Magyar partjelző a világelitben

Magyar partjelző a világelitben

, focitipp.hu

Azt mondja, a futballbírók és a partjelzők szemének úgy kellene működnie, mint egy miniatűr fényképezőgépnek, ami mindent rögzít. Optikája egyébként is különleges: előre néz, de közben pontosan látja, mi történik oldalt.



Mialatt az interjú készül, legalább harmincan köszönnek neki, vagy messziről kiabálják, hogy "Neked szurkoltunk a vébén, Gabi!" Mosolyogva int vissza mindenkinek. Napjaink leghíresebb magyar partjelzőjével, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon remekül teljesítő Erős Gáborral Esztergomban beszélgettünk.


eros44.jpg
Erős Gábor 1975-ben született Esztergomban. Eddig közel száz
nemzetközi mérkőzésen - például olimpiai döntőn és világbajnoki elődöntőn
- működött közre partjelzőként, Kassai Viktor asszisztenseként. 

A futballmeccseken nem a partjelző a legnépszerűbb személy. Soha nem fordult meg a fejében, hogy befejezi, mert nem bírja tovább hallgatni a szitkokat?
Ha csak ebből indulnánk ki, akkor senki sem menne el BKV-ellenőrnek vagy rendőrnek, senkiből sem lenne politikus. Aki partjelző akar lenni, annak iszonyatosan nagy akaraterőre és kitartásra van szüksége ahhoz, hogy ne vegye észre mindazt, amit rá zúdítanak a nézők. Ezt meg kell tanulni elviselni. A szurkoló azért vesz jegyet a meccsre, hogy önfeledten drukkoljon, s ebbe az is beletartozik, hogy néha kiadja a dühét. S még mindig jobb, ha a lelátón üvölt, mintha otthon üvöltene a családdal.

Ki lehet zárni az ilyen külső tényezőket?
Ki kell zárni. Többen kérdezik tőlem, hogy miként viseltük el Dél-Afrikában a vuvuzelák hangját a meccsek alatt, és alig hiszik el, hogy semmit nem érzékeltünk az egész zümmögésből. Már az edzéseket is úgy tartottuk, hogy a hangszórókból a vuvuzela hangja szólt. Szoktattuk magunkat a zajhoz, hogy a meccseken ne zavarjon bennünket.

De arra fel kell készülni, hogy váratlan szituációk bármikor adódhatnak.
Hogyne. Rögtön az első "megye-egyes" meccsemen beszaladt egy meztelen nő a pályára. Meg kellett várni, amíg leviszik.

Egy partjelző kommunikál a játékosokkal?

Ritkán. Csak amennyire kell.

Vannak az ún. "beszólogatós" játékosok, akik minden ítéletet vitatnak, minden beintett lesnél üvöltenek, hogy nem volt az. Ilyenkor válaszol nekik?
Nem a partjelző feladata az, hogy rendre utasítsa a futballistákat. Általában annyit válaszolok nekik, hogy méteres les volt, esetleg figyelmeztetem őket arra, hogy a leshelyzetet megítélni az én feladatom, az övék pedig az, hogy futballozzanak.

Hogyan zajlott a világbajnokságra való felkészülés?

Minden héten jelentést kellett írnunk az egészségi állapotunkról a FIFA orvosi stábjának, és három hónappal a vébé előtt Zürichben alapos kivizsgálásnak vetettek alá bennünket, hogy bírjuk-e majd a terhelést a megváltozott időjárási körülmények között, a dél-afrikai télben. Véleményeznünk kellett különböző, videófelvételen kapott meccsszituációkat, de előfordult az is, hogy szabálytesztet töltettek ki velünk. Összpontosításokra jártunk, szemináriumokon vettünk részt, kéthetente elküldtük a részletes edzésnaplónkat, ilyesmik.

eros41.jpg  
Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó

Mi a partjelző legfontosabb feladata?
A leshatár felügyelete. Ezt a FIFA instruktorai is hangsúlyozzák. Ha elkezdeném nézni a meccset, akkor könnyen „belebambulnék”, és kimaradnának a részletek, nagyobb volna a hibázási lehetőség. Végig összpontosítani kell, "lefotózni" az eseményeket. A partjelző szemének úgy kellene működnie, mint egy miniatűr fényképezőgépnek.

A meccsek után könnyen alszik el?

Ha nem hibáztam, akkor igen. Vitás szituációknál rohanok haza újranézni a meccset, esetleg Viktorral (Kassai Viktor játékvezető, akivel Erős Gábor több mint tíz éve dolgozik együtt – a szerk. megj.) kielemezzük a felvételeket.

Megkerülhetetlen kérdés: segítene a futballnak a videóbíró?
Nem egyértelmű, hogy ez miként működne, ráadásul mindig lesznek olyan szituációk, amelyekről még a videófelvétel visszanézése után sem lehet majd 100%-os biztonsággal megállapítani, hogy mi is történt.

Rivalizálnak egymással a játékvezetők? Amikor az uruguayi Jorge Larrionda asszisztense hibázott az angol-német mérkőzésen Frank Lampard lövésénél, akkor mire gondolt? A fejét fogta, vagy azért ott motoszkált valahol az a gondolat is, hogy ezáltal jobb pozícióba kerülhet a magyar trió?

A vetélytársainkról van szó, de egyben a barátainkról is. Nem örülünk annak, ha tévednek. Például az említett uruguayi bírókkal nagyon jóban vagyunk. Vagy az angol Howard Webbel is, akit sikerült megtréfálnunk a vébé alatt: egy nehéz követ csempésztünk a táskájába, mielőtt a reptérre indult volna. Utólag vette észre. Nevetett egy jót.

Nyilván más egy tét nélküli magyar bajnokit vezetni áprilisban, mint egy sorsdöntő BL-meccset, ahol egyetlen hiba eurómilliókról dönthet. Érzik azt, ha nagyobb a tét?

Mi minden mérkőzésre azzal megyünk ki, hogy nem szeretnénk hibázni. Nem tehetünk különbséget a mérkőzések között. Mindig is az volt az elvem, hogy teljesen mindegy, kölyökmeccsen vagy vb-meccsen vezetek-e, ugyanolyan komolyan kell venni.

A világbajnokságon négy mérkőzést vezettek. Melyik volt a legnehezebb?

Talán az USA-Ghána nyolcaddöntő. Az amerikaiak előző meccsein volt néhány játékvezetői tévedés, Ghána pedig akkor már az utolsó afrikai csapatként maradt versenyben, s ahogy a meccs előtt kinéztem a lelátóra, láttam, hogy ott ül Sepp Blatter, Michel Platini és számos híresség. De összességében mindegyik meccsünkre jó minősítést kaptunk, és ez a legfontosabb.

Most, hogy ilyen remekül helytálltak a vébén, megváltozik a megítélésük a hazai meccseken? Nem szól majd olyan hangosan a szidalmazó kórus, nem repülnek az öngyújtók?

Mi voltunk az első magyar játékvezetői trió, amelyik világbajnoki elődöntőt vezethetett, s tettük ezt minimális hibaszázalékkal. Ez tény. De nem szabad elfelejteni, hogy a szurkoló az szurkoló. Elég lesz egyszer hibáznunk, és a drukkerek újra megtalálnak bennünket. A népszerűségünk szerintem addig tart, amíg elmegyünk egy NB1-es meccsre.

Hogyan hangzik a hitvallása?
Nem az a nagy dolog az életben, ha sohasem esünk el, hanem az, ha mindig fel tudunk állni.

Erős Gábor mérkőzései a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon partjelzőként:


Csoportkör: Brazília–Észak-Korea 2:1
Csoportkör: Mexikó–Uruguay 0:1
Nyolcaddöntő: Egyesült Államok–Ghána 1:2 (hosszabbítás után)
Elődöntő: Németország–Spanyolország 0:1


gazdag.józsef

[Az interjú eredetileg a pozsonyi Új Szó című napilapban jelent meg.]
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább