Magyar-holland: ima egy potyagólért

Magyar-holland: ima egy potyagólért

, focitipp.hu

Kedves Isten, ne haragudj, hogy ilyen csip-csup ügyben zavarlak, de amint arról bokros teendőid közepette nyilván Te is értesültél, pénteken magyar-holland Eb-selejtezőt játszanak Budapesten, nekem pedig volna ezzel kapcsolatban egy nem nagy (valójában kicsi, sőt: egészen aprócska) kérésem.



Nem lehetne-e úgy - csak most az egyszer, Uram -, hogy mi nyerjünk?

Tudom, hogy meglehetősen blőd, hogy azt ne mondjam: gyerekes dolog ilyesmivel előhozakodni, de gondolj bele: ha mondjuk 3-0 lenne, arra az egész világ felkapná a fejét. Képzeld el a másnapi szalagcímeket a világsajtóban, Uram, képzeld el a La Gazzetta dello Sportot, "Hollandia térden", vagy "Három a magyar igazság!", ezt kiabálnák még a mezítlábas rikkancsok is a caracasi reptéren.

Mohó vagyok? Igazad van, bocsáss meg. A 2-0 is tökéletesen megfelel. Dzsudzsák szabadrúgásával megszerezzük a vezetést, aztán tíz emberrel védekezünk, a hajrában pedig, amikor a hollandok kitámadnak, egy kontrával bevisszük nekik a kegyelemdöfést, mondjuk Rudolf révén, rendben? Sírni fogunk az örömtől. Hűvös péntek éjszaka lesz, mi pedig kettővel legyőzzük a világbajnoki ezüstérmes Hollandiát, te jó ég, már most libabőrös vagyok! Így lesz, Uram? Hahó! Miért hallgatsz? Gyanús vagy nekem. Szóval a 2-0 is rossz ötlet volt?

Hm. Ma nehéz Veled egyezkedni, úgy látom. Hát nézd, én igazán hajlok a kompromisszumra. Tudod mit? Legyen csak 1-0. Potyagóllal akár. Ez nem egy nagy kérés, igaz? Nem kell bombagól, negyven méterről a vinklibe, ugyan. Semmi szenzáció. Csak fogjuk a labdát, és valahogy begyötörjük a holland kapuba. Illetve begyötröd, ha kérhetlek erre, Atyám, elvégre a szálak a Te kezedben futnak össze. Tessék? Igen, részemről ez minden, egyéb kérésem nincs.

Túlzás? Na jó, ha így gondolod, akkor legyen iksz. Nekem az is megfelel. 1-1. Áll az alku? Esetleg, ha kérhetek ilyen bónuszt, legyen az, hogy mi egyenlítünk a 90. percben, egy szöglet után, Juhász Roland. Ez így elfogadható, nem? Jaj, várj, ne fordulj el! Félreértettél: nem ragaszkodom az 1-1-hez, dehogyis! Bőven belefér a 0-0 is, igen, tulajdonképpen bármilyen döntetlen csodálatos lenne. Olyan ikszet választasz nekünk, amilyet akarsz.

Hogy mondod? Egy ilyen eredmény a hollandokra nézve nem lenne igazságos? Igen, ezt magam is belátom, Atyám, de most az egyszer kivételt tehetnél, mit szólsz? Elég snassz dolog ezzel előhozakodnom, de biztosan tudod, hogy a balsors meglehetősen régóta tép bennünket a futballpályán, és a svédek elleni 1994-es győzelem óta nem vertünk meg magasabban jegyzett ellenfelet hazai tétmeccsen. Idestova tizenhét éve várunk a csodára, ami a Te szemszögedből nézve nem egy nagy idő, de most arra kérlek, hogy ereszkedj le közénk, és kotorj be a hollandoknak egy gólt, egyetlen árva potyagólt, semmi többet, 1-1-es végeredmény, oké?

Kösz, hogy meghallgattál. Akkor pénteken találkozunk a Puskás-stadionban. Hogy nem ígérhetsz semmit? Azért én reménykedem abban, hogy ez csak amolyan protokollszöveg a részedről, Uram, s hogy végül mégiscsak beszállsz a meccsbe. Én ott leszek. Rajtam nem fog múlni. Rekedtre ordítom a torkomat, ígérem. Hajrá, fiúk! Mindent bele!

Gazdag József

(A jegyzet eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább