Nyomozati bravúr

Nyomozati bravúr

, focitipp.hu

A rendőrség odapörkölt a huligánoknak, kár, hogy a bundamaffia elleni harcba már nem vetette bele magát ekkora elszántsággal.



Előttem a Nemzeti Sport egy évvel ezelőtti, 2009. december 10-i száma, amely arról az örvendetes tényről számol be, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) "ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el vesztegetés alapos gyanúja miatt a bundaügyben". A hír óta több mint tizenhárom hónap telt el, de a fejleményeket hiába vártuk. Az ügyet mintha elaltatták volna.

Így már csak feleakkora lelkesedéssel fogadtuk a bejelentést, hogy a BRFK hét személyt előállított a szeptemberi Újpest-Ferencváros mérkőzés rendbontásai kapcsán. "A rendőrség rendkívüli erőfeszítéseket tett azonosításukra, és alapos, aprólékos nyomozással jutott el a gyanúsítottak letartóztatásáig" - nyilatkozta Dr. Tóth Tamás dandártábornok. Dr. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és kommunikációs irodájának vezetője szerint pedig a rendőrség egyenesen "nyomozati bravúrt" hajtott végre.

A BRFK speciális nyomozócsoportjának a munkája ezzel nem ért véget, a jövőben egyebek között az lesz a feladata, hogy felderítse, kik és hogyan juttatnak be pirotechnikai eszközöket a stadionokba, sajtóértesülések szerint pedig elképzelhető, hogy titkosszolgálati eszközök alkalmazására is felhatalmazzák az egységet.

Mindez nagyon helyes, jogállamban valahogy így kellene működniük a dolgoknak, az adófizetők pénzéből fenntartott rendőrség igenis akadályozza meg, hogy valakik székeket törjenek, görögtüzeikkel mások testi épségét veszélyeztessék stb.

A magunk részéről azonban jobban örültünk volna annak, ha a rendőrség hasonló hévvel és elszántsággal vetette volna bele magát a bundamaffia elleni harcba, s az új nyomozócsoport az ultrák helyett a futballra és a sportfogadásra szakosodott maffiózók nyomába ered, titkosszolgálati eszközeivel együtt, mert élünk a gyanúval, hogy a görögtüzezés marginális jelenség a futballbundához képest, arról már nem is beszélve, hogy a notórius lelátói rendbontók kiszűréséhez egy korszerű kamerarendszer s a hozzá tartozó arcfelismerő szoftver is elegendő.

Kétségbeejtő hírt közölt ezzel kapcsolatban a szombati Nemzeti Sport. Dajan Simac horvát futballista a Debrecen-Sampdoria kupameccs előtt jelezte, hogy ismeretlen személyek őt és klubtársát, Mirszad Mijadinoszkit a mérkőzés eredményének befolyásolására akarták rávenni, s noha azóta egy hónap telt el, a magyar hatóságoktól senki - értsd: senki! - nem kereste meg a debreceni Simacot a vesztegetési ügy kapcsán (így a rendőrség sem hallgatta ki tanúként).

Bár nem vagyunk kriminalisztikai szakértők, de határozottan úgy tűnik, mindez ellentmond a lelátói rendbontás ügyében oly nagy csinnadrattával kommunikált "rendkívüli erőfeszítés" és "alapos, aprólékos nyomozás" fogalmának. Persze lehet, hogy rosszul tudjuk, s végül kiderül, hogy ez is "nyomozati bravúr".

Gazdag József

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább