, ököllel vágott egy falon lévő képbe, többször lefejelte a pultot, majd távozás közben belerúgott az ajtóba. Az ámokfutás végén mindössze 22 500 forintos kár keletkezett, de a pápai bíróság így is öt hónapos, felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Vébert.

Bővebben a Blikk.hu-n >>>

15. Urbán Flórián, a "forradalmár"

2006. szeptember 18-án zajlott a Magyar Televízió székházának "ostroma", amelynek során a Gyurcsány Ferenc ellen tüntetők "bevették" a Szabadság téri épületet. A Blikk által nyilvánosságra hozott fotó szerint Urbán Flórián is ott volt az ostromlók között - emiatt az akkoriban az RTL Klubnál szakkommentátorként dolgozó exedzőt azonnal kirúgták a tévécsatornától. "A tüntetésen békés szándékkal voltam jelen, a rombolásban, garázdaságban részt nem vettem, kizárólag véleményemnek adtam hangot, ahogy azt sokan mások is tették" - olvashattuk az eset után Urbán közleményét az nb1.hu oldalon.

Bővebben a comment.blog.hu-n >>>

(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább