Füstbombák a dunaszerdahelyi Sport utcában

Füstbombák a dunaszerdahelyi Sport utcában

, focitipp.hu

"Ti a tolvajokat véditek?" - kérdezte egy DAC-drukker az előtte álló rohamrendőrtől. A rohamrendőr nem válaszolt, csak gumibotjával mutatta, hogy jobb lesz betartani a két lépés távolságot.



Szombat este volt, néhány perccel a zártkapus DAC-Slovan után. A stadion előtt drukkerek ácsorogtak; előbb kórusban szidták a klubvezetést, majd görögtüzeket és füstbombákat gyújtottak a sötétben. A fáklyák fénye visszaverődött a rohamosztagosok pajzsáról.

dac2.jpg


Nyilván nem lett volna ekkora felhajtás a Sport utcában, dühből hajított sörösüvegek sem törtek volna szét a kerítésen, s talán még kommandósok sem érkeztek volna nagyszombati jelzésű furgonjaikkal, ha az MFK Dubnica az ellenfél. Csakhogy szombat este a Slovan játszott Dunaszerdahelyen, az a csapat, amely az 1992-es pozsonyi magyarverés óta az első számú rivális a csallóközi szurkolók szemében, s ez az érzés csak fokozódott a 2008. november 1-jei brutális rendőrattak után (itt jegyezzük meg: a belügyi szervek csak ígérték, de azóta sem mutatták be a rendőri beavatkozás jogosságát alátámasztó videofelvételt).

dac1.jpg 



Így már érthetőbb, miért fájlalták annyira a DAC-drukkerek, hogy lemaradtak "az évtized meccséről", s nem láthatták, ahogy csapatuk - hazai pályán tizenhét hosszú év után! - legyőzi a Slovant. Méghozzá szenzációs játékkal. Nem láthatták, ahogy kedvenceik szinte önkívületben futballoznak a hajrá perceiben, ahogy belevetődnek a lövésekbe, ahogy megküzdenek minden labdáért (Mišo Gašparík micsoda spíler!), ahogy csúsznak-másznak, hajtanak, elszántan harcolnak - s végül hátrányból felállva 2-1-re győznek.

A Ligás Klubok Uniójának nyilván nem volt igaza, amikor stadionbezárással büntette a dunaszerdahelyi klubot - ezzel ugyanis nem a klubvezetést, hanem a DAC-szurkolókat büntette, őket fosztotta meg egy életre szóló élménytől. A stadionon kívül rekedt csallóközi drukkerek elhivatottságát jelzi, hogy sokan a túloldali kapu rácsai mögül nézték végig a meccset (pedig onnan csak a pálya egy szegletét láthatták). S mit szóljanak azok, akik a szezon előtt jóhiszeműen megvásárolták az egész évre szóló bérletüket, mégis lemaradtak a legfontosabb mérkőzésről? Hibás döntés, nem vitás.

dac3.jpg 


Csakhogy a dunaszerdahelyi klub hónapok óta tudta, hogy mi az ábra: ha nem lesz kamerarendszer, akkor az LKU bezáratja a stadiont. Több hónap állt a klub rendelkezésére, hogy orvosolja a helyzetet (felszereltesse a kamerákat, például), mégis csak az utolsó napokban próbált (joghézagokra hivatkozva) megoldást találni.

A DAC-nak igaza van abban, hogy arcfelismerő szoftver nélkül a kamerarendszer mit sem ér (ennek hiányában beléptetéskor képtelenség kiszűrni az előzőleg rajtakapott rendbontókat), viszont ezt a kifogását nem "éjfél előtt öt perccel", hanem hónapokkal korábban kellett volna kommunikálnia az LKU felé. "Ez öngól" - vallotta be a mérkőzés után a hazai csapat legjobbja, Michal Gašparík is, aki szerint a kamerákat előbb-utóbb úgyis fel kell szerelni, s akkor talán megérte volna előbb, hiszen a Slovan elleni meccsen csak a jegyeladásból összegyűlhetett volna 30-40 ezer euró...

dac4.jpg

Fotók: Somogyi Tibor, Új Szó

Akárhogy is van, ezek után a dunaszerdahelyi klub részéről az volna a minimum, ha a következő hazai mérkőzésre - ha nem lesz zártkapus az is - ingyenes belépést biztosítana a szurkolóknak, akik meg lettek fosztva egy DAC-Slovantól. Pedig egészen jó iramú, hajtós, becsülettel végigküzdött meccs volt. Kár, hogy senki sem látta.

(Gazdag József, Új Szó)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább