Újabb Gera-mágiára várva

Újabb Gera-mágiára várva

, ktn

Angol-magyar huszonkettedszer. A Wembleyben két újjáalakuló csapat találkozik egymással: Anglia fiatal játékosokkal, Magyarország új szövetségi kapitánnyal próbálkozik.



Feszült hangulatban

lévő angol válogatottal találkozik szerda este a magyar nemzeti tizenegy. A végső győzelemre is esélyesnek tartott angol csapat már a nyolcaddöntő után búcsúzott a világbajnokságtól, az eredménynél pedig csak a mutatott játék keltett nagyobb csalódást. Fabio Capello csodával határos módon megúszta a kirúgást, és a válogatott körüli hangulat nem mondható felhőtlennek. A 23 fős keret két tagja, Wes Brown és Paul Robinson az edzőtáborba vonulás helyett inkább bejelentette visszavonulását a nemzeti tizenegytől. A csapat hétfői edzésén ráadásul öten (Frank Lampard, John Terry, Darren Bent, Glen Johnson, Gareth Barry) sérülésre hivatkozva meg sem jelentek, de csak Bentnek kell kihagynia a mérkőzést is.

Kritikák érik

Capello válogatási elveit. A kapitány több olyan futballistát is meghívott a csapatba, aki még klubcsapatában sem bizonyított. Kieran Gibbs vagy Jack Wilshere (mindkettő Arsenal) a jövő reménysége, de több angol szakember szerint meghívásuk korai volt: Gibbs 11, Wilshere mindössze 2 Premier League mérkőzésen játszott az Arsenalban. Az olasz edzőnek a hitele forog kockán: miközben most lázasan fiatalít, a vébére induló keretbe nem hívta meg Theo Walcottot (az Arsenal szélsője a magyarok ellen ott van a csapatban). S hogy teljes legyen a káosz: Capello ezúttal esélyt ad Bobby Zamorának, a csatár Magyarország ellen debütálhat a háromoroszlánosok mezében, 29 évesen.


Fabio Capello új korszakot nyitna

az angol válogatott életében, a BBC egyik blogja pedig - talán célzásként - a londoni 6:3-ra emlékeztet. Jonathan Stevenson nosztalgikus írása szerint a magyar labdarúgás egyszer már új korszakot nyitott az angol futball számára azzal a legendás mérkőzéssel, amelyen Anglia 90 év után először kapott ki hazai pályán nem-szigetországi válogatottól. "A valaha volt legjobb csapat, amelyet láttam" - jellemezte Puskásékat Jackie Sewell, aki játszott a Wembleyben. Másokat sem hagyott hidegen az Aranycsapat varázslata. A blogíró idézi Sir Stanley Matthews szavait, aki szerint a magyarok az erőfocit ötvözték a dél-amerikai látványossággal. A meccset élőben nézte végig a lelátóról a későbbi angol szövetségi kapitány, Bobby Robson is: "Mintha a Marsról jöttek volna" - áradozott egykor a nemrég elhunyt Robson a mágikus magyarokról.


Mágikus volt az is, amit Gera Zoltán művelt

a Fulham hétvégi felkészülési meccsén. A támadó 1:1-es állásnál az utolsó félórában jutott szóhoz a Werder Bremen ellen, s előbb 12 perc alatt szerzett három gólt, majd adott egy gólpasszt - tette mindezt törött lábujjal. Gerát a tripla óta a Liverpool is szívesen leigazolná, de még ennél is jobb hír, hogy a 31 éves játékos ott lesz a magyar válogatottban is - az Erwin Koemannal történt afférja óta először. Egervári Sándornál Gera ismét megkapta a csapatkapitányi karszalagot, a magyar szurkolók már csak abban reménykedhetnek, hogy a támadó a válogatottban a fulhami formáját hozza. Valljuk be, a Koeman-érában erre ritkán volt példa.


Egervári okozott meglepetéseket

a keret kihirdetésével. Kimaradt az elmúlt időszak emblematikus figurája, Torghelle Sándor, mivel az új kapitány "más típusú támadójátékot" szeretne megvalósítani, mint elődje. Az U20-as vb-hősök közül csak Koman Vladimir és Elek Ákos léphet pályára Anglia ellen, a többiek (például Vass Ádám vagy Németh Krisztián) a bosnyákok elleni U21-es Eb-selejtező miatt maradtak ki a nagycsapatból. Mindez felvet egy kérdést: vajon az utánpótlássikerek hajszolása helyett nem lenne-e jobb a 20-22 éves futballistákat bedobni végre a mélyvízbe a felnőttek között is?


Egymás ellen


A magyar válogatott idegenben utoljára a londoni 6:3 alkalmával nyert Anglia ellen, s az utolsó magyar győzelemre is kereken ötven évvel ezelőtt került sor, akkor a Népstadionban 2:0-ra vertük az angolokat Albert Flórián duplájával. Az elmúlt fél évszázadban csupán két döntetlennek örülhettünk. 1988-ban 0:0-val zárult a két csapat barátságos mérkőzése (Détári kapufát lőtt), 1999-ben pedig Bicskei Bertalan csapata Hrutka János szabadrúgásgólja révén harcolta ki az 1:1-es döntetlent. Az említett két döntetlen mellett az angolok 14, a magyarok 5 alkalommal győztek.


A focitipp.hu szöveges közvetítést ad a találkozóról.


(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább