A magyar válogatott 2010-es mérlege

A magyar válogatott 2010-es mérlege

, focitipp.hu

Összeállításunkban felidézzük a magyar labdarúgó-válogatott idei mérkőzéseit, jegyzőkönyvekkel, kiegészítő statisztikákkal. Kész a leltár, tartsanak velünk.



Március 3., barátságos mérkőzés:

Magyarország-Oroszország           1-1 (1-1)

Győr, ETO-Park, 10 000 néző

Gól: 39. Vanczák, ill. 59. Biljaletgyinov

Piros lap: 89. Gyenyiszov (orosz)

Király - Bodnár, Horváth G. (72. Dárdai), Juhász, Bodor (63. Hajnal) - Vanczák, Szélesi - Huszti (63. Koltai), Buzsáky (46. Tőzsér), Rudolf (78. Szalai) - Torghelle.

 

A mérkőzés előtt egy újságírói kérdésre (hogy egy vagy két csatárral játszik-e majd a magyar válogatott) Koeman azt felelte: "Hárommal, mint mindig”. Viccnek kétségkívül jó volt, bár lehet, hogy Koeman úgy gondolta, Torghelle három csatárral is felér... (Cikkünk erről: Fagypont alatt)

 

 

Május 29., barátságos mérkőzés:

Magyarország-Németország          0-3 (0-1)

Puskás Ferenc-stadion, 11 000 néző

Gól: 5. Podolski (11-es), 69. Gomez, 73. Cacau

Király - Bodnár (85. Laczkó), Vanczák, Horváth G., Bodor (46. Tőzsér) - Huszti (72. Priskin), Vadócz, Juhász (72. Szélesi), Koman (88. Lázok), Dzsudzsák - Torghelle (61. Németh K.).

 

A németek 3-0-ra győztek, de akár 6-0 is lehetett volna. Négy újoncot is avattunk, Koman Vladimir kezdett, csereként pedig beállt Németh Krisztián, Laczkó Zsolt és Lázok János, utóbbinak volt egy biztató lövése. (Cikkünk erről: A németek kipofozták a magyar csapatot)

 

 

Június 5., barátságos mérkőzés:

Hollandia-Magyarország    6-1 (1-1)

Amszterdam, 45 000 néző

Gól: 21. Van Persie, 56. Sneijder, 64. Robben, 71.Van Bommel, 74. Elia, 78. Roben, ill. 6. Dzsudzsák

Fülöp - Bodnár (81. Laczkó), Juhász, Horváth G. (80. Vadócz), Vanczák - Szélesi - Dzsudzsák, Huszti (68. Lázok), Bodor - Priskin, Torghelle (58. Elek).

 

"Úgy csinálnak belőlünk bolondot, ahogy akarnak” - mondta a televíziós kommentátor a meccs második félidejében. Nem lehetett nem egyetérteni vele. Védőink egymást őrizték az ellenfél csatárai helyett, ijedten elfordultak a lövőcseleknél, középpályánk nem volt, a csatársorból pedig Torghellét nem kell bemutatni… (Cikkünk erről: Magyar futball? Jó vicc!)

 

 

Augusztus 11., barátságos mérkőzés:

Anglia-Magyarország         2-1 (0-0)

Wembley, 72 024 néző

Gól: 69. és 73. Gerrard, ill. 62. Jagielka (öngól)

Király Gábor - Szélesi, Juhász, Lipták (55. Komlósi), Vanczák (46. Laczkó) - Dzsudzsák (46. Koman), Vadócz, Elek (60. Tóth B.), Huszti (46. Hajnal) - Gera - Rudolf (83. Priskin).

 

Az Anglia elleni felkészülési meccsen bemutatkozott a magyar válogatott kispadján Egervári Sándor. Hét percig vezettünk a Wembley-ben egy olyan góllal, ami nem is volt gól. (Cikkünk erről: A kapuba pattant?)

 

 

Szeptember 3., Eb-selejtező:

Svédország-Magyarország 2-0 (0-0)

Stockholm, 32 300 néző

Gól: 51. és 73. Wernbloom

Király - Lázár, Juhász, Lipták, Laczkó - Vadócz, Elek (59. Priskin) - Koman, Gera, Dzsudzsák (46. Huszti) - Rudolf (82. Hajnal)

 

A Flygbussarna járata - az elképedt svéd sofőrrel a volán mögött - Stockholm felé robogott, miközben a hátsó traktusban helyet foglaló magyar szurkolók enyhe alkoholos befolyásoltságban azt énekelték, hogy "Minden lány csipkerózsika talán, aranyos Zsuzsikám.” (Cikkünk erről: Stockholmi napló - egy futballmeccs környéke)

 

 

Szeptember 7., Eb-selejtező:

Magyarország-Moldova      2-1 (0-0)

Szusza Ferenc Stadion, 9500 néző

Gól: 50. Rudolf, 66. Koman, ill. 79. Suvorov

Király - Lázár, Juhász, Lipták, Laczkó - Elek - Czvitkovics (46. Szalai), Koman (88. Vadócz), Dzsudzsák, Gera - Rudolf (64. Vanczák)

 

"Úgy kell kimennünk a pályára, hogy a rohadt életbe, mi vagyunk Magyarország, ti vagytok Moldova, közötök nincs a focihoz!" - nyilatkozta a keddi Eb-selejtező előtt a Nemzeti Sportnak Dzsudzsák Balázs. A meccs másról tanúskodott. (Cikkünk erről: "Közötök nincs a focihoz!”)



Október 8., Eb-selejtező:

Magyarország-San Marino 8-0 (4-0)

Puskás Ferenc Stadion, 11 000 néző

Gól: 10. Rudolf, 18. Szalai, 25. Rudolf, 27. Szalai, 48. Szalai, 60. Koman, 89, Dzsudzsák, 90+4. Gera (11-es)

Piros lap: 90+1. Valentini

Király - Vermes, Juhász, Vanczák, Laczkó - Koman (79. Czvitkovics), Gera, Elek (63. Vadócz), Dzsudzsák - Rudolf, Szalai (64. Priskin)


1982 óta először nyertünk legalább nyolcgólos különbséggel, és Szalai Ádám lett a magyar válogatott történetének 42. futballistája, aki egy mérkőzésen legalább három gólt szerzett. (Cikkünk erről: Jó buli volt)

 

 

Október 12., Eb-selejtező:

Finnország-Magyarország 1-2 (0-0)

Helsinki, Olimpiai stadion, 15 000 néző

Gól: 86. Forssell, ill. 49. Szalai, 90+4. Dzsudzsák

Király - Vermes, Lipták, Juhász, Laczkó (86. Vanczák) - Elek, Vadócz (75. Pintér) - Rudolf (46. Koman), Gera, Dzsudzsák - Szalai.

 

A 94. percben győztes gólt lőni idegenbeli Eb-selejtezőn, a magyarnál magasabban jegyzett válogatott ellen - azt hiszem, titkon (vagy nem is titkon) évek óta erről álmodoztunk. Erről az érzésről. A kirobbanó örömről. Az önkívületi állapotról, amit egy győztes magyar gól okoz. (Cikkünk erről: Szép volt, fiúk!)

 

 

November 17., barátságos mérkőzés:

Magyarország-Litvánia 2-0 (0-0)

Székesfehérvár, Sóstói stadion, 3000 néző

Gól: 61. Priskin, 80. Dzsudzsák

Fülöp - Lázár (73. Vermes), Lipták, Juhász (79. Pintér), Laczkó (46. Kádár) - Czvitkovics (73. Hajnal), Koman, Elek (46. Varga J.), Dzsudzsák - Rudolf (46. Priskin), Szalai.

 

"Hiányoltuk a vállalkozó kedvet? A litvánok ellen 30 magyar lövési kísérletet jegyezhettünk fel. … Ezen az őszön végre focizni is láttuk a magyar válogatottat. S ez több, mint amit vártunk.” (Cikkünk erről: Őszi bizonyítvány: majdnem színjeles)



A magyar válogatott mérlege 2010-ben:

9 mérkőzésen 4 győzelem, 1 döntetlen és 4 vereség, gólkülönbség: 17-16


A legtöbb meccs: 9, Juhász Roland

A legtöbb gól: 4-4, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám

A legjobb meccs: Finnország-Magyarország 1-2

A legnagyobb csalódás: A hollandok elleni alamuszi játék, amikor akár tízet is kaphattunk volna.

A legszebb gól: Szalai Ádám a San Marino elleni mérkőzésen, az ellenfél térfelének közepén, a kapunak háttal állva felpörgette a labdát, majd félfordulatból, ballal bezúdította a kapuba, 35 méterről.


Magyar gólok

Tizenhét gólunkból ugyanannyit lőttünk jobb lábbal (7), mint bal lábbal (7), kettő pedig fejes után született. Volt egy öngól is, az angol-magyaron Phil Jagielka talált be a saját kapujába.


Válogatottunk egy tizenegyest rúghatott (Gera Zoltán értékesítette San Marino ellen), mint ahogy ellenünk is egy büntetőt ítéltek meg a játékvezetők (a német Podolski berúgta).


Örvendetes, hogy hat gólunk is a tizenhatoson kívülről született (Szalai Ádám finnországi találata határeset, a tizenhatos vonaláról lőtte el a labdát), viszont rögzített szituációból (szabadrúgás, szöglet) csak négy gólt értünk el.


A tizenhatoson belülről: 11

A tizenhatoson kívülről: 6

Rögzített szituáció után: 4

Akcióból: 12

Bal lábbal: 7

Jobb lábbal:7

Fejjel: 2

Öngól: 1


Összeállította: Gazdag József

 

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

 

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább