Németh Krisztiánék új életet kezdhetnek!

Németh Krisztiánék új életet kezdhetnek!

, ktn

Az U21-esek kikaptak Walestől, majd ikszeltek Boszniával, s nem jutottak ki az Eb-re. Véget ért egy álom?



Nem járt sikerrel az Eb-részvételre pályázó U21-es válogatott, amely 1-0-ra kikapott Walestől a Sóstói stadionban, majd a Bosznia elleni Üllői úti 0-0 után eldőlt, hogy Róth Antal csapata nem juthat ki az Eb-re. A játék mindkét meccsen halvány volt. A szombati ellenfél ideális volt a kemény, rakkolós, fantáziátlan walesi tizenegy személyében. Feltűnő volt azonban a koncentrációhiány: a mieink többször is létszámfölényes helyzetet puskáztak el, s a hajrában csak Gulácsi bravúros védéseinek köszönhettük, hogy a különbség nem lett nagyobb. A bosnyákok elleni pesti meccsen már a letargia uralkodott - a mieink ötlettelenül, fantáziátlanul támadgattak, a kilencven perc pedig egyszercsak eltelt, mindenki megázott.

A búcsú immár végleges ettől a garnitúrától. Az elsősorban Gulácsi Péter, Németh Krisztián, Koman Vladimir és Debreceni András nevével fémjelzett korosztály "kirepült". A szomorkás zárás ellenére ne feledjük: az elmúlt negyedszázad legeredményesebb ifjúsági generációjáról beszélünk. A sztori - legalábbis a közvélemény figyelme előtt - 2006-ban indult, amikor az U17-es válogatottunk (benne az említett négy focistával) kiharcolta a részvételt a luxemburgi Európa-bajnokságon. Komanék a nyitómeccset egy peches góllal elveszítették a későbbi győztes oroszokkal szemben, s mivel a spanyolokkal szemben is alulmaradtak, csoportharmadikként estek ki a nyolccsapatos tornáról. A gárdát ekkor még Both József irányította - mondhatjuk, hogy ő volt a gárda egyik szülőatyja.


Interjú Both Józseffel >>>


A következő kontinenstorna már sikert hozott - immár Sisa Tiborral a kispadon. A csehországi U19-es Európa-bajnokság csoportkörében győzelem a bolgárok ellen (1¬-0, Németh), győzelem a spanyolok ellen (1-0, Nagy), majd vereség Németországtól (1-2, Simon). A csoportmásodik hely eufóriát okozott: a gárda ezzel kvalifikálta magát a 2009-es U20-as világbajnokságra, ami utoljára 1997-ben sikerült a magyar csapatnak. Így már nem fájt annyira az olaszokkal szembeni peches elődöntőbeli vereség sem.


"Jó esély látszik arra, hogy a sportág korosztályos csúcseseményén sem a pofozógép szerepét osztják majd rájuk" - írta az origo a válogatott Eb-bronzérme után az egyiptomi U20-as világbajnoksággal kapcsolatban. A lap nem tévedett, a 2009 őszén rendezett torna végül diadalamenetet hozott. Bár a Honduras elleni 0-3 során a "sétálgató játékosok" (Egervári kapitány kifejezése) megdöbbentették a közvéleményt, hamar kiderült, hogy ez csak kisiklás volt (Dél-afrikai Köztársaság 4-0, Egyesült Arab Emírségek 2-0).


A csoportkör után egészen parádés meccseket játszott a gárda. A cseheket 2-2 után tizenegyesekkel győzte le Egervári Sándor csapata (Gulácsi három labdát is megfogott). A meccset végül nyolc emberrel befejező Olaszország elleni hosszabbításos negyeddöntő (3-2) pedig az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb futballélménye lehetett a magyar szurkolók számára. Az elődöntő Egyiptomban sem hozott szerencsét, Ghána 3-2-re győzött az első félidőt átalvó magyar válogatott ellen, amely a bronzmeccsen javított, tizenegyesekkel verve Costa Ricát. Emlékezetes büntetőpárbaj volt az is: Gulácsi újra háromszor védett.


"Az U20-as válogatottban minden megvan, ami a nagyoknál hiányzik: a csapat tagjai állandó lehetőséget kapnak klubjaiknál (vagy a felnőtteknél, vagy a korosztályos csapatban) és nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket" - ezzel a szavakkal engedte útjára a válogatottat Egyiptomba az akkori MLSZ-elnök, Kisteleki István. A helyzet azóta jócskán megváltozott. Az akkori kulcsemberek közül Debreceni Andráson (Honvéd) kívül szinte senkinek sincs biztos helye a klubjában. Németh most az Olimpiakosznál próbálkozik, Koman a kispadra sem nagyon fér fel a Sampdoriánál, Futács (Ingolstadt), Dudás (Paks) és Simon András (Liverpool) neve lassan feledésbe merül. A tavalyi álomról ("cseréljük ki a sikeres U20-as csapatot a nagyválogatottra") kiderült, hogy tényleg csak álom.


Nem feltétlenül tragédia a kiesés. Így ugyanis nem hajszoljuk tovább az ifi Eb-s álmokat, vagy az olimpiai sikereket. Ezek a mai fociban sokkal kevesebbet érnek, mint egy vb- vagy Eb-kvalifikáció. A 2012-es olimpiára való készülés, a „csapat együtt tartása" újabb éveket vett volna el a nagyválogatottól. Az U21-esek búcsúja azt jelenti, hogy a csapat legjobbjai végre odakerülhetnek, ahová valók: a felnőttek közé. Gulácsi, Németh, Vass, Varga és még néhány társuk már régóta érett arra, hogy közöttük viselje a címeres mezt. Ahogy ezt egykori vezérük, Koman Vladimir is bizonyította Moldova ellen.


A csapat az U21-esek Eb-selejtezőin szerepelt utoljára "ificsapatként". A kezdeti tagok közül többen lemorzsodtak (Présinger, Busai, Nikházy), jöttek viszont olyanok, akik elsősorban az NB1-ben bizonyítottak (Lencse, Korcsmár). Az olaszok hazai legyőzése szép eredmény volt, de Róth Antalék végül csak a csoport harmadik helyén végeztek Olaszország és Wales mögött. S ami még árnyalja a képet: az elmúlt években egyre több botrány is övezte a csapatot, gondoljunk csak a Van Buuren-korszak kínos eredményeire (Szlovákia 1-4, Wales 1-4), vagy a Szerbia elleni 0-8-ra. Ráadásul az utóbbi két meccsről később az is kiderült: bundagyanús...


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább