Juhász listája: 1. Gera, 2. Király, 3. Dárdai

Juhász listája: 1. Gera, 2. Király, 3. Dárdai

, focitipp.hu

Precíz, megbízható, gólerős középhátvéd, akinek az árát hatmillió euróra taksálja a Transfermarkt. Az utóbbi 10 év legjobb magyar futballistájává választott Juhász Rolanddal beszélgettünk.



Az elmúlt évtized legjobb magyar futballistájává választottak. Ennek a "tíz évnek" egészen komoly hangzása van.
Igen, én is így érzem, és annál jobban örülök. Voltam már az Év fiatal játékosa, az MLSZ tavaly nekem ítélte a "magyar aranylabdát", de ilyen rangos elismerést még nem kaptam. A tíz év mégiscsak tíz év.

Juhász Roland
Fotók: Somogyi Tibor/Új Szó

Te is részt vettél a szavazáson?
Nem.

Kire szavaztál volna?
Gerzsonra (Gera Zoltán beceneve – a szerk.). Gerzson, Király Gabi, Dárdai Pali. Az elmúlt tíz év alapján nálam ők végeztek volna az első három helyen. Amikor kiderült, hogy Király a harmadik, Gerzson meg a második, akkor már a Dzsudzsi bökdösött, hogy "biztos te leszel az első", rá is szóltam, hogy "hagyjál már!" De nagyon örültem, persze. Azóta is kapom a gratulációkat. Olyanok is üzennek, akik nem figyelik annyira a focit, de erre az "elmúlt évtized legjobbja" kifejezésre felkapták a fejüket.

Pedig tíz évvel ezelőtt, 2002-ben még a BKV Előre mezét húztad magadra vasárnaponként... Emlékszel még azokra a meccsekre?
Hogyne, mindegyikre. Ha szombaton kevesebb szerepet kaptam az MTK-ban, akkor vasárnap ún. kettős játékengedéllyel a BKV Előre csapatában léptem pályára. A REAC ellen még gólt is rúgtam.

Ez a hatodik szezonod a belga Anderlechtben, de nem kezdődött valami jól: nem jutottatok be a BL-csoportkörbe, két meccsen két vereség az Európa Ligában, legutóbb pedig a bajnokságban szenvedtetek súlyos vereséget (1-5) a Standard Liége elleni rangadón.
Minden vereség bánt, de nem kell tragédiaként fölfogni a liége-i meccset sem. A bajnokságban egy év után kaptunk ki idegenben, ráadásul februártól húztunk egy veretlenségi szériát, zsinórban 24 mérkőzésen nem kaptunk ki (az Anderlecht mérlege februártól októberig a belga bajnokságban: 18 győzelem, 6 döntetlen, 0 vereség, 58:12-es gólarány - a szerk.), úgyhogy nincs okunk a panaszra. Liége-ben az ellenfélnek minden lövése beakadt, pedig a helyzetek alapján 5-1 helyett 5-7 is lehetett volna. De azt mondom erre, ha ezentúl is csak minden huszonötödik meccsünkön kapunk ki, akkor az abszolút rendben van.

Tavaly borzalmas szabálytalanság történt a Standard–Anderlecht mérkőzésen: csapattársad, a lengyel Marcin Wasilewski kettős nyílt lábszártörést szenvedett Axel Witsel brutális belépője nyomán. Az Anderlecht-drukkerek felemlegetik még Witselnek ezt a jelenetet?
Nincs olyan meccs, hogy ne hangozna el Witsel neve valamilyen rigmus részeként. A következő egymás elleni találkozón aztán nekem is odalépett Witsel, az is brutális mozdulat volt; szerencsére lábtörés nélkül megúsztam, de a stoplijai maradandó nyomokat hagytak a sípcsontomon.

Pedig egy fiatal, tehetséges spílerről van szó, Witselt 2008-ban - 19 esztendősen - az Év játékosává választották Belgiumban...
Így van, talán éppen ezért kapott olyan enyhe büntetéseket a durva szabálytalanságai után. De ne ítélkezzünk, a sors egyszer mindenkit utolér. Őt is.

Ezen a legutóbbi bajnokin saját csapattársaddal, a cseh Jan Polákkal fejeltél össze.
Valahogy rám járt a rúd az utóbbi hetekben. Egy hónapja úgy könyökölt le a kapus, hogy betört a fejem, öt öltéssel varrták össze, egy varrat még van benne. Emitt van egy másik könyökös, emlék a Hajduk Split elleni meccsről. Aztán olyan mélyen aludtam otthon, hogy lefejeltem az éjjeliszekrényt, most meg a Polákkal fejeltem össze. Csupa seb vagyok.

Az Anderlechtben négy cseh csapattársad is van: Polák, Mazúch, Mareèek és Lecjaks. Velük milyen a viszonyod?
Nagyon jó. A csapatból Mazúch a legjobb barátom, szintén belső védő, ő a szobatársam is. De a többi cseh sráccal is jól kijövök. Ők négyen, a lengyel Wasilewski meg én - így alkotunk egy "keleti blokkot".

Milyen nyelven beszéltek egymással?
Angolul.

A meccsekre utolsó előttiként jössz ki az öltözőből. Ez valami rítus?
Igen, annak is nevezhető. Mindig az utolsó előtti vagyok a sorban, és mindig bal lábbal lépek a pályára. Meg van egy sípcsontvédőm, amit tíz éve használok. A múltkor egy reptéren elveszett a táskám, tele értékes dolgokkal. Mondtam a reptéri személyzetnek: semmi más nem fontos, csak azt a sípcsontvédőt kerítsék elő valahonnan. Hál’ istennek megtalálták.

Annak mi a magyarázata, hogy a válogatottban 4-es, az Anderlechtben viszont 23-as mezszámban játszol?
A 23-as a kedvenc számom. Régen a kosárlabdázó Michael Jordan volt a példaképem, s ő is 23-as volt a Chicago Bullsban. A 4-esnek nincs különösebb háttere, ez valahogy megmaradt nekem a válogatottban. Bár, ha jobban belegondolok, anyukám negyedik hó 23-án született…

Juhász Roland


"Juhász győzni akarása példaértékű, ő a csapat vezére" - nyilatkozták a brüsszeli klubvezetők, amikor két hete szerződést hosszabbítottál az Anderlechttel. Pedig a nyáron már azt lehetett hallani, hogy fél lábbal a Bundesligában vagy.

Felmerült néhány csapatnév a nyáron, de nem lesz könnyű dolga annak, aki meg akar szerezni. Sajnos most sem tudtam elérni azt, hogy a szerződésbe belevegyük a fix kivásárlási áramat, márpedig az Anderlecht a nyáron is 7 millió eurót kért értem, ami megfizethetetlen. A jelenlegi gazdasági helyzetben még a sztárklubok sem dúskálnak az anyagiakban. Volt egy csapattársam, az argentin Nicolas Pareja, aki Spanyolországba szerződött, az Espanyolhoz, de most otthagyta a La Ligát, és inkább Moszkvába ment, mert a spanyoloknál is gondok voltak a fizetéssel.

Az Anderlecht manőverei felfoghatók úgy is, hogy mindenáron meg akarnak tartani, ezért kérnek érted megfizethetetlen összeget.
Végül is igen, az valóban örömteli, hogy a klubvezetők és a szurkolók is ennyire ragaszkodnak hozzám.

Budapest vagy Brüsszel a szebb város?
Én mindig Budapest-párti maradok. Brüsszelt is meg lehet szokni, éppen most vettem egy lakást, a külvárosból a belvárosba költözöm. Eleinte meglepett, hogy mennyire vegyes város ez, mindenfajta nációt látni az utcákon.

Milyenek a belga emberek?
Nyugodtak. Néha már zavaró, hogy mennyire azok.

Flamandok és vallonok egyaránt?

A flamandok a higgadtak, a vallonokban már van egyfajta franciás hevesség. És nagyon nem szeretik egymást. Belgiumban három hivatalos nyelv van: a holland, a francia és a német, de ez úgy néz ki, hogy ha Flandriában - vagyis holland nyelvterületen – autózom, s egy benzinkúton mondjuk nem hollandul, hanem franciául szólalok meg, akkor tüntetőleg hollandul válaszolnak vissza.

Bálint, Fazekas, Eszenyi, Urbán, Balog, Mónos, Halmai, Tőzsér... Mivel magyarázható, hogy viszonylag sok magyar futballista szerepelt Belgiumban?
A menedzserek szívesen ajánlják Belgiumot, mert ez egy jó tranzit-ország. A belga bajnokság szem előtt van, Németország, Franciaország, Hollandia és Anglia sincs messze, ha valakinek itt jó szezonja van, arra felfigyelnek.

A futballban megváltoztak a taktikai trendek, ma már az egycsatáros játék dominál, s ezzel arányosan megnőtt a középhátvédek szerepe: a védőknek gólt kell szerezniük. Érzékeled ezt?
Nekem ezzel nincs gondom, mert 20 éves koromig csatár voltam. Az Anderlechtben pedig egyébként is a gólok nagy hányadát védők érik el, tavaly például a balhátvéd Van Damme (azóta a Wolverhampton játékosa - a szerk.) nyolcat rúgott, én hetet, Mazúch négyet, s a jobbhátvéd is ötöt vagy hatot.

Juhász Roland


Mire emlékszel vissza a legszívesebben az utóbbi tíz évből?
Az olaszoknak lőtt gólomra. Vagy a 2002/03-as szezon utolsó meccsére, amikor az én gólommal vertük az Újpestet, s ezzel lett bajnok az MTK. Vagy ahogy tavaly ősszel a svédek és a portugálok elleni meccsre megtelt a Puskás-stadion. Még most is végigfut a hideg a hátamon, ha erre gondolok.

S mi a legszörnyűbb emlék?
A Málta elleni vereség elég mély nyomot hagyott bennem.

A meccsek másnapján elolvasod az újságokat?
Nem nagyon szoktam újságot olvasni. Egy-két embernek adok a véleményére, őket meghallgatom, máskülönben önmagam legszigorúbb kritikusa vagyok.

Vesztes meccsek után tudsz aludni?
Régen sokáig emésztett egy-egy kudarc, de profiként megtanultam, hogy ebben a szombat-szerda ritmusban egyszerűen nincs idő túl sokáig rágódni egy-egy hibán, mert ott a következő meccs, amikor már bizonyítani kell, és nem mehetek ki lehorgasztott fejjel a pályára.

A tavalyi szezonban 61, a tavalyelőttiben 62 tétmeccset játszottál - fizikálisan vagy mentálisan nehezebb megszokni ezt a tempót?
Mentálisan nehezebb. Fizikálisan sem könnyű, de azt mondom, hogy még mindig sokkal jobb hatvan tétmeccset játszani egy szezonban, mint a kispadon ülni, a cserék között. A meccsrutint a legjobb edzés sem pótolja.

Volt olyan csatár, aki ellen különösen nehéz volt játszani?
Kettő is. Drogba és Ibrahimovic. Ők egyszerűen zsenik.

A Tour de France győzteséről, Alberto Contadorról derült ki a minap, hogy tiltott teljesítménynövelő szert használt. A futballban is van dopping?
Biztosan van, de szerintem a futball nem annyira fertőzött, mint például a kerékpársport. Itt a legnehezebb szezonokat is le lehet játszani tisztán. Ha rajtam múlna, keményen büntetném az ilyesmit.

A napokban kezdődött Bochumban a nemzetközi bundabotrány vádlottjainak a pere, a nyomozati anyagban magyar bajnoki mérkőzés is szerepel. Figyelemmel követed ezeket a híreket is?
Igen. Amikor hat éve kikerültem Belgiumba, akkor ott is éppen egy bundaügyet göngyölítettek fel, amiben a Liérse SK volt érintett.

Hogyan lehetne megtisztítani a focit?
Meg kellene szüntetni a sportfogadásokat. De ez nemcsak a futballt érinti, hanem más sportágakat is. Már arról is láttam egy videót, ahogy egy snooker-világbajnok 300 ezer euróért eladta a meccseit, és azt említette a titkos megbeszélésen, hogy nem nehéz melléütni a golyónak. Szomorú, hogy egyre többször hallani ilyesmikről.


Gazdag József
(Az interjú eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.)
*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább