Bunda? Nálunk? Ugyan már…

Bunda? Nálunk? Ugyan már…

, focitipp.hu

A bundázást nem a balkáni maffia hozta. Örököltük. Ebbe születtünk bele. Divatja sose múlik el.



Esterházy Péter írja A halacska csodálatos élete című könyvében (Magvető, Budapest, 1991), hogy szerinte nincs egyetlen olyan nagypályás magyar futballcsapat, amelyik ne bundázott volna; s ugyanott megemlíti az "öröklött bunda" kifejezést is, egy alacsonyabb osztályú mérkőzés kapcsán.

Öröklött bunda. Ez volna a kulcsfogalom, ha a magyar futballcsalások genealógiáját meg akarjuk érteni. S azt, hogy kies hazánkban (vö: a Kárpátok szent bércei alatt) miért örvend ilyen nagy népszerűségnek ez a bűnözési forma. Bunda, ami soha nem megy ki a divatból. Magyar örökzöld.

Esterházy fején találta a szöget: a bundázásra való hajlam mintha öröklött tulajdonság volna errefelé (rétjeinken, pályáinkon, klubházainkban). Egyfajta adottság. Mondhatni: eredendő bűn. Nem a balkáni maffiózók rontottak meg vele bennünket, s nem is szingapúri szerencsejáték-szindikátusok nyakkendős nagykövetei. Nem. Mi tulajdonképpen így születtünk, s így születnek majd a mi gyerekeink is; bele ebbe a bundázó, sumákoló, szemellenzős közegbe, amit úgy hívnak: magyar futball.

Látták például a két héttel ezelőtti, Szolnok-Ferencváros (2-3) mérkőzést? Nem? No persze, miért is nézték volna meg: Önök nyilván futballszerető emberek, s nem az önsanyargatás mazochista módszereiben lelik örömüket.

Hanem az említett mérkőzésen volt egy-két érdekes jelenet. Nem humoros, bár elsőre kétségtelenül annak tűnt; viccnek. De senki sem nevetett. A stúdióban ülő riporter ezt úgy kommentálta, hogy a látottak "különböző találgatásokra adnak okot", ami azért nem teljesen fedi a valóságot, a látottakon nem volt mit találgatni, a jelenetek fájdalmasan egyértelműek voltak.

"Olyan furcsa dolgok történtek ezeken a mérkőzéseken, amiket én még pályafutásom alatt nemigen láttam… Ez elképesztő… Az egyik ácsorog, a másik cammog… Szerintem ez a játékos úgy fut, hogy még véletlenül se érje utol… Egészen döbbenetes, nem tudok mit mondani erre" - hangzott Nyilasi Tibor véleménye a szolnoki hátvédek "célorientált" teljesítményéről a Sport TV Harmadik félidő című műsorában.

Ezeket a "furcsa jeleneteket" azonban nem neki, hanem az MLSZ etikai és fair play bizottságának kellett volna elemeznie. Persze, ne legyenek irreális elvárásaink azzal az MLSZ-szel szemben, amely a magyar foci megújulását elősegíteni hivatott, 45 oldalon prezentált nagyszabású stratégiai tervezetében meg sem említi a futballbunda jelenségét.

Bunda? Nálunk? Ugyan. Sose is volt. Nincs, nem létezik, s ami nem létezik, azzal nem kell foglalkozni. Aki pedig az ellenkezőjét állítja, az aljas rágalmazó, a magyar futball ellensége és hóhérja.

A Sport Plusz hetilapban olvasom, hogy Magyarországon már készen volt az akcióterv a futballmaffia figurái, egykori és mai játékosok, sportvezetők, futballbírók és közvetítők ellen, a kommandósok már csak a parancsra vártak, de a rajtaütést végül az utolsó pillanatban lefújták, állítólag azért, mert egy ilyen léptékű botrány negatívan befolyásolná a magyar futball megítélését (Lásd még: Fogadási csalók: Lefújták a magyarországi akciótervet?, Sport Plusz, 2011. április 15.)

Ha a hír igaz, akkor ez a legrosszabb, ami a magyar futballal történhetett. Azt jelentené ugyanis, hogy minden marad a régiben. A szemellenzős politika, a sumákolás, a szőnyeg alá söprés, a lassú bomlás. A költővel szólva: a gyermeknek kél káromkodni kedve.


Gazdag József
(A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább